Cum să intri pe o companie ale cărei acțiuni cresc accelerat
Deși nu există o rețetă mereu validă pentru a cumpăra acțiuni în creștere agresivă, haideți să încercăm să explorăm câteva variante care să minimizeze riscurile.
Există uneori situații în care îți dorești să investești într-o companie abia atunci când prețul pe bursă capătă tracțiune. Fie firma a raportat niște rezultate financiare foarte bune, fie poate se anunță o preluare, fie există orice alt eveniment care ar putea declanșa un interes, tu vrei să sari în tren, dar nu știi cum să faci în așa fel încât să nu ajungi sub șine. În astfel de cazuri, din păcate, tendința fix aceasta este: de a urca în vagoane (a încerca, mai corect spus), la orice preț, în orice condiții, ignorând riscurile asociate. Așa se crează așa-zisul efect FOMO - Fear Of Missing Out, adică teama de a rata oportunitatea.
În general și pe termen foarte scurt, știrile extraordinare și creșterile fulgerătoare de pe bursă sunt doar oportunități excelente ca investitorii cu experiență, care deja dețin acele acțiuni de luni sau ani de zile, să marcheze profiturile la prețuri foarte bune. Însă nu întotdeauna este astfel, sunt multe contexte în care compania chiar capătă noi perspective și, deși în prima zi de la veste are loc o apreciere, atunci abia se pornește un nou trend ascendent, despre al cărui viitor parcus nu știe nimeni.
Eu unul văd trei posibile abordări și, după ce le expun schematic, vă arăt și câteva exemple recente de la BVB:
Cumperi din ASK, fără să te gândești de două ori. Cum anticipam mai sus, aceasta este varianta cea mai întâlnită, dar și cea care face cele mai multe victime. Deși există cazuri când apuci să cumperi la prețuri decente, acestea vor fi rare, pentru că atunci când e înghesuială la cumpărare chiar e dificil să prinzi prețuri bune și riști să intri într-un vârf local.
Nu faci nimic. Pur și simplu, recunoști că trebuia să fii mai atent la acea companie înainte de acest raliu și, pentru că nu poți știi cum va evalua piața noile știri, stai și te uiți sau, și mai bine, te îndrepți spre alte companii care ar putea oferi astfel de surprize în viitor. Personal, consider că acest gen de abordare pasivă are sens mai ales când, după creșterea inițială, nu există un potențial spațiu mare de creștere, dar și acest aspect poate fi discutabil.
Aștepți un moment oportun, gândit la rece. Aceasta este varianta cea mai dificilă, deoarece cere atât răbdare, cât și o oarecare intuiție investițională, care se formează în timp. Deși nu sunt adept al analizei tehnice (sună ca si cum ar fi un fel de cult obscur AT-ul), un grafic îți poate oferi câteva repere pe care să le urmărești. Din punctul meu de vedere, cred că cel mai OK este ca, având răbdare, să păstrezi acea companie în vizor, urmărind unde se oprește raliul și abia apoi să intri la cumpărare, treptat.
Acum, haideți să mergem la câteva exemple recente care ilustrează această a treia abordare, pe care eu o consider cea mai bună din punct de vedere al riscului. De ce? E simplu: dacă prețul nu se corectează și crește rachetă, sigur la un moment dat se termină benzina și va cădea la fel, iar eu ca investitor nu știu unde e acest punct de inflexiune…iar dacă se stabilizează/corectează înainte să fi cumpărat deja, am niște repere recente după care mă pot ghida. Subliniez: companiile următoare nu sunt studii de caz extensive și nu le-am selectat ca să îmi confirme teza expusă, ci le folosesc doar pentru că au avut creșteri foarte solide în ultimele luni.
Antibiotice Iași (ATB): pe baza rezultatelor foarte bune din T1, compania a început să atragă interesul, manifestând o creștere în trepte. Cine a analizat-o atent a ridicat prețul, însă nu foarte agresiv, existând o perioadă mai lungă de acumulare. Însă, odată spart nivelul de 0,8 lei (unde eu am stat în BID la 0,78-0,79 vreo două săptămâni) cotația a decolat până la aproape 1,3 lei. Ce a urmat? O coreție până aproape de 1 leu, preț cu 20-30% mai mic decât maximul local, unde un investitor calculat putea să intre la cumpărare. Evident, e dificil să prinzi minimele, însă eu chiar i-am spus unui prieten că “dacă mai vrei ATB acum e momentul, uite ce corecție agresivă“, iar ulterior s-a dovedit un raționament corect. Rămâne de văzut dacă ne întoarcem la 1 leu sau doar consolidăm și apoi spargem în sus, însă e clar că anul 2023 e foarte bun pentru Antibiotice și prețul urmează fundamentele. Apropo, am scris un text întreg despre această companie, cine vrea să vadă de unde aceste cifre bune, are link aici:
Transport Trade Services (TTS): una din vedetele din ultimele luni, s-a vorbit mult despre TTS, încât parcă nu mai e nimic de adăugat. Am scris și eu câteva articole (deși nu dețin), ultimul e acesta:
Important de observat este felul în care a evoluat prețul, oferind câteva zone de intrare/acumulare foarte bune: în iulie la 16-17 lei și în august la 18-19 lei, după o creștere prealabilă la aproape 22 de lei! Vedeți? Prețul urcă accelerat până la un nivel, apoi se corectează (oferind momente de intrare) și apoi reia trendul ca și când nu s-a întâmplat nimic. Mai mult, ceva similar se mai întâmplă și la final de septembrie, când cotația se corectează cu 10% rapid, oferind un alt punct bun de intrare.
BENTO: o companie mică de pe Aero care s-a dublat anul acesta pe baza unui contract foarte mare semnat în iarna trecută, iar apoi pe baza rezultatelor financiare care au confirmat bunul parcurs al firmei. Eu m-am zgârcit la intrare, am tot așteptat să iau din BID (era spread de vreo 3-4%), iar apoi am ales să aștept - și, deși am tot urmărit compania, nu am reușit să mai intru deloc. Totuși, se poate observa că, după o creștere solidă a venit o perioadă de câteva săptămâni de consolidare, perioadă numai bună pentru cine a analizat fundamentele să intre la cumpărare sau să suplimenteze. Ce a urmat e istorie: o apreciere cu alte 50 de procente, ducând cotația pe maxime istorice! În schimb, nu știu dacă viitorul se va mai repeta, este posibil să da, eu mi-am notat gândurile în ultimul articol dedicat acestei companii și, deși au venit cu rectificare de buget, nu cred că anii viitor vor fi la fel de spectaculoși:
Socep Constanța (SOCP): o companie mai puțin urmărită și nu foarte lichidă, dar care a livrat o creștere incredibilă, pe motive speculative legate de război și portul Constanța. Pe grafic se observă ușor că, tocmai în vârful creșterii, volumele au fost cele mai ridicate, adică foarte mulți oameni au cumpărat extrem de scump. Ar fi fost, deci, mult mai înțelept să se aștepte o corecție (care a venit, de vreo 50%) și abia apoi să se intre la cumpărare. Momentan nu știu ce să zic de companie, pare cu potențial dar încă puțin cam scumpă, o urmăresc just in case.
Așadar, eu consider că cea mai puțin riscantă abordare e cea în care se așteaptă o corecție sau stabilizare, și abia apoi se intră la cumpărare. Această metodă ajută atât prin faptul că te oprește din a manifesta FOMO, dar și prin oferirea șansei de a lua la prețuri mai atractive acțiunile dorite, minimizând riscul unor pierder adânci, în caz că te înșeli în analiză.
Spor la investiții înțelepte!