Cum a fost anul 2024 pentru principalele companii de la BVB
Trecere în revistă a rezultatelor financiare pentru companiile pe care le urmăresc de pe Bursa de Valori București.
A devenit deja tradiție pentru acest blog să fac o sinteză a rezultatelor financiare după fiecare sezon de raportare, iar comunicatele despre profiturile anuale nu puteau să lipsească din peisaj. Așadar, deși în linii mari se poate intui direcția unei companii încă de la nouă luni, ultimul trimestru din an poate aduce surprize plăcute sau neplăcute, prin depășirea bugetelor sau, din contră, ratarea lor. Mai jos am adunat rezultatele companiilor pe care le urmăresc (măcar cât de cât), iar raportarea o fac mai ales prin comparație cu anul 2023 și BVC, asta ca să clarific cum am făcut încadrările.
Rezultate anuale foarte bune
ASC - rezultat de peste 2 milioane de lei, o dublare față de 2023 și o îmbunătățire excelentă față de primul semestru, care a fost cu pierdere. În plus, 2025 se anunță interesant, Ascendia a anunțat un contract mare care ar urma să impacteze extrem de pozitiv veniturile și profitul.
SMTL - eh, Simtel a dat tuturor criticilor o lecție, livrând nu doar peste BVC-ul actualizat în jos, ci chiar peste cel inițial, de la început de 2024! Practic, compania a realizat 30 de milioane profit în ultimul trimestru, un record absolut, iar perspectivele, conform comunicatelor, se mențin atractive pe mai departe!
ATB - profit anual record, dar cu trimestrele 3 și 4 mai slabe, din cauza sezonalității afacerilor. Anul 2025 nu se anunță însă extraordinar, personal cred că s-a dus vremea surprizelor reale de la Antibiotice, chiar dacă probabil compania poate crește, cu procente decente, pe mai departe.
ALW - mica firmă din Brașov și-a atins și depășit ușor BVC-ul, reușind un profit semnificativ în ultimul trimestru al anului; divizia de montare panouri solare a devenit noul motor al grupului, se pare.
DN - cel mai mare producător de la lapte de vacă din România nu doar că și-a atins bugetul, ci l-a și depșit, dovedind reziliență și viziune! Viitorul pare, la rândul său, promițător: compania are multe proiecte interesante în lucru, iar direcția de dezvoltare se dovedește profitabilă…
BENTO - nimic de reproșat, profit net peste 16 milioane, creștere cu 25% față de 2023, perspective de dividend și de creștere și mai departe, bani destui în conturi, arată bine compania.
EBS - profit anual record, în ciuda unui trimestru patru puțin mai slab. Una peste alta, banca austriacă livrează bine, iar marjele de profitabilitate sunt excelente.
SNG - cel mai bun an din istoria Romgaz a fost 2024, cu o revenire uriașă a marjei nete (40%) și un total de peste 3.2 miliarde de lei profit net. Motivația? O impozitare mai blândă, grație eliminării taxei de solidaritate, căci veniturile au scăzut an/an…
DIGI - rezultate excelente, motivate în principal de vânzarea operațiunilor din Spania, care s-a transpus într-un câștig nerecurent pentru companie. Cu toate acestea, nici operațional Digi nu o duce rău, afișând creștere trimestru după trimestru.
SFG - Sphera a închiat 2024 cu profit atât peste BVC, cât și peste anul trecut, în linie cu ce a promis. Totuși, eu vâd ca limitate perspectivele de creștere, momentan SFG fiind la o evaluare destul de mare.
TGN - Transgaz a venit cu mai mult decât o dublare a profitului net în 2024 vs. 2023 și, deși este evaluată scump momentan, dacă va da dividende consistente, la pachet cu perspectivele Neptun Deep (ca transportator cu monopol pe gazele extrase), ar putea rămâne mult și bine la niște multiplii mai ridicați.
TEL - tot cam dublare și la Transelectrica, cifre foarte bune, iar pe investiții continuă munca, deci compania rămâne de urmărit și mai departe.
TLV - era deja așteptat ca Banca Transilvania să aibă un an record, grație unor câștiguri nerecurente din achiziția OTP România. Bineînțeles, această achiziție va avea impact în operațiuni mai departe, dar nu vă faceți iluzie că 2025 va fi la fel la capitolul cifre, da?
IMP - Impact a produs o enormă surpriză, realizând un T4 incredibil de bun, grație căruia a ajuns la un profit dublu față de 2023, nesperat de nimeni.
