Cum să începi să investești pe Bursă dacă ești la început de drum?
Mini-ghid pentru cine vrea să investească, dar nu știe cu ce se mănâncă BVB-ul. Ce este bursa și cum te poate ajuta să îți sporești banii. Sau să îi pierzi, dacă o să te comporți ca la păcănele.
Nu știu cât de familiar ești cu Bursa, însă bănuiesc că ceva, ceva habar ai, că altfel nu aterizai pe Substack-ul acesta, BVB România, un loc unde cu această temă ne ocupăm: cum să investești pe Bursa de Valori București (BVB) și cum să te educi în domeniul bursier, în special, dar și în sectorul mai larg al finanțelor, în general. Totuși, în eventualitatea în care doar curiozitatea sau întâmplarea te-au adus aici, m-am gândit să leg un text în care să explic, de la A la Z, cum să te apuci de investiții pe Bursă, într-o manieră sănătoasă.
Ce este o bursă și cum funcționează ea (inclusiv BVB-ul)
Ca să pornim de la aceeași bază, să definim ce este aceea o bursă (în propriile mele cuvinte):
Bursa este acea piață în care oamenii nu vând și cumpără produse fizice, ci instrumente financiare, cum ar fi acțiunile, obligațiunile, contracte pe mărfuri etc.
Există, sigur, și burse direct de mărfuri - petrol, cereale, metale - dar acelea sunt mai apropiate de piețele tradiționale, așa că, pentru simplificare, să le lăsăm deocamdată deoparte. După mine, ceea ce trebuie reținut este următoarea idee: vii pe o bursă financiară ca să cumperi și să vinzi bucăți din companii sau instrumente care au, direct sau indirect, legătură cu acele companii.
Particularitatea importantă a burselor de acest gen este aceea că toate tranzacțiile se fac prin intermediul internetului, fără să mai fie nevoie să negociezi, în persoană și nemijlocit, cu cel care vinde sau cumpără, totul fiind automatizat. Practic, eu descopăr că pot să cumpăr Petrom, aflu de BVB, deschid o platformă dedicată, văd oferta, mă uit în portofel, decid căte mii de acțiuni pot să iau și, din două-trei click-uri de mouse am devenit proprietar de Petrom, gata! Bursa de Valori București este locul (virtual) în care m-am „întâlnit” cu niște vânzători, care au fost de acord să îmi dea din deținerea lor, în schimbul banilor mei.
De ce însă aș vrea să fac asta? La ce mă ajută să fiu acționar și ce ar trebui să urmăresc?
La ce este bună o bursă
Motivele pentru care cineva ar veni pe bursă sunt diverse, iar ele pot varia în funcție de fondurile disponibile, nivel de cunoștințe investiționale, orizont de timp, rol în piața financiară etc. Eu unul văd două niveluri la care trebuie purtată discuția: primul, cel al companiilor care se listează pe bursă, al doilea, al investitorilor care tranzacționează.
Cu ce ajută bursa companiile. O bursă poate fi o metodă foarte bună de strângere de fonduri pentru dezvoltare, ea permițând vânzarea unei părți din companie, fără pierderea controlului sau majorarea capitalului, pentru investiții. Astfel, un antreprenor sau un grup de acționari pot decide că au nevoie de bani pentru funcționare sau extindere și, în loc să meargă la bănci să se îndatoreze, preferă să vândă o parte din acțiunile companiei și să intre pe o bursă, astfel încât oricine să poată, ulterior, vinde sau cumpăra acțiuni. Mai departe, deși conducerea rămâne, aceasta trebuie să se conformeze la o mulțime de reguli (transparență, raportări financiare periodice, respectarea planurilor etc), dacă vrea să treacă drept serioasă și competentă. Iar mai apoi, pe termen lung, în funcție de un cumul de factori, compania poate să își crească valoarea sau nu, depinde.
