Cum va merge BVB-ul în acest an?
Gânduri lejere despre perspective globale și locale, economice, politice și ce o mai influența bursa noastră mioritică.
Articolul de astăzi nu o să fie foarte aplicat, dar profit de lipsa de subiecte mai concrete pe BVB, ca să aduc în atenție câteva aspecte la care mă tot gândesc. Și da, fac asta cu riscul de a supăra sau de a polariza, pentru că voi atinge (și unii veți simți că voi ataca) anumite viziuni despre lume, însă voi încerca să leg opiniile de Bursă, că doar de asta suntem aici.
Pentru ce să ne pregătim în România
Nu a trecut mult timp din Decembrie, de la șocul provocat de turul întâi al prezidențialelor și, ulterior, de revenirea cauzată de anularea alegerilor cu totul. Nu mă feresc să o spun, că tot suntem aici: nu consider că măsura a fost corectă și democratică, ba din contră, prin asta CCR-ul a servit bine interesele unei anumite pături sociale, oferind astfel justificare pentru înrăire, conspirație și lipsă de dialog.
Da, BVB a recuperat scăderea, pe termen scurt, însă a meritat prețul? Nu cumva vom ajunge să plătim, direct și indirect, mai mult în viitor, deși acum răsuflăm ușurați?
Sincer, eu nu am înțeles niciodată treaba asta cu suveranismul și naționalismul. Nu-s nici comunist că nu am luat-o razna și nici nu ridic lauri democrației, că are și ea multe probleme structurale, dar nu văd altă direcție, la nivel global, decât cea a colaborării. Adică, fără studii și analize, vorbim de o realitate ce se vede cu ochiul liber: zonele care au cooperat și care au făcut schimburi unele cu altele sunt cele care au prosperat, uneori chiar în ciuda războaielor de care au fost măcinate. Iar într-o lume puternic specializată pe domenii de activitate, cum ar putea o țară să creadă că soluția pentru a merge înainte este, paradoxal, întoarcerea în trecut, la autosustenabilitate? Da, evident, globalizarea are dezavantajele ei, pentru beneficiile aduse plătim diverse prețuri (omogenizare culturală, superficialitate, lipsă de control, blocaje ale fluxurilor economice, schimbare agresivă etc), însă doar mergând pe acest drum, cu grijă, putem progresa. Nu zic, ar fi super să ajungem noi, România, să producem de toate, de la microprocesoare AI la chiloți pentru măcar toată Europa, dar e o așa perspectivă realistă?
Oricum, cum spuneam, pentru mine, suveranismul și naționalismul sunt, din start, sortite eșecului: în primul rând, fiindcă ele se construiesc pe un trecut mai glorios decât realitatea, iar în al doilea rând, pentru că implică ideea că o națiune s-ar putea descurca singură, deși jocul existent poate fi câștigat doar „împreună”.
Revenind, am văzut deci, în decembrie, ce reacție a avut BVB-ul, doar la gândul că poate ajunge președinte cineva cu idei ciudate, utopice și care, puse în practică, ar schimba țara așa cum o știm. Nu, nu-s naiv să consider că România o duce prea bine, avem o clasă politică coruptă și oligarhică, însă, de bine de rău, mai cu forța din partea UE, mai cu presiunea socială, am avut o oarecare stabilitate și am mers, chiar dacă cu greu, pe drumul unei democrații capitaliste funcționale.
Problema însă nu e rezolvată, alegerile anulate doar au amânat deznodământul până în primăvară, mai ales că dovezile „războiului hibrid” nu apar (și nici nu vor apărea). Din această cauză, ceea ce am văzut la BVB în Decembrie 2024, ar fi exclus să reapară în mai 2025? Eu zic că nu, chiar dacă piața este mai precaută momentan, iar această eventualitate a ieșirii unui președinte naționalist, nu mai reprezintă o surpriză atât de mare, deci impactul, cel puțin pe termen scurt, ar trebui să fie mai mic. Frica, oricum, vine doar din incertitudine: poate că, din contră, măsurile unei astfel de conduceri ar favoriza investițiile pe bursă (deși din discurs, nu prea pare, dar să zicem), dar nu mai bine stai pe cash până se clarifica situația, decât să riști aiurea?
Amuzant, nu, cum a ajuns piața să se bucure să fie condusă de niște corupți, doar să nu ajungă la butoane niște senili?…
Așadar, ca să tranșez cumva această direcție: până la alegeri nu cred că vom vedea influx masiv de bani pe companiile de la BVB, chiar dacă unele ar putea avea de câștigat, dacă statul le-ar susține așa cum promite, ele având capital autohton. Mai departe, în funcție de cine va fi președinte și care va fi mesajul transmis de acesta, putem fie să creștem, dat fiind că se mai estompează pesimismul, fie să corectăm, căci nu vom ști la ce să ne așteptăm, iar investitorii vor prefera să aștepte clarificările pe margine. Eu unul rămân optimist, doar investesc pe termen lung: nu vând nimic momentan, poate doar dacă văd niște aprecieri în martie-aprilie care să îmi facă cu ochiul, să mai ajustez din poziții, altfel consider că și rău dacă va fi, ne vom reveni noi odată și odată!