Rezultate anuale bune
BRD - un pic mai bine decât se anticipa, BVC-ul fiind depășit cu aproximativ 100 de milioane, deci BRD continuă să rămână stabilă și interesantă, chiar dacă nu crește prin achiziții, cum face Banca Transilvania. Așteptăm, în rest, să vedem dacă se vinde, când și la ce preț…
FP - revine pe profit în 2024 după ce în 2023 fondul fusese impactat negativ de listarea Hidroelectrica la o valoare sub cea din contabilitate, iar viitorul rămâne atractiv, există bani în conturi, ofertă de răscumpărare și companii bune în portofoliu.
SAFE - eu sunt mulțumit de cifre, chiar dacă la nivel consolidat profitul este sub buget, măcar se vede o revenire clară comparat cu 2023. De așteptat ca filiala din UK să nu mai genereze pierdere, sper ca anul acesta să fie ultimul, deja devine enervant cum cifrele sunt trase în jos de activitatea din străinătate…
H2O - aproape 4.2 miliarde de lei profit, însă cu T3 și T4 tot mai slabe, rezultatele sunt clar pe o pantă descendentă. Așadar, deși deocamdată e bine, viitorul nu are cum să mai fie la fel de ofertant, deci grijă la poziționarea pe Hidro!
COTE - deși cu cifre în scădere față de anul trecut, Conpet a venit totuși cu un profit net ușor peste BVC, ceea ce o să îi permită să ofere dividende consistente și anul acesta.
AQ - rezultate ușor sub buget, însă a recuperat destul de mult pe ultimul trimestru, date fiind cifrele finale, de aproximativ 90 de milioane. Din păcate, compania mi se pare scumpă raportat la profit și perspective, dar anul 2024 nu a fost rău pentru ea, să recunoaștem.
M - deși nu îmi place deloc compania, anul 2024 a fost un an al revenirii pentru Medlife, trebuie să admit. Da, nu și-au atins bugetul inițial, însă au fost aproape, iar după pierderea din 2023, cele 18 milioane profit net reprezintă un rezultat bun.
HUNT - deși a ratat bugetul cam cu 50%, iHunt are meritul de a fi revenit pe profit în 2024, oferind speranțe că ce e mai rău a trecut.
SNN - deși sub profitul de anul trecut, compania a realizat un profit mai mare decât cel bugetat, să vedem ce dividend va fi oferit.
IARV - profit peste cel din 2023 și ușor peste buget, pare puțin ajustat dintr-o reversare de provizioane (că nici nu aveau provizioane!), rămâne cu perspective bune dat fiind contextul din Europa.
OIL - cifre în creștere, chiar dacă T4 a însemnat o pierdere uriașă - cumva, se observă o sezonalitate importantă la Oil Terminal: primul trimestru este excelent, T2 și T3 așa și așa, iar ultimul trimestru înseamnă pierdere masivă.
TBM - cifrele Turbomecanica sunt în linie cu BVC-ul, însă așteptările erau mari, grație faptului că T4 este, în general, unul bun pentru companie. Din păcate, această sezonalitate nu s-a mai aplicat în 2024, iar investitorii au fost dezmăgiți - iar în lipsa unei comunicări mai proactive din partea conducerii, nu se poate decât aștepta noi vești.
FOJE - cifre în linie cu BVC-ul, deși profitul net a fost puțin sub promisiune; perspectivele rămân bune, compania are multe proiecte în lucru pe mai departe.
EL - deși profitul net al Electrica este la jumătate față de cel din 2023, să nu uităm că atunci acesta a fost umflat contabil, grație unor modificări legislative. În plus, compania a realizat cu aproximativ 100 de milioane peste BVC, super bine, până la urmă!
EVER - creștere de profit cu 60 de milioane pentru fostul SIF Moldova, nu extraordinar, însă decent. Din păcate, Evergent a „reușit” o pierdere în ultimul trimestru, bilă neagră aici pentru cei din conducere.
Rezultate anuale slabe
SNP - din păcate, Petrom a ratat total bugetul propus la început de an, cu aproximativ 1 miliard de lei! Da, au fost niște deprecieri în T4/2024, așa că cifrele finale sunt cam pe unde au fost și în 2023, nu teribil de rău, însă nici bine.
AG - cum ne-a obișnuit compania, la început vine cu super buget, pe parcurs îl ajustează în jos, iar în final îl ratează chiar și pe acesta, modificat. De apreciat creșterea față de 2023, însă eu tot consider că ceva nu e în regulă acolo, dar nu știu ce…
WINE - cifre puțin sub buget și așteptări, mai ales din cauza unor evenimente nerecurente, care ar trebui să nu se mai regăsească în trimestrele viitoare. Mai departe, compania își menține țintele de dublare ale afacerii până în 2027, devine mai greu acum, dar încă le poate ieși.
