Au venit rezultatele pe primul trimestru din 2025! Cum au raportat principalele companii de pe BVB în T1.
Trecere în revistă a rezultatelor financiare pentru companiile pe care le urmăresc de pe Bursa de Valori București în primul trimestru al lui 2025.
S-au cam terminat raportările financiare pentru trimestrul întâi din anul curent și, așa cum v-am obișnuit, vă prezint o sinteză a acestora. Încadrarea este subiectivă, raportată atât la BVC-urile propuse de companii la începutul lui 2025, cât și la așteptările personale, însă încerc să folosesc aceeași măsură peste tot, pentru a avea un oarecare grad de comparație. Dacă am ratat vreun nume important sau am greșit în categorisire, sunt deschis să discutăm și să corectez.
Rezultate foarte bune
SMTL - profit de 5 milioane, peste T1/2024, însă cu marje mai mici, căci cifra de afaceri chiar a crescut binișor față de perioada de referință. Bugetul rămâne în picioare, ultimul trimestru e cel mai important pentru companie, începutul însă este foarte promițător.
TBM - 4 milioane profit, aproape jumătate din BVC, însă managementul anunță că nu poate fi replicată performanța și în celelalte trimestre.
BIO - cifre foarte bune, profit net mult peste primul trimestru din 2024, BVC-ul pare ușor de depășit momenta, să vedem mai departe.
TGN - profit net de peste 500 de milioane de lei, însă în general T1 este cel mai bun pentru companie. BVC-ul este depășit, însă vor veni trimestre cu pierderi, abia în T4 TGN putând să își revină.
IARV - profit de 15 milioane de lei, mult peste T1/2024, însă în linie cu BVC-ul; dacă se respectă parcursul din anii trecuți, vom asista la o domolire a profitabilității în restul anului.
DN - dublare până la 14 milioane a profitului net față de T1/2024, cifre extraordinar de frumoase, dacă ar menține ritmul anul ar fi deosebit de bun!
PE - profit frumos, mult peste cel de anul trecut, BVC-ul pare mic momentan, dar să vedem și mai departe.
NRF - profit de 5 milioane de lei pe fondul veniturilor din SUA, dar și a unui an agricol ce pare mai bun.
EL - 195 de milioane profit net, 80% din BVC, însă eu nu aș lua de bune acele cifre, par ușor de depășit, chiar dacă următoarele trimestre probabil vor fi mai moderate.
Rezultate bune
AQ - aproape 20 de milioane profit, în linie cu celelalte prime trimestre ale companiei, BVC-ul e realizabil momentan.
BRD - cifre peste T1/2024, ușor peste așteptări însă nu suficient, în linie cu bugetul zic eu, arătând că sectorul bancar încă merge bine.
OIL - 10 milioane de lei profit, aproape la 50% din buget, însă Oil Terminal are sezonalitate, începe anul bine și are trimestre mai slabe pe parcurs.
SAFE - mi-ar fi plăcut să pun Safetech o rubrică mai sus, însă din păcate UK tot pe pierdere a fost, trăgând astfel profitul consolidat în jos, până la 2.5 milioane de lei.
TRP - reușește un profit net pozitiv de 1 milion de lei, departe de ce livra cândva, însă mult mai bine ca în ultimul an. BVC-ul are șanse să fie atins, nu e prea ambițios oricum la cele 5 milioane ale sale, dar să vedem mai departe, că nu e nimic bătut în cuie la TRP.
ATB - profit ușor mai mic decât T1/2024, însă nu semnificativ, BVC-ul rămâne în cărți. Din fericire, s-a mai corectat cotația pe Bursă că prea o luase razna, evaluarea acum este mai rezonabilă.
TEL - profit net de 158 de milioane, aproape cât tot anul 2024 și în creștere față de primul trimestru.
ALU - profit de 1 milion de lei, aproape la virgulă ca în 2024, companie relativ stabilă care își vede de treabă.
ALR - profit net de 20 de milioane, în linie cu BVC-ul și așteptările.
SNG - profit net mai mic ușor decât în 2024, însă era de așteptat, BVC-ul rămâne în picioare.
M - 10 milioane profit net, ușor mai slab decât în T1/2024, însă încă arată bine, bugetul poate fi atins, dacă Medlife continuă în același ritm și în restul trimestrelor.
PBK - 10 milioane de lei profit, peste aceeași perioadă comparabilă, cu îmbunătățiri operaționale pe multe planuri.
COTE - un sfert din BVC atins, un început bun de an pentru Conpet.
IMP - aproape 5 milioane de lei profit, mult mai bun începutul de an decât 2024, BVC-ul e departe, dar cine știe, poate îl atinge.
CODE - cifre în linie cu cele de anul trecut, poate ușor sub așteptările de buget, dar OK.
