Atenție la Purcari (WINE)! Corecție accentuată pe fondul temerilor alipirii la Rusia a Transnistriei
WINE a respins agresiv din nivelul de 15,5 lei, acțiunile corectându-se până sub 14 lei, în doar două zile. Temeri că Transnistria ar putea deveni Rusia pe 29 februarie 2024...
Purcari este o companie care merge foarte bine la nivel fundamental, ultimele rezultate arătând seriozitate din partea managementului, un sistem de business foarte bine pus la punct și perspective solide pentru viitor. Din păcate, situația geopolitică nu avantajează emitentul, WINE fiind foarte aproape de conflictul din Ucraina, care ține investitorii în corzi oricum, pe întreg mapamondul. Însă Purcari este mai afectată, în principal din cauza proximității sale față de granița transnistreană, republica separatistă foarte rusofilă a Moldovei. Și, deși compania nu are nicio activitate în regiune, faptul că Chateau Purcari se găsește în Republica Moldova și că multe podgorii sunt acolo, face ca riscul perceput să fie mult mai ridicat, chiar dacă expunerea afacerii nu este limitată la zona de peste Prut.
E important de subliniat acest ultim aspect, că managementul a făcut eforturi mari în ultimii ani să își diversifice podgoriile, fie prin achiziții de vie, fie prin cumpărarea unor companii în alte țări. Astfel, afacerile Purcari implică nume ca Angel Estate din Bulgaria și Crama Ceptura din România, pe lângă brand-urile renumite ca Purcari sau Bostavan. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că orice strănut în zona Moldovei provoacă imediat gripă pentru WINE, iar Transnistria poate constitui o problemă serioasă.
În 2023, până la finalul primelor nouă luni, rezultatele companiei au fost foarte bune, ceea ce a dus la o apreciere considerabilă a cotației. Prăbușit după invazia Ucrainei, prețul acțiunilor WINE s-a mai redresat în ultimele luni, dând speranță investitorilor că ce a fost mai rău a fost depășit. Motive existau: Rusia nu reușea să avanseze în război, Europa a continuat să susțină Ucraina, iar temerile cu privire la Republica Moldova s-au dovedit a fi neîntemeiate.
Cu toate acestea, iată că pericolul nu a trecut, recent Transnistria anunțând că există dorința alipirii la Rusia, dată fiind situația complicată a republicii separatiste. Având deja un referendum încă din 2006, în care cei 300.000 de locuitori și-au manifestat dorința de a deveni ruși cu acte în regulă, pasul nu ar fi imposibil de realizat, deși nici foarte ușor. Subiectul constituie un laitmotiv al regiunii, periodic apărând zvonuri asemănătoare, dar care niciodată nu s-au concretizat. Rusia nu ar avea de câștigat mai nimic din acest demers (poate doar pe ici, pe colo, la partea de imagine), argument fiind tocmai lunga istorie de „independență” a zonei, dar și existența altor regiuni separatiste independente, ca Osetia de Sud sau Abhazia din Georgia.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to BVB România - Opinii și Idei de Investiții to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.