AST - profit în ușoară scădere față de 2023, însă în scădere mai mare comparat cu BVC-ul pentru 2024. Cu toate acestea, perspectivele rămân în regulă, evaluarea companiei este decentă, iar situația financiară rămâne foarte bună.
ONE - deja nu mai e o surpriză la One United, foarte rar compania se apropie de BVC-ul propus, asta deși, la fiecare interviu, situația este prezentată ca fiind minunată, extraordinară, în linie cu bugetul etc! Sincer, mă bucur că am lichidat deținerea acum ceva vreme, pur și simplu nu poți să nu fi onest cu investitorii în asemenea hal - sigur, clădirile lor rămân frumoase, sper să le iasă planurile, însă ca investitor vrei să vezi creștere și profit, nu doar povești…
PE - consider cifrele Premier Energy slabe, comparat cu 2023 vorbim de sub jumătate…
ALR - deși Alro a reușit să termine anul pe plus, ceea ce e o reușită comparativ cu 2023, eu sunt dezamăgit de ei, atât raportat la BVC, cât și la cifrele anunțate la 9 luni. Practic, compania a făcut o pierdere de peste 120 de milioane în T4, au șters deci toate eforturile in T3…
Rezultate anuale foarte slabe
2P - pentru mine o mare dezamăgire 2 Performant momentan, pierdere pe întreg anul 2024, total pe lângă buget și pe lângă prognozele din memorandum. Nu știu dacă există șanse reale de revenire, trebuie urmărită activitatea la nivel fundamental mai atent și apoi luat o decizie.
TBK - din păcate situația nu e roz la Transilvania Broker, compania se chinuie să rămână pe linia de plutire, dată fiind dependența brokerilor de RCA, unde prețurile continuă să fie plafonate (implicit comisioanele).
TRP - cu o pierdere netă de aproape 20 de milioane de lei, Teraplast dovedește că mai are destul până reușește să revină la succesul din anii trecuți…din păcate, eu sunt pesimist și pentru viitor, deși o eventuală reconstrucție a Ucrainei ar putea avea impact pozitiv pe piața materialelor de construcții.
AROBS - profit net atât sub BVC (cu mult), cât și sub profitul din 2023, cu vreo 30%. Nu știu altora cum pare, însă pentru mine Arobs e un fel de One din IT, multe vorbe, multe proiecte, dar puține materializate cum trebuie în profit.
LIH - încă așteptăm explicații mai concludente de la Life is Hard, fiindcă 2024 a fost un an extrem de prost pentru ei, abia s-au menținut pe linia de plutire! Iar asta datorită unui T4 bun, care a salvat celelalte trimestre…
BRK - din nou pe pierdere, o companie greu de citit, Broker Cluj rămâne un fel de ruletă rusească, când foarte bine, când foarte prost.
TTS - 20 de milioane profit net la nivel de grup, mult, mult, mult sub ultimii ani, păcat că situația este atât de nefastă pentru Transport Trade Services, îmi pare rău pentru toți cei rămași investiți, grijă să nu ajungă (ajungeți) ca Teraplast!
Acum, în încheiere, mi-ar plăcea să trag o concluzie care să înglobeze toate aceste perspective, însă nu pot - se observă o mare variație în rezultate și cifre, iar de sectoare de activitate nici nu mai poate fi vorba! Însă câteva gânduri pot să las:
contează enorm de mult compania în care investești, sezonalitatea afacerilor sale, parcursul general și ce mesaj transmite investitorilor.
un singur trimestru e de ajuns să dea peste cap munca de un an întreg (sau să salveze niște trimestre slabe)
Așadar, investitul nu e chiar simplu, necesitând destul efort și multe analize. Sper că v-au fericit rezultatele financiare din această perioadă și că aveți dețineri doar la companiile extraordinare. Eu am și câteva nume care au dat-o tare de gard, dar per total sunt mulțumit - ba chiar urmează să mai schimb puțin prin portofoliu, am văzut companii OK care s-au corectat agresiv.
Ca bonus, mai jos vă dau acces la tabelul meu de urmărire al companiilor, cu datele pentru 2024, ca să puteți vedea cifrele în context. Nu garantez că nu mi-au intervenit și greșeli prin căsuțe, însă ar trebui ca totul să fie în regulă, în linii mari. Oricum, cred că o să vă fie de ajutor, cel puțin celor care sunteți mai aplecați spre analize detaliate…Spor la investiții înțelepte tuturor!
Cocoțată in varful dealului, Antibiotice e un fel de fortareata cu circuit inchis. Trebuie sa ai un arbore genealogic foooarte solid ca sa intri acolo.
Multă muncă pentru tabel... dar merită !