Cel mai greu când scade piața e să cumperi! Omenirea a mai depășit niște „sfârșituri de lume”...
Traversăm perioade dificile și volatile, din care doar cei calmi și răbdători ies cu fruntea sus. Omenirea este rezilientă și poate, cred eu, să depășească orice provocare, cu bine.
Luni veneam în întâmpinarea voastră, a cititorilor, cu un articol lung și destul de cuprinzător, în care treceam în revistă cele mai bune bugete pentru 2025, nu doar ambițioase, ci și cu șanse de reușită. Ideea din spatele postării era una simplă: companiile care își bugetează venituri și profit în creștere și care, de când sunt pe BVB, au dovedit că știu să anticipeze relativ corect viitorul și mersul afacerilor proprii, merită avute în vedere și, de ce nu, cumpărate cu încredere.
Traversăm însă o perioadă zbuciumată, iar investitorii fug din piețe financiare - nu cu panică aș zice, deși am asistat la 2-3 zile mai agresive, însă clar banii ies de pe burse, nu intră. În România, contextul nu e propice BVB-ului din două motive specifice, ba chiar trei: alegerile din luna Mai pentru președinte ce vin după alegerile anulate, candidaturi interzise etc, Titlurile de Stat cu dobânzi ridicate care fac concurență neloială acțiunilor și, bonus, corupția de la nivelul politicului și nevoia urgentă de bani la buget, ceea ce se va traduce în noi taxe, cel mai probabil.
Aceste probleme, deși par insurmontabile, sunt totuși umbrite de ce se întâmplă la nivel global - cum zice vorba, când SUA tușește, toată lumea face gripă. Administrația Trump, cel puțin deocamdată, nu doar că are de când să îmbolnăvească planeta, ci pare că se mai și mândrește cu asta - aproape săptămânal, fie declarativ, fie prin vreun nou ordin semnat de președinte, economia și politicul este zdruncinat. Astfel, după numai trei luni de zile de la preluarea mandatului, Donald Trump aruncă SUA în prăpastia recesiunii, trăgând după ea Uniunea Europeană, Japonia și alte țări înainte considerate aliate, iar bursa de peste ocean a intrat în teritoriul „bear market”, cu peste 20% corecție din maxime.
Nu vreau să intru acum în discuția pro sau contra acestei abordări, fiindcă sunt investitor, iar ca investitor mă interesează cum o duc deținerile mele, nu dacă un miliardar megaloman narcisist are sau nu dreptate! Și, din păcate, până acum, observăm că toate acțiunile lui Trump nu aduc optimism pe burse, ci din contră, volatilitate. Iar dacă lucrurile vor continua în aceeași notă, cu siguranță „cea mai mare scădere zilnică de la COVID încoace de pe S&P” va fi istorie, locul său urmând să fie luat de o alta „cea mai rea zi”, când ceva important o să crape, cu repercusiuni grave, practice.
Cum rămâne, deci, cu investițiile de la Bursa de Valori București? Fiindcă aceasta este, de fapt, întrebarea de pe buzele tuturor celor de aici, mai ales dacă sunteți și investitori. Răspunsul, pe scurt? Depinde…
Poziționarea în investiții depinde de mai mulți factori, cum ar fi toleranța la risc, experiența, încrederea în propriile analize, optimism, strategie abordată etc. Eu unul, așa cum nu m-am ferit să o zic, adopt un plan simplu când vine vorba de acțiuni: îmi pun banii în cele mai solide companii din piață, cu accent pe dividende însă fără să fac rabat de la acțiunile cu perspective solide de creștere, iar apoi aduc bani, în fiecare lună, pentru a face cumpărături, indiferent de prețuri. Cu alte cuvinte, sunt un investitor semi-pasiv, cu un orizont lung de timp, care mă consider încă în perioada „de acumulare”, așa că e foarte dificil să fiu scuturat de corecții sau volatilitate.
Însă știu că sunt și oameni care, fie din speranță, fie din naivitate, au venit pe BVB numai să vadă verde, iar acum dezamăgirea îi lovește. Pentru ei, tot ce se întâmplă pe glob pare tulburător și fără ieșire, iar când emoțiile încep să îi cuprindă, rațiunea pleacă în vacanță. Și așa, simplu, se pierd bani: fie se vând deținerile, pentru liniște personală, fie se încearcă salturi de pe o acțiune pe alta, în încercarea de a face profit pe mai departe.
