Am citit 20 de rapoarte pe 2022 de la BVB...care îmi sunt concluziile?
Săptămâna trecută am petrecut câteva ore bune cu ochii în rapoartele anuale ale companiilor de la BVB, răsfoind informațiile comunicate de acestea, cu scopul de a înțelege perspectivele pentru 2023.
Luna aprilie a venit la BVB cu o multitudine de rapoarte anuale, practic fiecare companie e obligată să prezinte o analiză detaliată a activității de pe anul ce s-a încheiat. Aceste rapoarte includ situațiile financiare, descrierea companiei, planurile pentru viitor, riscurile specifice, detalii despre guvernanța corporativă etc. Ce este foarte important este că toate cifrele sunt auditate, deci există un mecanism de control al acestora (spre deosebire de rezultatele preliminare). Cine e interesat le găsește pe site-ul www.bvb.ro.
Zilele trecute am avut puțin mai mult timp la dispoziție, așa că m-am apucat să citesc aceste rapoarte. M-au interesat companii pe care le am în portofoliu sau pe care le urmăresc, dar și câteva “nume mari“, despre care sunt curios doar. Trebuie să recunosc că multe pagini erau scrise în chineză (pe care eu nu o cunosc deloc!), iar altele aduceau a calendar, transformându-mă pe mine în mâță. :) Am reușit însă să îmi fac o imagine de ansamblu, cât să înțeleg care e direcția unei companii și cum poate să arate viitorul. În primă fază sunt interesat de 2023, dar focusul meu este totuși pe termen mediu și lung.
În acest articol nu o să intru în detalii, ci doar o să enumăr companiile la nivel general, în funcție de categoria în care eu le-am încadrat:
Companii cu perspective bune: Arctic Stream (AST), 2 Performant (2P), One United (ONE), SafeTech (SAFE), Simtel (SMTL), Purcari (WINE), Bento, Medlife (M), Banca Transilvania (TLV), Aquila (AQ). Am urmărit aici un echilibru între prețul actual al acțiunii și planurile de viitor, perspectivele de dezvoltare sau o aventuală revenire după ultimii ani. Contează și managementul, comunicarea cu investitorii, dar și alte elemente (ex: dividende).
Companii cu perspective neutre: AROBS, Dn Agrar (DN), Transilvania Broker (TBK), Petrom (SNP), IARV Brașov, Turbomecanica (TBM), Sipex (SPX), Life is Hard (LIH), Agroland Business Systems (AG). Deși unele din aceste companii sunt solide și promit pe termen lung, fie evaluarea actuală include deja BVC-ul pe 2023 în preț, fie există incertitudini cu privire la cifrele viitoare, fie eu nu am încredere că bugetul poate fi atins, fiind deja dezamăgit din anii trecuți.
Companii cu perspective slabe: iHunt (HUNT), Teraplast (TRP). Bineînțeles, am făcut o selecție inițială, companiile pe care le consider deja fără mari perspective nu mi-au atras atenția să le parcurg raportul. Am citit însă HUNT pentru că am acțiuni și, deși sunt optimist pe termen mediu, nu văd surprize pe 2023. La TRP m-am uitat doar fiindcă e iubită de acționari, însă firma mai are mult de dovedit și de îmbunătățit ca să își merite capitalizarea de pe bursă.
Știu, la BVB mai sunt și alte companii care merită urmărite, însă nu știu dacă cineva se poate ocupa de toate. O variantă pe care eu o folosesc este să merg pe analogii de sector - TLV cu BRD și EBS, HUNT cu ALW, SNP cu SNN și SNG etc. La companiile cu acționariat majoritar de stat nu am insistat, acestea vor face profit în continuare și vor da dividende, eu le consider oricum o investiție solidă pe termen lung, în ciuda riscului politic, corupției de la conducere și alte elemente.
Iti inteleg perspectiva ca si investitor cu iHunt, dar ca IT-ist mi se par un producator de clone jalnice, cu review-uri infioratoare, daca dai un simplu search. Nu am vazut niciodata un viitor acolo, sunt un fel de Dragonul rosu al tehnologiei, mult sub cele mai proaste chinezarii.