Cum arată, momentan, lumea
Totuși, nici la nivel global nu e totul foarte stabil, fiindcă asistăm la o modificare de paradigmă, pe două paliere. Pe deoparte, avem ascensiunea unor lideri cu idei puține și fixe, care nu sunt preocupați de ceea ce strică în încercarea lor de a repara ceea ce e stricat momentan, iar pe de altă parte, avem o frustrare puternică în societate, care motivează oamenii de rând să ia decizii proaste pe termen lung, doar fiindcă se simt răzbunați pe termen scurt. Astfel, o ordine relativ OK la nivel mondial ajunge să fie pusă sub amenințare, cu efecte imposibil de anticipat ca formă, dar cu același fond: cei mai loviți vor fi tot cei mai săraci și vulnerabili, bineînțeles, fiindcă liderii se schimbă ușor, dar sistemele de conducere, mai greu.
În această notă, peste Ocean asistăm la un mixt între politic și bogați, așa cum nu ne-a fost dat să credem că vom vedea. Practic, în loc ca politicul să creeze o lume cât mai bună pentru cât mai mulți, vedem că accentul cade pe o lume cât mai bună, dar pentru cei care deja o duc extrem de bine. Și, cum marile companii din tehnologie au nevoie de expansiune și de populații cât mai needucate care să le consume serviciile, evident că narațiunea este una belicoasă, suveranistă, dominatoare, lipsită de echitate și fără scrupule.
Nici în China ambițiile imperialiste nu sunt uitate, Taiwanul stând ca un ghimpe în hegemonia PCC-ului de la putere - noroc cu inovații gen DeepSeek care mai atenuează din loviturile suferite de orgoliul chinezesc, cel puțin pentru moment. Rusia știm deja narativa, vrea să cucerească totul până la Atlantic (ironie intenționată!), iar Turcia, deși pare că e liniștită în coloană, își sporește constant influența politică și puterea militară. De UE, eu unul nu am ce să prea zic: deși cu planuri ambițioase, s-a grăbit cu anumite măsuri care, la rândul lor, au provocat frustrare și probleme, iar acum nimeni nu știe/poate să gestioneze situația - nu de asta vedem partidele suveraniste care tot câștigă teren, tocmai fiindcă actualii lideri au eșuat în a veni în întâmpinarea nevoilor cetățenilor? Oricum, deși Uniunea Europeană nu cred că mai are viață lungă (cel puțin nu în această formă), cred că vom asista la mobilizare asiduuă, politică, economică și, Domne ferește!, militară din parte Europei, dacă o să fie cazul.
Lumea fierbe, deci. Schimbarea e o constantă, însă în 2025 asistăm nu doar la schimbări, ci la o accelerare a schimbărilor.
Iar necunoscutul aduce riscuri, multe din ele total neanticipate, iar piețele financiare vor predictibilitate, nu surprize. De aceea, deși economiile nu o duc neapărat rău, percepția este negativă, iar oamenii rămân precauți. Astfel, o corecție mai agresivă a marilor burse sau câteva trimestre de contracție economică ar putea contamina și BVB-ul, menținând frica și banii pe margine.
Concluzie
Pe termen lung, consider că BVB-ul este aici ca să rămână, nu văd cum ne-am întoarce într-o economie centralizată, deși multe voci par că asta își doresc, cu orice preț. Aleg însă să investesc mai ales în companiile care plătesc dividende și care au reziliența să depășească modificări fiscale, schimbări de regimuri politice și provocări de orice alt fel.
Pe termen scurt însă, nu cred că vom asista la vreun raliu generalizat pe bursa noastră, deși eu văd multe companii la prețuri atractive momentan, așa cum vă povesteam într-un din textele trecute - eventuale corecții ar face aceste companii și mai de dorit, date fiind perspectivele actuale.
Ce companii cred că avem la prețuri atractive la început de 2025
La început de decembrie scriam un articol despre companiile pe care le consider penalizate prea dur și pe care fie le urmăresc ca să le cumpăr, fie ca să suplimentez. De atunci, cine a fost pe fază și a avut bani puși deoparte, a putut să intre la niște niveluri de necrezut, dată fiind panica de după alegerile parlamentare de la noi. Însă, și dacă nu ai prins atunci acțiuni sau ți-a fost teamă, încă există companii la prețuri foarte bune, care ar putea reprezenta idei de investiții profitabile.
La nivel internațional, sunt prea mic să mă pronunț, mai ales că orice eveniment poate schimba, cu totul, direcția. Momentan, există bani în piețe, sentimentele încă sunt pozitive, iar cât timp FED-ul va merge pe scăderea de dobândă banii vor deveni, teoretic, mai accesibili. În plus, lumea speră la un nou ciclu de creștere pe piața cryptomonedelor, ceea ce ar putea aduce, ulterior, o serie de fonduri în active mai puțin riscante, cum sunt acțiunile și obligațiunile.
Una peste alta, aveți grijă de investițiile voastre și antrenați-vă stomacul pentru perioade mai volatile, căci ele sunt nelipsite. Dacă nu puteți gestiona pierderile (fie ele și virtuale), poate ar fi cazul să mergeți spre ETF-uri sau spre titluri de stat (deși la ce deficit avem, nu știu cât de sigure mai sunt și acelea). Însă, pe termen lung, istoria ne-a arătat că și ce este mai rău trece, iar toți cei care au rezistat, au fost răsplătiți, nesperat adesea.
Spor la investiții înțelepte îți doresc!