Cum mi-aș face un portofoliu la BVB dacă aș intra astăzi pe bursă
Strategii de investiții. Companii bune de la BVB. Cum să îți faci planuri. Ce nume să urmărești. Rezultate bune pe Bursa de la București.
În acest articol reiau un subiect mai vechi, care am văzut că intresează destul de mult, anume construcția unui portofoliu de acțiuni pe Bursa de Valori București. Am mai scris pe această temă, deci te invit să cauți pe blog aceste texte dacă te interesează, ca să îți poți completa informațiile de aici cu cele de acolo.
Înainte de a prezenta câteva companii în care eu aș investi, dacă aș începe astăzi un portofoliu nou, țin să atrag atenția că acesta este doar un exemplu, un punct de plecare, în „viața reală” fiecare trebuie să ia în seamă câteva aspecte importante:
suma disponibilă de investit, într-un fel construiești cu 10 mii de euro, altfel cu 100 mii de euro.
orizontul de timp, dacă vrei să stai câteva luni în piață sau câțiva ani, contează.
rezultatele urmărite, una e să cauți venituri pasive (dividende), alta să te intereseze aprecierea generală a portofoliului (deci mai degrabă acțiuni de creștere).
toleranța la risc, fiindcă vin și perioade „roșii”, unele companii având potențialul de a scădea mai mult decât altele.
lichiditatea emitenților, fiindcă pot exista companii bune, dar care nu pot fi tranzacționate facil.
Oricum, mai jos încerc să construiesc un portofoliu „generic”, care să includă atât nume cunoscute de pe BVB, cât și câteva firme mai mici, dar care pot aduce randamente frumoase.
Câteva companii în care ai putea investi astăzi
Trebuie să recunosc că nu îmi e deloc ușor să aleg câteva acțiuni pe mâna cărora să merg în următoarea perioadă, fiindcă nu știu dacă finalul de 2024 va fi la fel de bun ca ultimii doi ani (de 2025 nici nu mai zic, e prea departe, după alegeri etc). De aceea, voi construi portofoliul pe baza aspectelor fundamentale ale companiilor, ceea ce înseamnă că nu există nici garanție că prețul pe bursă se va aprecia. Așadar….
Banca Transilvania (TLV) - primul nume din portofoliu ar fi TLV, chiar dacă a crescut cu peste 50% în ultimul an. De ce? Fiindcă T1/2024 a fost foarte bun, dobânzile încă rămân sus chiar dacă se mai temperează, au de integrat OTP Bank care le va aduce un boost, iar recurent investitorii primesc o parte din profit, prin dividende.
OMV Petrom (SNP) - chiar dacă prețul pe bursă a crescut accelerat, SNP continuă să fie foarte profitabilă, iar faptul că dă dividende recurente (ba și speciale) face ca firma să fie atractivă în continuare. În plus, face investiții masive în diverse domenii - de la Neptun Deep în Marea Neagră la energie regenerabilă - așa că, pe termen lung, chiar și dacă prețul petrolului ar scădea accelerat, compania tot poate rămâne profitabilă și de interes.
Purcari (WINE) - producătorul de vinuri din Moldova a dovedit reziliență în anii mai dificili anteriori, iar felul în care se extind și gestionează afacere oferă încredere și predictibilitate. Sunt plătitori de dividende în mod recurent, iar faptul că încă pot să crească accelerat face ca investiția în WINE la un PER de sub 10x să fie foarte atractivă. Riscul principal pentru Purcari rămâne însă situația geopolitică, însă cred că toată lumea s-a cam obișnuit cu noua realitate.
Transilvania Broker de Asigurare (TBK) - sectorul asigurărilor este grav lovit de plafonările impuse de stat, însă consider că există perspective mai bune pentru viitor, e doar o chestiune de timp până când situația se va îndrepta. În plus, TBK reușește să fie tot mai prezent pe piață și să vândă tot mai multe polițe, în diverse sectoare, așa că ei își fac deci treaba bine, ceea ce e de apreciat. Compania oferă și dividende consistente în general (anul acestă mai puțin, se coace ceva acolo), iar piața asigurărilor e în plină ascensiune în România.
