De ce nu va veni Apocalipsa la Simtel, deși pare inevitabilă?
Trecere în revistă a rezultatelor. Explicații pentru nereușite. Ce spune managementul despre viitor.
Simtel e una din puținele companii listate în ultimii ani care a mers ca la carte, livrând tot ce a promis, chiar dacă ștacheta a fost mereu sus, sus de tot. Nu e de mirare, deci, că s-au făcut bani pe companie și că, relativ repede, a devenit foarte iubită - atât de iubită încât, la prima sincopă, a dezmăgit crunt, exact ca într-o relație: „cum ne-ai putut face asta, Simtel, tu care atât de frumos te-ai comportat mereu cu noi?”
Din fericire, dacă lași emoțiile și frustrarea deoparte, îți dai seama că SMTL nu a comis-o grav (cel puțin nu încă), în întreaga economie a parcursului ei pe BVB. Da, a venit două trimestre la rând cu rezultate dezamăgitoare, dar încă face profit, încă are de lucru și încă are argumente (proiectele s-au amânat, anumite planuri s-au schimbat), iar evaluarea ei nu e mare deloc (mai ales prin prisma corecțiilor din ultimele luni).
Cu toate acestea, în online investitorii sunt dezamăgiți, așteptând Apocalipsa. Din punctul meu de vedere, oricine cântă prohodul pentru Simtel nu doar că se înșeală amarnic, ci va plânge pentru sine mai târziu, când situația se va schimba…Să mă explic însă.
O să iau argumentele pe rând, fiindcă sunt mai multe nuanțe care merită discutate, fiecare reprezentând o piesă importantă în tabloul final, cel al speranței legate de Simtel.
1. Rezultatele financiare la 9 luni/2024 în perspectivă
În primul rând, cifrele Simtel realizate până acum nu sunt atât de rele, dacă se ține cont de sezonalitatea companiei, un element care doar în 2023 nu a existat, datorită modificărilor de facturare. În rest, așa funcționa SMTL: în primele trimestre mai mult cheltuia și obținea venituri, iar în T3 și, mai ales, în T4, factura munca propriu-zisă, adunând profitul. Anul acesta, încă de la primele raportări, managementul ne-a informat că au început proiecte cu o altă dinamică, care vor impune revenirea la un ciclu mai lung de facturare, deci o amânare a profitului, dar nimeni nu pare să aibă încredere.
Mai mult, dacă ne uităm la cifre, compania a fost transparentă (unii zic că prea târziu, eu nu cred): s-a anunțat o revizuire de BVC, noile așteptări fiind de 365 de milioane pentru venituri și 28 de milioane pentru profit, nu extraordinar, însă nici groaznic, cam ca la nivelul anului trecut. Așadar, dacă facem zoom out, observăm că nu s-a întâmplat nicio nenorocire, doar compania nu a mai livrat aceeași creștere accelerată cu care obișnuise piața.
2. Activitatea operațională a Simtel și planurile de viitor
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to BVB România - Opinii și Idei de Investiții to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.