AROBS - compania din IT cu pretenții de unicorn
AROBS a trecut pe Piața Principală săptămânile trecute, iar vineri a anunțat și rezultatele semestriale; urmează o majorare de capital uriașă și deschiderea către noi investitori în acționariat.
Investitorii tind să urmărească toate evenimentele corporative, agățându-se de orice știre sau schimbare, sperând la o oportunitate pe care să o prindă înaintea celorlalți. Acțiuni gratuite, dividende, noi contracte anunțate și, mai nou, transferuri pe Piața Principală, sunt doar câteva din aceste știri înghițite pe nerăsuflate. Și, cum interesul oricărui broker și a oricărei burse este tocmai acela de a agita piața cât mai tare, suntem bombardați cu acest gen de evenimente, tot mai des, doar-doar mai stoarcem niște lichiditate.
Cum aminteam, transferurile pe Piața Principală devin noua normă, existând deja un număr considerabil de companii de pe Aero care și-au anunțat intenția (și chiar calendarul orientativ) pentru a face acest pas. Deloc surprinzător, cotațiile tind să crească atunci când această schimbare se apropie, uneori chiar dacă fundamental toate cifrele rămân la fel.
Cum s-a văzut transferul AROBS pe Piața Principală
AROBS și-a dorit de la început să aibă o vizibilitate crescută pe bursă, chiar a fost puțin ciudată decizia lor de a merge pe Aero mai întâi (probabil le-a fost mai simplu). Ținta lor principală e să se extindă cât mai mult, iar pentru a crește ai nevoie de capital - iar bursa oferă, de ce nu, și această oportunitate companiilor. Și, după o vreme destul de lungă de apatie, cotația s-a trezit la viață odată cu anunțarea datei transferului, deși în esență, pentru investitorii actuali aceasta nu este o veste fericită.
Înainte de a clarifica de ce nu este transferul o veste bună, cel puțin pe termen scurt, să ne uităm puțin la graficul AROBS. Se știa de dorința managementului de un an cred, dar abia cu câteva zile înainte au început banii să curgă în acțiune, ca și când pe Piața Principală ar fi crescut randamentul! Din păcate, lucrurile nu stau așa, pentru un acționar nu contează unde este listată compania, important e cum se dezvoltă, ce profit face și cât de serioasă este cu micii acționari. Nu zic, a fi pe Piața Principală îți oferă vizibilitate, acces la capital și interes posibil din partea fondurilor de investiții, însă nu e nicio garanție că prețul acțiunii se va aprecia. Avem un exemplu vestit, mai vechi, Bittnet, și unul mai nou, Safetech, care au oferit randamente mai slabe investitorilor după tranfer, decât atunci când erau pe Aero, iar AROBS pare să confirme cu brio acest tipar.
Cred că e important să înțelegem această realitate: pe bursă se întâmplă multe evenimente, dar doar câteva au capacitatea să ofere tracțiune reală prețurilor. Restul sunt doar zgomot de fond și, foarte adesea, prilej pentru speculatorii experimentați să facă rost de lichiditate de ieșire și profituri ușoare. La fel de important însă este că, pentru AROBS, transferul înseamnă numai avantaje, urmând să le fie foarte ușor să adune banii necesari creșterii accelerate pe care și-o doresc.
Planurile viitoare ale AROBS și impactul asupra micilor acționari
Și, pentru că ziceam de fonduri pentru investiții, a venit momentul să clarific și de ce acest transfer nu e benefic micilor acționari, deși poate părea o prostie ce scriu eu aici: pentru că firma vrea să facă o majorare de capital cu aport de numerar, care va acționa pe două paliere:
va dilua acționarii, forțându-i să vină cu bani de acasă ca să își păstreze procentele
va duce la o scădere a prețului, mai întâi înainte de majorare, apoi și ulterior, din cauza scăderii interesului investitorilor și speculatorilor pentru AROBS
CEO-ul, Voicu Oprean, a anunțat senin că își dorește să strângă până la 55 milioane de euro, prin una sau mai multe astfel de majorări.
Apropo, pentru cine nu știe, mecanismul unei majorări de capital cu aport de numerar e următorul:
acționarii existenți primesc niște “drepturi”, proporționale cu deținerile actuale, după diverse formule (uneori aceste drepturi se tranzacționează, alteori nu, depinde de decizia companiei)
pe baza drepturilor se pot subscrie noi acțiuni, după formule specifice, în general la preț cu discount față de cel din piață
acțiunile rămase nesubscrise sunt vândute unor investitori mai mari, în general prin plasament privat
după câteva luni se aprobă operațiunea și noile acțiuni intră în conturile acționarilor
Revenind, aceste majorări sunt o veste proastă pentru investitorii de retail, fiindcă înseamnă costuri extra și deprecieri ale prețului acțiunii. În plus, oferind posibilitatea oricui să intre în acționariat în mod direct, în afara pieței, se elimină o benefică presiune la cumpărare. Se ajunge, deci, la a avea o companie solidă, dar nedorită de nimeni, fiindcă echilibrarea forțelor din piață e aproape perfectă. Chiar, avem exemplul ONE, care a făcut și el o majorare asemănătoare, uriașă, și apoi cotația a băltit luni de zile în acea zonă de preț, vă amintiți?
Dar, ca să închei acest subcapitol: iminența acestei majorări nu face ca AROBS să devină o investiție proastă, aspectele fundamentale rămân la fel de importante ca și până acum! Contează însă să înțelegem că pot fi turbulențe pe termen scurt și că va fi nevoie de o perioadă mai lungă până când cotația va mișca, în mod semnificativ, din nou.
Rezultatele financiare la jumătatea lui 2023
Ultimul aspect pe care vreau să îl abordez este raportarea financiară a AROBS, care a fost pulicată joi, 28 septembrie. Ca la o veritabilă companie “growth“, vedem o creștere a cifrei de afaceri cu 90%, însă marje de profitabilitate slabe, de doar 7% la nivelul profitului net. Astfel, AROBS nu a reușit decât 16 milioane de lei profit și, deși ei își bugetaseră 18 milioane, parcă sunt puțin dezamăgitoare aceste numere. În plus, faptul că SOP-ul erodează enorm de mult din marje nu e ceva plăcut de observat, aceasta fiind o cheltuială recurentă pe care firma o înregistrează. Oricum, la T1 profitul net era de 13 milioane, ceea ce înseamnă că T2 a fost extrem de slab, iar istoric vorbind T3 și T4 sunt mai slabe, deci nu cred că vedem BVC-ul atins, cel puțin nu fără o creștere (și stabilizare ulterioară) a marjelor de profitabilitate.
Una peste alta, viitorul pentru acționarii AROBS nu este foarte roz (mai bine zis, “verde“), date fiind atât rezultatele, cât și planurile managementului. Toate acestea nu fac din companie o investiție proastă, doar că jocul se face pe termen lung, iar dacă nu ies planurile, costul de oportunitate al investiției devine uriaș. Să așteptăm desfășurarea evenimentelor, dar cu grijă, și cu o bună gestionare a portofoliului - deocamdată vorbim de o companie scumpă, cu PER destul de ridicat, care se concentrează pe creșterea cifrei de afaceri, nu pe profit. Eu dețin AROBS aproape 4% din portofoliu (am avut spre 7%, dar am vândut pe creșterile dinainte de transferul pe piața principală) și urmăresc în continuare pentru următoarele mișcări.
Spor la investit, înțelept!