Ce companii să cumperi înainte de rezultatele din primul trimestru al lui 2025
Anticipări ale rezultatelor financiare. Companii de la care am așteptări ridicate în T1/2025. Nume pe care să le pui pe lista de urmărire, dacă nu și în portofoliu.
Săptămâna aceasta încep raportările financiare pentru primul trimestru al anului și, deși eu nu cred că vor fi surprize prea multe (plăcute zic, că neplăcute sigur găsim), cred totuși că anumite companii sunt ignorate, deși cifrele lor au potențialul de a fi foarte bune.
Acum câteva săptămâni vă povesteam despre mai multe companii, majoritatea dintre ele nu din primul eșantion al BVB-ului, însă cam toate suficient de serioase cât să merite luate în calcul. Ca să nu mai reiau ideile de acolo, te invit să parcurgi acel articol și apoi să revii aici pentru noi informații, acest text fiind un fel de actualizare:
Cele mai ambițioase BVC-uri pe 2025 pentru companiile de la BVB. Ce acțiuni sunt subevaluate raportat la perspective
Aștept, de ceva timp, șansa să scriu articolul acesta, fiindcă vreau să am la ce să revin, peste un an, ca să văd dacă promisiunile înalte au fost îndeplinite sau dacă, din contră, au rămas doar promisiuni de amăgit investitorii. Așadar, în acest text, voi prezenta companiile cu cele mai ambițioase bugete, însă numai dacă acestea sunt și realiste, că altfel, a promite e gratis.
Gata? Ai parcurs textul? Ești de acord cu observațiile enunțate? Pe care companii le deții deja și de la care continui să ai așteptări? Ești pregătit/ă, totuși, să rămâi investit, cu răbdare, chiar dacă unele trimestre pot fi dezamăgitoare?
Revenind, înainte de a trece rapid prin câțiva emitenți, vreau să mai fac o precizare, care de multe ori pare că ne scapă, ca investitori: companiilor le e foarte greu să mențină o activitate constantă, există atât sezonalitate naturală oricărui business, cât și evenimente neprevăzute care pot să denatureze rezultatele, în bine sau în rău. De aceea, eu cred că trebuie avută răbdare: cum nu e bine să te arunci să cumperi o acțiune care a avut cifre fundamentale foarte bune într-un trimestru, la fel nu este în regulă să vinzi tot, doar pentru că ai fost dezamăgit după câteva luni! Așadar, deși eu cred că multe rezultate vor fi bune la T1/2025, există posibilitatea ca așteptările să îmi fie înșelate pe termen scurt, însă nimic să nu se schimbe în imaginea de ansablu, adică cea a lui 2025 sau chiar pe mai mulți ani.
Când vine vorba de companii care cred că merită achiziționate/acumulate înainte de rezultate, merg pe ideea livrării unor cifre bune, care să acționeze ca un catalizator pentru prețul acțiunilor. Dacă însă, din contră, rezultatele vor fi bune, dar cotația nu se va aprecia, cred că oportunitatea devine și mai mare: în prezența confirmării fundamentale, investiția devine mai puțin riscantă.
Există cel puțin două companii din energie, Romgaz și Transgaz, care livrează cele mai bune rezultate în primul trimestru al anului, dat fiind sezonul rece și nevoia crescută de gaze naturale. Ambele au bugete în scădere pentru 2025, evaluările lor viitoare prin multiplul PER fiind de aproape 10x pentru SNG și de 16x pentru TGN, destul de ridicate - cu toate acestea, se observă interes constant la cumpărare, probabil tocmai în anticiparea rezultatelor, pe termen scurt, și în așteptarea Neptun Deep, pe termen mai lung. Așadar, dacă primul trimestru va veni cu rezultate peste așteptări, de 1 miliard să zicem pentru Romgaz și peste 200 de milioane pentru Transgaz, atunci e posibil să mai vedem un impuls pozitiv, cel puțin inițial. Ulterior, mă aștept ca după dividende să scadă interesul, însă depinde mult și de contextul economic mai larg, rămân însă de urmărit aceste companii, mai ales pentru investitorii mai pasivi și cu aversiune la risc mai ridicată.
Alte nume pe care eu țin ochii, atât pentru că le am în portofoliu, cât și pentru că mă aștept la un an bun de la ele, sunt companiile din IT Safetech, Bento, Arctic Stream și Connections. Nu le mai iau pe rând pe fiecare, însă toate au venit cu BVC-uri bune, au și contracte în derulare destul de importante, iar multe fonduri din PNRR TREBUIE să se deblocheze, că altfel se vor pierde banii, ceea ce nimeni nu își dorește. La CC, în mod special, sunt cel mai atent: compania a anunțat vânzarea unei întregi divizii care era bugetată cu vreo 6 milioane de lei din cele 16 milioane pe întreg anul, deci mă aștept ca BVC-ul să fie revizuit în jos undeva după T2. Cu toate acestea, fundamental lucrurile merg bine, însă nu știu ce vor face cei din conducere cu cele peste 20 de milioane de lei încasate, cu mai multă deschidere ar fi fost mai ușor de luat decizii corecte! În rest, SAFE a anunțat că are multe proiecte importante în lucru și CEO-ul se prezenta foarte încrezător, BENTO a venit cu cifre în creștere + dividend + program important de răscumpărare, iar AST, deși are un buget conservator, eu cred că va livra mai bine decât a făcut-o în 2024.
Alte două companii de urmărit, de data asta din sectorul agricol, sunt DN Agrar și Norofert. Prima din ele, DN, a propus pentru un 2025 un BVC în creștere cu peste 20% la profit net, iar conform indicatorilor operaționali publicați acum câteva zile, atât cantitatea de lapte, cât și prețul mediu de vânzare al acestuia au fost peste valorile din T1/2024, deci teoretic profitul ar trebui să fie mai mare. La NRF, surpriza ar putea veni din stabilizarea afacerilor, un proces care pare să se concretizeze, iar mai apoi, în T2, lucrurile ar putea fi impactate pozitiv de contractul semnificativ semnat la început de Aprilie.
În concluzie, cred că anul 2025 a început bine pentru anumite sectoare și companii, însă voi rămâne atent pentru a nu rata anumite vești/situații care pot modifica randamentele investiționale. Deși companiile amintite nu sunt, cu siguranță, singurele care pot veni cu rezultate bune, eu pe acestea le urmăresc (dețin AST, BENTO, SAFE, CC, SNG, DN), de aceea m-am ocupat doar de ele - însă sunt deschis să aud și despre altele, care mie mi-au scăpat.
Investiții înțelepte vă doresc!