Paradoxal, deși deloc surprinzător pentru cine a mai citit câte ceva pe tema investițiilor, soluția câștigătoare, pe termen lung, este să cumperi când piața scade, nu să vinzi. În ciuda fricii, a speranței că „vând acum și iau mai ieftin mâine”, a amânării sau expunerii pe care poate deja o ai în piață, singura acțiune înțeleaptă este aceea de a cumpăra. Bine, la pachet cu cea de a aștepta, cu răbdare, vremuri mai bune, dar acest al doilea pas se înțelege de la sine…
Atenție, însă, că nu ai voie să cumperi orice, oricum. De asta am și început acest articol cu o referință la cel cu BVC-urile de luni - ținta ta trebuie să fie aceea de a cumpăra companii bune fundamental, reziliente, care se corectează nejustificat. Cu alte cuvinte, caută să cumperi acele nume care erau deja atractive și în lipsa volatilității…și apoi uită de ele, cel puțin până faci rost de alți bani, ca să mai suplimentezi. Iar dacă ai în portofliu și companii care e clar că vor fi lovite de schimbările macroeconomice și care preconizează ani mai slabi, nu te îndrăgosti de ele: vinde-le și redistribuie banii către cele care își pot reveni mai repede.
În încheiere, vreau să anunț că știu, nu e știință exactă ceea ce prezint eu aici și nici nu pare extrem de complicat de făcut și înțeles - oricine știe că trebuie să cumperi ieftin și să vinzi scump, nu? Insist însă pe această temă, din când în când, fiindcă înțeleg cum funcționează psihologia umană - când ne este frică, găsim motive pentru care să vindem sau cel puțin să nu mai cumpărăm, chiar dacă greșim amarnic. De aceea, o lecție simplă în teorie, devine în practică, dificilă: să cumperi când piața scade este, în realitate, extrem de greu!…
Ca să nu vă las însă în ceață, eu mi-am setat două repere pe care le urmăresc pe graficele bursiere: pe S&P, în State, mă aștept să văd o stabilizare pe la 5000-5100 de puncte (după ce am avut o coborâre agresivă sub), iar pe indicele BET de la noi cred că putem coborî până pe la 15000-15200, dacă pesimismul persistă. Ce fac, între timp? Mă asigur, cum ziceam, că dețin companiile cu care sunt confortabil și suplimentez, lunar, la cele cu perspective solide, penalizate prea aspru, că sfârșitul din acestea de lume au mai fost, iar omenirea le-a depășit, mai devreme sau mai târziu!

Spor la investiții înțelepte tuturor!
Iar dacă vrei să devii abonat plătitor, dar consideri că cer prea mult pentru ceea ce ofer sau poate că nu stai cel mai bine cu banii că ai cumpărat acțiuni de toți sau, pur și simplu, nu ești convins că merită BVB România susținerea ta, fiindcă pe 18 Aprilie se împlinesc doi ani de când există acest site, poți să te beneficiezi de o reducere de 15% la plata anuală. În cazul în care nu știi deja, de la lansare s-au adunat peste 300 de articole pe blog, în medie ai parte de două texte pe săptămână, iar dacă ai întrebări specifice sau companii sau subiecte despre care vrei să vorbesc, mă poți contacta direct să discutăm. Oferta durează până pe 18 Aprilie 2025, inclusiv, vă fac eu cadouri vouă, dacă voi mie nu! :))
Mulțumesc pentru că ești aici,
Bogdan!
E o gluma care circula pe net:
Pentagon - Hexagon - Octogon - Portfoliogone...
.
Eu mi-am facut cumparaturile ieri, pe la jumatatea zilei de trading in SUA - si bineinteles ca spre end of day piata a luat-o din nou la vale. Dar eu sunt foarte multumit: am bifat aceleasi achizitii pe care le-as fi facut si fara pandaliile lui Trump, la preturi mai bune. Mai departe, strangem din dinti si-i dam inainte fara panica. Cand a lovit pandemia, parea ca vine sfarsitul lumii, c-atunci s-a inchis totul, si am supravietuit pana la urma.
.
In momente din astea se mai aleg speculantii de investitori - si cei slabi de ingeri de cei dispusi sa duca lupta pana la capat. Si inca vad lume care tot mai crede ca investitiile pe burse sunt un fel de Caritas pe bune: bagi bani si apoi iti vin inapoi intreit, asa, ca din cer.