La ce e bună bursa pentru investitori. Pentru oameni, bursa e bună pentru că le permite accesul la companiile publice de interes, astfel încât oricine să dețină o parte (în funcție de cât este la vânzare). Fără un astfel de loc, mai ales pentru investitorii individuali mici, ar fi imposibil de intrat în acționariatul firmelor din economie, fiindcă niciun antreprenor nu s-ar complica să accepte pe oricine alături de el, iar niciun investitor nu ar avea acces la situația fundamentală a numelor care îl interesează; în plus, totul ar fi mult mai costisitor și ar dura timp, făcând tot procesul nerentabil. Așadar, pe o bursă cum e BVB-ul, oricine poate să aibă acces și să devină, dacă își dorește, parte din economia României, fiind direct acționar la multi din companiile de care se folosește, zilnic, în activitatea curentă.
Ca observație, pe BVB avem o particularitate: multe din companiile prezente sunt monopol de Stat, ele fiind aduse pe bursă, întâi și întâi, de Guvernul țării. Acest proces a avut beneficiile sale: a adus bani la buget fără ca România să piardă controlul, a sporit transparența acestor firme, a dat posibilitatea oricui să dețină o parte din cele mai importante sectoare ale țării etc.
Ce poți tranzacționa pe BVB și ce trebuie să știi înainte să începi
Deși până acum tot cam despre ce trebuie să știi înainte să te apuci de treabă am vorbit, cred că mai trebuie făcute câteva clarificări.
În primul rând, BVB-ul este o piață mică, nu cu foarte multă diversitate când vine vorba de tipurile de instrumente financiare, deși vei găsi aici mai multe tipuri de acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, ETF-uri (puține) și certificate turbo (sper că nu am uitat nimic). Pe scurt, obligațiunile sunt împrumuturi pe care companiile le iau de la investitori, în schimbul unui randament, iar titlurile de stat sunt împrumuturi pe care guvernul le ia de la investitori; acțiunile sunt bucăți efective din companii, adică o firmă este „spartă” juridic într-un număr de elemente egale cu o anumită valoare, ETF-urile am vorbit luni despre ele, iar certificatele turbo propun să le lăsăm deoparte, că nu-s pentru începători deloc. Dacă ai nevoie să citești mai în detaliu despre fiecare, vara trecută am scris un material-poveste unde ating acest subiect, îl poți descărca gratuit de mai jos:
În al doilea rând, ca să tranzacționezi ai nevoie de acces la BVB, adică trebuie să îți deschizi cont la un broker autorizat, prin intermediul căruia vei putea vinde și cumpăra, când dorești tu (în intervalul când bursa este deschisă, adică luni-vineri 9:45-18:00). În România avem o listă destul de lungă de astfel de firme, însă eu nu cred că merită bătaia de cap cu selecția, oricare dintre Investimental, Goldring, Tradeville (concentrați mai ales pe clienți mici) e foarte OK, în funcție de preferințe. Eu momentan sunt la Investimental, au comisioane de tranzacționare bune (orice broker implică costuri), platformă nouă și serviciu clienți foarte fain, sunt mulțumit, dar poți să intri pe site-urile lor și să vezi care îți place mai mult, treaba ta. Pasul acesta, oricum, e foarte important: nu te lua după reclamele pe care le vezi pe YouTube sau Facebook cu mii de lei profit peste noapte, nu accepta să trimiți bani firmelor obscure care nu sunt reglementate în România și nu accepta niciodată să aibă altcineva control asupra contului sau telefonului tău!
În al treilea și ultimul rând, e important să știi că tu vei fi proprietarul oricărui instrument pe care îl tranzacționezi, dar tot tu vei fi și responsabil pentru orice decizie luată și, implicit, profitul sau pierderea realizată. A fi acționar oferă dreptul de a participa la Adunările Generale ale Acționarilor (AGA), de a vota în funcție de propriile interese și de a participa la împărțirea profitului companiei prin dividende.
Până la urmă, de ce ai vrea să investești, dacă nu ca să faci profit?
