Cum îți pregătești portofoliul pentru vacanță
Există perioade în care nu putem fi la fel de conectați la piață ca în zilele obișnuite, pentru perioade mai lungi. Mai ales acum, vara, când plecăm în concedii, ce putem face ca totul să fie bine?
Există multe tipuri de investitori pe bursă, fiecare cu propria abordare și, cel mai important, orizont de timp. În funcție de strategie ești nevoit, dacă vrei să obții rezultate, să dedici timp și resurse investițiilor. Ce faci însă când vine vacanța și vrei/trebuie să te deconectezi?
Suntem în plin miez de perioadă a concediilor, Iunie-August nefiind lunile cele mai tranzacționate și nici cele mai profitabile, în general (există și excepții, ca cea de acum). Probabil, ca și mie, gândul îți este la vacanță…dar cu investițiile ce faci? Fără să am pretenția că varianta mea este ideală, pentru că urmează să plec și eu câteva săptămâni, m-am gândit la câțiva pași care să ajute în acest context. Țin să menționez însă că vacanțele mele sunt puțin atipice: nu am acces la un laptop și, uneori, nici la internet sau energie electrică, așadar sunt destul de limitat.
Analizez portofoliul și decid dacă am expunerea dorită pe fiecare emitent. Pică foarte bine vara la jumătatea anului, oferind un prilej excelent de analiză a rezultatelor din primele 6 luni. Eu obișnuiesc să îmi iau câteva ore să verific companiile în care sunt investit, să calculez ponderile lor în portofoliu și să decid dacă vreau să mai cumpăr sau să vând la unele din ele.
Rebalansez portofoliul pe baza rezultatelor financiare așteptate la trimestrul doi. Pentru că voi lipsi la raportările propriu-zise (dar și pentru că investesc pe termen lung), încerc să intuiesc care companii vor oferi surprize plăcute și suplimentez înainte de acestea. Practic, din banii disponibili înainte de plecare fac câteva tranzacții, majorând unele poziții sau diminunându-le pe cele care cred că vor avea un T2 mai slab și care ar putea să ofere oportunități când mă întorc.
Verific dacă sunt evenimente corporative importante în timpul cât sunt plecat (ex-dividend, majorări de capital, fuziuni, noi listări etc). Mi se pare crucial acest pas, tocmai pentru a fi pregătit în caz de astfel de zile importante. În general vara există mai multă apatie, dar sunt și excepții: am avut listarea Hidroelectrica recent, mai avem câte un ex-dividend întârziat sau MCS și e util să știu de ele.
Încerc să anticipez cum va reacționa piața la acestea și îmi pun alarme în calendar pentru fiecare dintre ele. Așa cum menționam, vacanța mea e mai atipică, fără laptop și internet constant și mai mult pe drumuri. Așa că îmi setez alarme pe telefon pentru aceste zile împreună cu o notă cu decizia luată pentru eventualele scenarii. Nu stau în vacanță să iau decizii investiționale, e mai benefic să am o rețetă pe care să o aplic.
Continui să cumpăr, în mod recurent, de suma lunară rezervată. Cel mai simplu pas, pur și simplu cumpăr de suma rezervată pentru investiții la unele din companiile care îmi par atractive în acel moment.
Verific știrile de 2-3 ori pe săptămână, pentru a nu rata vreo surpriză și pentru a nu rămâne foarte în urmă. Nu îmi place să mă deconectez total, iar uneori acest comportament poate fi dăunător. Ce faci dacă pică o bancă mare și tu ești pe o plajă în Asia și nu citești știrile din Europa? Nu, nu mă duc în Bali, doar mă jucam cu speranțele :D E important să verifici periodic presa locală să vezi cam cum merg lucrurile acas[ și să deschizi portofoliul de 2-3 pe săptămână să evaluezi cotațiile. În caz de situații neprevăzute, las modul de vacanță deoparte și acționez rapid așa cum se cere…
Încerc să tranzacționez cât mai puțin și să mă detașez de investiții. Încerc, practic, să găsesc un echilibru: nu mai muncesc în a investi, pe cât de mult posibil. Adică nu mai deschid platformele de 10-15 ori pe zi și nu mai scanez presa de 3-4 ori pe zi, ci cum vă descriam mai sus.
Cum spuneam în introducere însă, în funcție de profilul fiecăruia, această rețetă poate diferi în mod fundamental. Eu sunt un investitor semi-activ (sau semi-pasiv?) și prefer să dețin o companie cât mai mult timp, așadar câteva săptămâni mai inactive nu cântăresc atât de mult în economia totală. De aceea este important să îți analizezi bine portofoliul (dar și cât timp stai în vacanță) și să îți ajustezi acțiunile în conformitate cu aceste elemente.
Din păcate, concediul meu se suprapune fix peste perioada de raportări financiare de pe trimestrul doi. E primul an în care proiectul BVB România este activ, așa că o să apelez la îngăduința voastră pentru această vară - urmează o perioadă cu foarte puține articole, îmi pare rău! Voi recupera de îndată ce mă voi întoarce în țară, promit că voi veni cu postări dese, în care voi prezenta rezultatele financiare pentru companii în detaliu, dar și sinteze pe domenii de activitate, cam cum v-am obișnuit deja la T1. În plus, ca să nu îmi simțiți prea mult lipsa (bănuiesc că nu toți plecăm în concediu în același timp), am programat câteva articole care se vor posta deși eu nu sunt în zonă, să știți ce e cu ele, da? :) Iar o altă direcție pe care vreau să o explorez este cea a “Notelor“, scurte postări grupate pe blog sub această denumire, unde voi lăsa gânduri rapide, din când în când - vă invit să urmăriți și această secțiune și, de ce nu, să interacționăm în mod curent pe baza subiectelor de acolo.
Acestea fiind zise, vacanță plăcută…mie!…dar și vouă, celor care vă veți relaxa în același timp. Ținem pumnii strânși BVB-ului să nu o ia razna cât lipsim și să ne reauzim cu bine și cu forțe proaspete! Investiții înțelepte vă doresc!