Cum alegerile au dat BVB-ul peste cap și cum îl vor mai da de câteva ori
Dacă tot e cu surprize la alegeri, să las și eu câteva gânduri. Impact asupra pieței, principial, că predicții observăm că se fac în zadar, rezultatele vin cum vor "ele".
Ziua de ieri a fost, indiscutabil, sub imperiul emoțiilor puternice, deși diverse - în vreme ce unii oameni, destul de mulți, jubilau pe baza rezultatelor primului tur la alegerile prezidențiale, restul, și mai mulți, erau încercați de dileme, dezmăgire, furie și teamă pentru viitor.
Lăsând deoparte faptul că, în România, președintele nu poate să facă mare lucru, exceptând datul din gură, și că parlamentul e cel care contează cu adevărat, reacțiile cetățenilor sunt justificate. În ce fel? Păi, dată fiind surpriza câștigării acestui tur de „independentul” Georgescu (pun ghilimelele fiindcă e destul de clar că omul nu e singur pe baricade), e normal să apară întrebările de genul „Acum, încotro?”. Iar lipsa de răspunsuri pertinente la această dilemă creează, inevitabil, incertitudine.
Nu vreau să intru în politică, fiindcă „despre politică și religie nu se discută”. „Nu ar trebui să se discute”, adic[, fiindcă aceste două teme sunt atât de „primitiv” ancorate în creierul uman, încât, oricât te-ai strădui, nu le poți analiza rațional, argumentat și cu respect pentru poziția celorlalți - se vede, când le discutăm, ce scandal iese. De aceea, eu vreau să vă las doar cu câteva gânduri despre BVB, dat fiind că intrăm într-o perioadă tulbure și volatilă.
Ieri, luni, 25.11.2024, lumea investițiilor autohtone părea că se lovește de un zid - și a durat ceva până oamenii au realizat că zidul e format doar din emoții, dar că cifrele companiilor rămân la fel ca și vineri. Astfel, BET-ul s-a împiedicat și, deși închiderea a fost acceptabilă, pe parcursul zilei s-a vândut în panică, din păcate pentru actorii grăbiți să iasă:
Recunosc, nu am avut ieri vreme de scris articole, de aceea m-am rezumat la o notă scurtă, cu link către un articol mai vechi, în care expuneam ce fac eu când BVB-ul scade nejustificat. Mesajul era scurt și la subiect:
„Cumpărați. Sau măcar nu vindeți. Emoțiile trec, fundamentele rămân.”
…și avea menirea de a porni rațiunea, care tinde să stea pe margine, când e copleșită de evenimente, reamintind tuturor de strategia de investiții aleasă la rece, când era soare pe străzi. Ba chiar nu consideram că are sens un astfel de articol, fiindcă e normal să mai și scadă piața, nu doar să crească, dar apoi am realizat că, dacă nu acum scriu, când oamenii au nevoie să li se reamintească ceea ce știu deja, atunci când?
Pentru mine, care am zis de câteva luni că o să fie un final de an (și început de nou an) provocator, ziua de ieri nu a însemnat mult, doar ceva frustrare că nu am cash, ultimii bani i-am cheltuit deja în FP și TBK zilele trecute, că prea erau atractive. De ce nu îmi e frică să investesc, în ciuda incertitudinii? Păi…
fiindcă bursele dovedesc, în timp, reziliență: după momentele de panică urmează, în general, consolidare și chiar revenire, ca și când nimic nu s-a întâmplat.
pentru că, dacă alegi companii solide, acestea se vor descurca în orice mediu economic, iar cotația lor fie va scădea mai puțin, fie va reveni mai rapid.
mă aștept la dividende bune de la multe nume grele de pe Piața Principală, iar un preț mic de achiziție al acțiunilor înseamnă randament mai mare la primăvară.
nu văd un „sfârșit” pentru România, cel puțin nu influențat de oricine ar fi el președinte.
Dar alegerile parlamentare, da, sunt șanse mari să aducă schimbări importante, chiar dacă nu o criză profundă. Sau, mai știm noi? Eu mizez că partidele istorice (PSD și PNL) vor lua cam cât se așteaptă să ia, dar am vedea o surpriză de la AUR, cel mai probabil. Iar USR are șanse să prindă mai multe voturi decât fără Lasconi în turul 2, însă insuficiente pentru a conta într-o coaliție, vedem. Cert este că, una peste alta, volatilitatea ar putea abia să înceapă: dacă vom avea și duminică „suprize” și se va dovedi greu de făcut alianțe în regulă, care să ofere un minim de stabilitate, abia atunci să vedeți scăderi pe BVB! Și nu spun că îmi doresc asta, ci vă zic doar să fiți atenți și să acționați ca atare…
Eu unul, rămân un optimist, probabil că altfel nu aș investi - e adevărat, am și un orizont lung și nu mă grăbesc să plec cu banii acasă (plus că nu tresar să văd -20% sau -30% pe unele companii în portofoliu). Deci, eu cred că, după furtună, apele se vor liniști - nu știu, vom avea BET-ul la 3000 de puncte în 3-6 luni? Posibil, dacă am avea AUR cu o majoritate covârșitoare în parlament și Georgescu președinte, altfel mai greu…Însă orice răsturnare de situație ar produce exact reversul - un val de optimism acerb, care ar înverzi cotațiile zile la rând, lăsându-i pe cei fricoși pe țărm, sau forțându-i să sară în mare să prindă bărcile cotațiilor. Cum este mai riscant, oare?
În concluzie, eu mă aștept ca provocările să mai urmeze, indiferent de rezultatele algerilor din viitoarele două săptămâni. Urmăresc companii solide, cu perspective de dividend și cu rezultate la 9 luni bune, pentru a suplimenta sau a intra, acolo unde nu am nicio deținere. Ba chiar pregătesc un articol cu astfel de emitenți (am mai pus ceva asemănător deja), tocmai pentru a arăta că, dincolo de emoții, rezultatele fundamentale sunt cele care contează! Răbdare numai în culegerea roadelor, banii pe burse se fac așteptând…
Spor la investiții înțelepte tuturor!
Parlamentarele sunt esentiale, fiindca acolo se fac legile. Instabilitate sau circ in parlament inseamna un grad sporit de neprevazut pentru mediul economic. Si stim cu totii cat de mult ne place incertitudinea in investitii.
.
Prezidentialele sunt importante, fiindca tonul face muzica. O perceptie incerta a Romaniei prin presedintele ei va scumpi si mai mult liniile de finantare.
.
Deci, oricum ai da-o, alegerile si prezenta la vot sunt esentiale. Nu e politica, just common sense.
.
Politica ar fi daca am specula pe.baza rezultatelor pe care le vor obtine partidele pe 1 Decembrie. Eu ma indoiesc ca PSD si PNL, care nu stiu ce i-a lovit acum cateva zile, vor mai puncta cat isi imaginau. Eu vad acum un vid de putere, care poate aspira in parlament o groaza de mizerii. Dar am zis ca nu speculam :)