Cert este că trebuie să ai un cont la broker, să te familiarizezi cu platforma online/aplicația pe care acesta ți-o oferă și să îți faci singur analizele și calculele investiționale. Apoi, la final de an, tot tu trebuie să te asiguri că îți plătești impozitele și contribuțiile cerute de Stat, trebuie să fii atent că la noi se schimbă des regulile, din păcate.
Cum să investești, efectiv, pe bursă
Aici ar trebui să vorbesc despre strategii de investiții, însă probabil că o să las subiectul pentru un articol dedicat, fiindcă e stufos tare și extrem de important. Amintesc doar că, după mine, la bursă nu vii să te îmbogățești peste noapte, ci încerci să îți creezi o sursă de venit pasiv, fie din dividende, fie din aprecierea deținerilor din portofoliu. Știu, majoritatea, mai ales la început, se apropie de investiții cu o mentalitate mai potrivită la pariuri și păcănele, însă e ceva ce trebuie corectat și educat, eu sunt optimist...
Așadar, pe BVB sau pe alte burse vii să fii investitor, nu să cumperi azi și să vinzi mâine cu profit de milioane, chiar dacă uneori se mai întâmplă și astfel de tunuri - interesul principal este acela de a conserva capitalul, iar înmulțirea lui este un rezultat al unui proces corect, nu doar un scop și atât.
Cum investești, deci, pe BVB? Să recapitulăm pașii pe care deja i-am clarificat:
Știi ce este aceea o bursă și cum funcționează
Ai aflat ce tipuri de instrumente poți tranzacționa pe Bursa de Valori București
Ți-ai deschis un cont la un broker AUTORIZAT din România care îți oferă acces la BVB
Te-ai familiarizat cu platforma acestuia, ai studiat cum plasezi un ordin de cumpărare/vânzare și ai învățat principalele funcții disponibile
Ai o strategie de investiții pusă la punct (nu am detaliat, promit că revin)
Mai departe, tot ceea ce ai de făcut este să alimentezi contul tău de la broker cu suma dorită și să treci la treabă! Adică să alegi companiile pe care vrei să le deții și să le achiziționezi, în funcție de strategia aleasă. Poți pune în portofoliu multe titluri de stat și câteva companii mari, sau poți să te pricepi bine la analizat firme și să intri direct pe Piața Aero (nerecomandat totuși), ori poate vrei doar să copiezi indicele BET și stai liniștit, e treaba ta.
Cert este că, așa cum spuneam, BVB-ul este o doar o piață - ce cumperi, cât cumperi, când cumperi (și ce, cât și când vinzi) e doar treaba ta, în funcție de interese, cunoștințe, emoții și altele.
La ce să ai grijă ca nou investitor pe BVB
Ar mai fi multe de spus și aș putea găsi multe sfaturi pe care să le dau unui începător, nu din dorința de a mă da rotund, ci din speranța de a nu face și alții greșelile pe care eu le-am făcut, însă deja articolul este extrem de lung și un punct trebuie pus. Însă nu pot să închei fără să aduc câteva atenționări, succinte, care poate merită dezvoltate în articole ulterioare:
Nu te aștepta să cumperi azi și să faci profit mâine, chiar dacă intri pe companii bune la prețul corect, o acțiune tot poate să scadă, uneori nejustificat, deci învață să ai răbdare.
Ai grijă la emoții, piețele financiare sunt sensibile la tot felul de evenimente, de la cele locale la cele globale, volatilitatea este parte intrinsecă a naturii lor.
Încearcă să eviți companiile care cresc accelerat, nu te duce unde se înghesuie toată lumea, dacă o acțiune crește agresiv, cel mai porbabil e prea târziu să mai cumperi, a plecat trenul fără tine - iar când vei reuși să urci, probabil că vine prăpastia, fără ca tu să mai apuci să cobori.
