De ce BVB ar putea avea o toamnă-iarnă bună sau chiar foarte bună în 2023
Anul acesta BVB a beneficiat de câteva evenimente importante (listarea H2O de exemplu) - urmează însă ca mulți bani să intre în piață, deci e probabil să vedem creșteri pe emitenții buni.
Septembrie debutează la BVB cu o serie de rezultate financiare de la companiile întârziate de pe Piața Aero, însă și cu o distribuție de dividende speciale de la Fondul Proprietatea, din banii obținuți din vânzarea Hidroelectrica. Practic, acționarii vor primi 1,7225 lei/acțiune, totalizând 9,28 miliarde de lei, bani care se vor întoarce în piață, în parte.
La fel, SNP are o propunere de dividend special pentru această toamnă, 0,045 lei/acțiune, adică 2,8 miliarde de lei. Această propunere se va vota în AGA de la finalul lunii septembrie, iar distribuția efectivă va avea loc în octombrie.
Și, ca o surpriză, Banca Transilvania a anunțat și ea recent că distribuie 1,13 lei/acțiune, adică 900 de milioane de lei. Nu e de mirare, date fiind rezultatele foarte bune pe care le-a înregistrat în primul semestru din 2023, doar că nimeni nu se mai aștepta la dividend în acest an, ci eventual la ceva mai mare în primăvara viitoare.
Acum, să facem calculele, de dragul cifrelor: 9,28 miliarde (FP) + 2,8 miliarde (SNP) + 0,9 miliarde (TLV) = 12,98 miliarde lei suma totală a dividendelor ce se vor distribui în viitorul apropiat. Dar să punem numerele în context, că așa izolate pot să nu spună mare lucru…
BVB-ul, adică piața noastră mioritică, are o capitalizare totală de aproape 270 de miliarde de lei, 2023 fiind un an foarte bun pentru bursa locală. Asta înseamnă că, din totalul întregii burse, aceste dividende reprezintă aproape 5%, bani care vor fi investiți însă doar în câteva companii, cele mai principale.
În general, oamenii își reinvestesc dividendele primite, cel puțin în parte. Acest obicei este și unul din motivele pentru care e rentabil să îți faci un portofoliu axat pe companii solide și de dividend, fiindcă există o oarecare predictibilitate a fluxului de bani. Nu e o regulă ca aceștia să intre fix în același emitent, dar este o practică uzuală, împământenită. Acum, nimeni nu știe cât din aceste sume astronomice se vor întoarce în BVB, însă eu cred că în jur de 50% e un procent rezonabil.
Tot nimeni nu poate spune nici în ce companii se vor duce acești bani dar, dat fiind contextul economic mai tulbure, eu cred că tot blue-chips-urile vor sclipi mai tare. Probabil SNP, TLV, H2O, SNG și chiar FP vor reprezenta investiții bune, mai ales prin prisma dividendelor așteptate la anul, în primăvară (multe dintre acestea au făcut profituri bune anul acesta) - și e puțin probabil ca Piața Aero să fie în vizor, dat fiind că doar retail-ul poate investi mai serios acolo, iar acesta este minoritar la TLV, FP și SNP.
Una peste alta, strategia mea e simplă: aștept aceste dividende și voi suplimenta din ele la companiile care atunci mi se vor părea atractive, am câteva pe lista de urmărire. Iar dacă guvernul nu va strica iarăși sfârșitul de an cum are deja obiceiul să o facă, cred că vom putea fi destul de fericiți în decembrie.
Spor la investiții înțelepte!
In textul initial am scris o mare prostie, cum ca intreaga capitalizare a BVB e 27 de miliarde, cand este, de fapt, aproape 270 de miliarde de lei. Astfel, cele 13 miliarde din dividendele ce urmeaza a fi distribuite in toamna nu reprezinta un influx atat de mare de capital cum am anticipat, chiar daca sumele sunt importante. Intr-adevar, acesti bani se vor intoarce in special in companiile din indicele BET, iar capitalizarea acestora este mult sub 270 de miliarde, dar tot departe de 27, numarul meu citit prost cand am scris textul. Scuze, imi pare rau, am dat rau cu bata in balta, o sa fiu mai atent!