DN Agrar (DN) - cel mai mare producător de lapte din România, DN a mers foarte bine în 2023, iar planurile de extindere pe care le au (noi ferme, investiții în automatizări, fabrică de biogas etc) fac ca investiția în acțiunile DN să fie, aproape sigur, o decizie bună. Într-adevăr, sunt destul de îndatorați și ritmul lor accelerat presupune riscuri, însă managementul a gestiona bine lucrurile până acum, probabil vor continua în aceeași manieră.
2 Performant (2P) - deși încă pe pierdere, 2P merită să intre în portofoliu pentru seriozitatea de care a dat dovadă, dar și grație planurilor ambițioase de extindere pe care le-au prezentat. În BVC promit 2 milioane de lei profit anul acesta, o creștere cu peste 200% de la an la an, ceea ce reprezintă un ritm extraordinar!
Bento (BENTO) - că tot vorbeam de creșteri accelerate, Bento a continuat și în T1/2024 să surprindă plăcut, de aceea cred că e o investiție bună și mai departe. Compania și-a atins deja jumătate din BVC, deci sigur vor depăși cifrele, ceea ce se traduce în dividende mai mari la anul (se distribuie doar o mică parte din profit), dar și perspective de creștere solide.
Simtel (SMTL) - compania e una din preferatele mele de la BVB, în principal pentru că e condusă competent, dar și pentru că se dezvoltă accelerat. După un 2023 în care a crescut cu peste 100%, a propus un 2024 mai domol (doar 30% creștere), însă există perspective bune pe termen mediu, chiar dacă entuziasmul de pe energie verde se mai potolește.
Digi (DIGI) - odată cu acordul de vânzare a unei părți din infrastructura din Spania, Digi face rost de sute de milioane de euro pentru a se extinde pe alte piețe, țintele principale fiind Belgia și Portugalia. Mai mult, au anunțat că, printr-un consorțiu, vor achiziționa și Telekom România, ceea ce le-ar crește cota de piață foarte tare și acasă.
Sphera Franchise Group (SFG) - deși eu nu investesc în SFG din principiu, compania a livrat rezultate bune la trimestru, iar planurile și perspectivele sunt bune și pe mai departe. Compania a reușit să optimizeze operațiunile, iar marjele de profitabilitate au tot crescut - în plus, distribuie dividende destul de regulat, iar pentru anul curent au promis că vor mai distribui și un dividend special, mai în toamnă.
Un ultim aspect, atunci când îți faci un portofoliu, este ponderile în care cumperi acțiunile - în funcție de acestea, randamentul va fi mai mare sau mai mic. Pentru exemplul dat de mine, eu aș acorda mai multă greutate companiilor solide, care știu că plătesc dividende recurente (deci am o marjă de siguranță) și mai puțină celor mai slab lichide, de pe Piața Aero. Astfel, portofoliul ar arăta după cum urmează:
Banca Transilvania - 25%.
Petrom - 25%.
Digi - 10%.
Transilvania Broker - 8%.
Purcari - 8%.
Sphera - 8%.
Simtel - 5%.
Bento - 5%.
DN Agrar - 4%.
2 Performant - 2%.
Gata, asta este! Simte-te liber să scoți companii, să modifici ponderile sau orice altceva, așa cum te avantajează. Mai am câteva companii pe care le consider cu perspective bune, poate îți dau idei: Safetech, care a început 2024 foarte bine, BRD care cred că este așteptat să se vândă curând, Hidroelectrica, care deși are prețuri în scădere la energie, tot va da dividende solide și altele, mai cauți și tu că așa e farmecul investițiilor.
Spor în toate pe mai departe!
Intrebare: care e capitalul minim de care ar avea nevoie un investitor ca sa intre pe BVB - pornind de la care sa-si construiasca o prezenta serioasa (deci nu vorbim de 2.000 de lei, cat stiu ca e(ra?) cerinta minima a unor brokeri ca sa-ti deschizi cont la ei)?
.
Foarte interesant review-ul, chiar si pentru cineva ca mine, neinteresat sa intre in liga asta.
.
BT si OMV au fost mereu primele optiuni si pentru mine.