Rămâi informat, cât mai obiectiv și pune-ți întrebări care să îți invalideze speranțele, nu să ți le confirme. Citește știrile financiare, ascultă interviurile șefilor de companie, intră pe BVB România des pentru articole etc, te descurci să te informezi, sunt convins.
Fă-ți un plac lunar de economisire, iar o parte din veniturile recurente direcționează-le spre BVB, așa vei putea să îți uniformizezi prețurile de achiziție.
Din nou, ai răbdare, este, poate cea mai importantă virtute pe bursă!
În concluzie, partea tehnică a investițiilor - cum să îți deschizi cont, ce poți să cumperi, cum să tranzacționezi - este cea mai simplă din acest proces, dificultățile pe bursă apărând la alegerea investițiilor și a momentelor oportune. Pe aceste dificultăți și apar mulți „guru financiari” care promit să vândă ponturi și care încearcă să garanteze succesul deși, în realitate, investițiile sunt despre probabilități și calcule imperfecte, nu despre profeții deterministe.
Sper că îți e de folos acest text, iar dacă consideri că ai nevoie de mai mult ajutor pe drumul spre bursă, poți să mă contactezi și discutăm mai mult, în funcție de nevoile tale și de timpul meu disponibil. Spor la investiții înțelepte îți doresc!
Iar dacă vrei să susții astfel de articole educaționale, cea mai bună cale este printr-un abonament lunar, care îți oferă acces la toate textele și la arhivă, dar care mă și responsabilizează pe mine să nu mi se pară mult două ore pentru un text, cum a fost cazul acestuia. Te poți abona lunar sau anual (ai discount două luni) și poți face cadou și prietenilor interesați un abonament, îți mulțumesc ei mai târziu!
Poate era util sa precizezi daca exista un prag minim de intrare pe piata: un capital minim pe care trebuie sa-l ai ca sa poti deschide un cont de tranzactionare la un broker. Fiindca ma indoiesc ca poti face ceva cu 500 de lei, sa zicem.
.
Si da, principala idee a articolului tau e ca bursa/investitiile presupun o abordare pe termen mediu si lung, in care pic cu pic se face mult. Sunt si tunuri, lightning in a bottle cum spun americanii, dar sunt exceptia care intareste regula: miracolele se pregatesc cu atentie in prealabil :)))
.
Foarte util articolul.
.
Intrebare: in afara de brokerii autorizati, poti ajunge la BVB si prin alte surse?... Eu folosesc Trading 212 si n-au auzit astia de BVB...
Ești la început?
Vrei să câștigi la bursă?
Bagă bani în altceva.
Dacă chiar ai bani de care nu îți pare rău să-i pierzi, bagă în bursă pe termen lung.
E singura opțiune în care ai posibilitatea de a nu pierde mulți bani, chiar poate câștigi ceva, iar dacă îi pierzi, oricum nu făceai nimic cu ei.
Restul, e pescuială, iar tu ești la baza piramidei trofice.
Bursa e un joc de poker unde toți îți văd cărțile și joacă împreună împotriva ta.
Revin la investiția pe termen lung.
Nu numai că poți câștiga bani tu. Sunt alte mecanisme pe care le pornești, foarte importante:
Dacă sunt din de în ce mai mulți ca tine, lichiditatea bursei scade…și atunci:
speculatorii pierd interesul,
cei care folosesc bursa ca mecanism de control și șantaj (deținând majorități de acțiuni au drept politic asupra firmei…iar dacă sunt mari fonduri de investiții, de ex Vantage, sunt capabili să își pună punctul de vedere în politici interne a multor țări)
firmele cotizate sunt stabile din punct de vedere financiar și pot lua decizii și investi pe termen lung cu mai multă încredere.
Și dacă din ce în ce mai mulți oameni simpli încep să aibă acțiuni suficiente de la cât mai mukte firme, nu nimai că participă în beneficii, dar chiar sunt capabile să creeze grup de preaiune sau trimite reprezentant în consiliul de administrație al firmei.
Asta este adevărata democrație.
Succes.