SNN - un pic mai bine decât credeam, profit net peste 500 de milioane de lei, BVC-ul e în cărți și anul pare în regulă.
MAM - profit net fix ca anul trecut, iar veniturile în creștere foarte ușoară, nesemnificativ.
ALW - profit net de 1 milion de lei, pare puțin, însă abia în T4 fac ei grosul de obicei - e acceptabil, deși cred că așteptările investitorilor sunt mai ridicate.
BENTO - profit sub 1 milion, așa cum este sezonalitatea în IT, se menține bugetul și se dau asigurări că următoarele raportări vor fi mai bune.
AG - rezultate bune, au ajuns la 3 milioane de lei (25% din BVC), de obicei T2 este cel mai bun pentru Agroland, iar apoi intră pe pierdere.
Rezultate slabe
ONE - cu un profit de 96 de milioane de lei în linie cu bugetul, cred că ONE a dezamăgit, T1/2024 fiind un trimestru foarte bun. Compania motivează diferența prin întârzierea încadrării unor apartamente ca spații de închiriat, ceea ce ar înseamna un profit mai mare în următorul trimestru, de urmărit.
WINE - profit de 9 milioane, ușor sub cele 10 milioane din T1/2024, însă cam puține pentru a atinge bugetul, să vedem ce reușește pe mai departe.
H2O - profit la jumătate față de aceeași perioadă din 2024, însă în linie cu BVC-ul și cu ultimele două trimestre care reflectă scăderea producției și domolirea prețurilor la energie.
BVB - pierdere netă de aproape 2 milioane, împotmolire la CCP, slab de tot parcursul.
AROBS - profit net de 6 milioane, sub T1/2024, îmi e greu să cred că poate realiza BVC-ul.
DIGI - profit net de doar 9 milioane de euro, cu peste 50% mai mic decât aceeași perioadă din 2024, cauzat atât de cheltuieli operaționale mai mari, cât și de cheltuieli financiare, amortizări și impozit pe profit în creștere.
SFG - profitul se prăbușește comparativ cu T1/2024, veniturile se plafonează, activitaea operațională scade și costurile cu salariile cresc destul de mult.
HUNT - profit modic, așa cum prevedea de altfel și bugetul, dar pe venituri stă acceptabil.
IPRU - doar 2 milioane de lei de la 8 pe T1/2024, însă e în linie cu BVC-ul anunțat, compania schimbă niște linii de producție și activitatea operațională este minimă.
Rezultate foarte slabe
TBK - pierdere de 1.2 milioane de lei, mult mai rău decât mă așteptam eu, dacă nu se scoate plafonarea aia mai repede e chiar urâtă treaba pentru companie. BVC-ul nu era grozav oricum, dar primul trimestru era cel mai bun, de obicei…
SPX - pierdere de 1.9 milioane de lei, un început slab de an - totuși compania are, de obicei, T1 și T3 ca trimestre slabe, deci poate recupera în T2 și T4.
AST - o surpriză foarte neplăcută Arctic Stream, pierdere netă de peste 1 milion de lei la început de an, justificată de contractele mai puține și devalorizarea dolarului american.
GREEN - ultima listare de la BVB începe parcursul ei public foarte prost, cu un picaj de aproape 75% la nivelul profitului net.
PRSN - 6 milioane pierdere netă, mult sub ce mă așteptam eu, fără deblocarea situației operaționale Prospecțiuni nu o poate duce bine…
LIH - compania continuă seria rezultatelor slabe, pierdere de 1.6 milioane de lei în T1, era de așteptat ca 2025 să nu fie un an bun pentru ei dat BVC-ul, dar parcă cam adâncă corecția.
BNET - pierdere de 10 milioane de lei, nu știu de ce consider asta dezamăgire, că e în stilul caracteristic al companiei.
TTS - pierdere netă de 15 milioane de lei la nivel de grup, din păcate compania continuă seria rezultatelor foarte slabe, trei trimestre la rând de scăderi importante.
Concluzii
Trăgând linie, la final de sezon de raportări trimestriale, putem spune că a fost bun începutul de 2025, cu rezultate în linie cu bugetele publicate. Au surprins neplăcut majoritatea companiilor din IT, în special din cauză că multe proiecte au fost blocate de alegerile prezidențiale, dar speranța este că a doua parte a anului va fi mai bună, urmând să vedem o recuperare.
În concluzie, eu sunt mulțumit de cifre, cam toate companiile din portofoliu au mers OK sau bine. Iar cu IT-ul am răbdare, încerc să mai cumpăr pe scădere la numele solide, e normal să mai vină și perioade mai slabe. Nu mai enumăr aici ce acțiuni dețin din toate cele menționate că sunt multe, la final de Iunie voi publica o actualizare a portofoliului personal, deci țineți aproape.
Spor la investiții înțelepte vă doresc!
Sa vina 1 iulie si mai vedem despre domolirea preturilor la energie...