Cum să lupți cu instinctul de a sări într-un tren ce urcă cu mare viteză (sau cum să gestionezi FOMO-ul investițional)
Gânduri psihologico-filosofice despre investiții, momente potrivite și răbdare. Perspectivă personală despre situațiile în care ratez companii bune, uneori impardonabil.
Mi-ar plăcea la nebunie să pot să mă laud cu randamente extraordinare pe Bursă, adică ar fi super să am un fler deosebit în a găsi companiile care bat indicele BET la fundul gol, dar în realitate sunt departe de această utopie. Nu mă plâng, știu că sunt un amator, o persoană obișnuită care doar încearcă să învețe cât mai mult în domeniul investițiilor, de aceea sunt mai mult decât mulțumit cu parcursul de pe BVB, atât prin prisma rezultatelor, cât și prin prisma abilităților dezvoltate în timp. Dintre acestea din urmă, cea mai importantă este, cred eu, răbdarea; deci nu, nu prin analiză aprofundată și/sau prin cunoștințe temeinice de contabilitate reziști în domeniu (deși și acelea sunt extrem, extrem de importante), ci prin capacitatea de a sta tare în deciziile asumate, așteptând să vină și momentul dorit.
Anul 2023 a fost un an al entuziasmului nesperat, atât piața, în ansamblu, urcând mult, cât mai ales unele companii bătând orice așteptări. Scriam, acum câteva luni, cum au existat câteva nume (din cele mai urmărite de investitori), care au spulberat orice grafic: Antibiotice Iași, Transport Trade Services, Bento, Socep Constanța etc, unele dintre ele reușind aprecieri de peste 200%. Dat fiind că ATB s-a trezit din nou, am considerat de cuviință să fac o actualizare a unora din ideile de atunci, de data asta mai din perspectivă individuală, emoțională să zicem.
Deci, dacă nu ai citit deja textul de mai sus, te invit să o faci, înainte de a continua. Nu, nu pentru că nu ai înțelege ce spun eu mai jos, cât pentru că acolo expun exact care sunt variantele pe care, ca investitor, le ai atunci când ai ratat o oportunitate: nu faci nimic, intri la cumpărare, aștepți o corecție pentru un preț mai bun. Evident, aceste opțiuni depind și de tipul de context: dacă ai un trend ascendent foarte puternic, e mai sigur să cumperi chiar dacă e scump, fiindcă va deveni și mai scump. Dacă motorul creșterii e un impuls pe termen lung, atunci poți să aștepți o răcire a entuziasmului și să intri atunci etc, importantt e să te adaptezi în funcție de așteptări și de realitate.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to BVB România - Opinii și Idei de Investiții to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.