De ce o să vând Purcari (WINE) în oferta de preluare a celor de la Maspex, la 21 de lei/acțiune
Care sunt argumentele mele pentru a vinde WINE la prețul oferit de Maspex. De ce nu văd potențial mare de creștere în următorii ani. La ce să fii atent când iei decizia.
Oricine e deja activ pe Piața de Capital din România știe că Maspex, o mare companie din Polonia, a anunțat că vrea să cumpere Purcari, producătorul de vinuri din Republica Moldova, cu afaceri în România, Moldova, Europa și restul lumii. Planul este de a achiziționa cât de multe acțiuni posibil, dar interesul este acela de a dobândi măcar controlul - adică obținerea unui pachet majoritar, astfel încât Maspex să fie cel care să aibă cel mai greu cuvânt în orice discuție importantă. Astfel, pentru a-și atinge obiectivele, Maspex a anunțat că oferă 21 de lei/acțiune, un preț cu aproximativ 50% mai mare decât cel din piață, anunț ce a săltat instant cotația pe BVB, după cum bine reflectă graficul de mai jos:

Dilema investitorilor acum este următoarea: să vând în ofertă sau să mai păstrez? Mizând pe ideea că noul acționar o să ducă compania la un cu totul alt nivel, ceea ce s-ar traduce în profitabilitate crescută pe termen mediu și lung…
Mai jos o să încerc să enumăr argumentele pro vânzare și cele contra, așa cum le văd eu. Și pentru că probabil o să intereseze pe mulți acest articol și fiindcă majoritatea nu sunteți abonați plătitori, o să las de la mine, deci postarea e liberă pentru toată lumea, că oricum nu mă îmbogățesc din Substack, deși fiecare abonament plătitor e apreciat, mă motivează să continui!
Care sunt motivele de a vinde Purcari în aceste condiții
Pentru mine decizia a fost simplă, am ajuns la ea dintr-o privire: cu un randament de aproape 100% pe WINE în nici trei ani de zile, nu văd de ce aș mai ține, sperând la un viitor la fel de strălucitor! Însă, pentru majoritatea investitorilor, pare că nu e la fel de ușor de concluzionat: dacă cineva oferă un preț atât de ridicat, nu înseamnă că vede valoare în companie? Ba da, însă valoarea unei investiții nu e dată de cât face firma în momentul de față, ci de cât poate să facă în viitor - și, mai important, de cât randament poate să aducă investitorilor implicați.
Așadar, eu am luat în calcul câteva argumente care m-au condus la această concluzie finală. Fără să fie exhaustive sau cele mai corecte, acestea sunt:
în primul rând, prețul oferit este extrem de bun, 50% în câteva luni (până se va finaliza oferta) e un profit considerabil, pe care eu îl așteptam în 2-3 ani - deci dacă pot „fura” acest timp, de ce să mai rămân?
în al doilea rând, evaluarea WINE sare simțitor, vorbim de un PER de aproximativ 15x, peste media istorică a companiei - deci intrăm mai degrabă în zona de supraevaluare, cel mai bun moment de a vinde, în general.
în al treilea rând, nu văd cât ar putea crește business-ul Purcari la nivel fundamental, ca noua evaluare să fie atractivă - pornind de la strategia de dublare până în 2028, să zicem că vorbim de un profit net de 100 de milioane de lei, ceea ce înseamnă un PER viitor de 9x, nu mare, dar nici extrem de mic; iar asta înseamnă încă trei ani de așteptat, cu incertitudini și necunoscute.
în al patrulea rând, va scădea foarte mult lichiditatea acțiunilor, dat fiind că Maspex nu vrea să vândă, iar WINE oricum nu se mișca foarte bine deja - astfel, deși poate că firma își va face treaba, tranzacționarea va fi dificilă, ceea ce ar duce și la eliminarea din indici și la alte ajustări tehnice care vor pune presiune pe cotație.
în al cincilea rând, eu mă aștept la o delistare - nu neapărat „mâine”, însă nu văd de ce Maspex nu ar acționa concertat cu domnul Bostan, astfel încât să facă o altă ofertă publică și, prin AGA, să decidă retragerea de la bursă (există anumite limitări, dar se poate face) în condiții nu neapărat mai avantajoase; în plus, nu știm care este viziunea noului acționar cu privire la investiții, extindere, dividende și alte aspecte de luat în calcul.
în al șaselea și ultimul rând, consider că există mai multe investiții care, momentan, par mai atractive - nu e scopul să dau nume aici, dar perspectivele de creștere și evaluările sunt mai decente la alte companii de pe BVB.
Să vedem acum și cealaltă față a monedei, sau de ce nu este atât de simplu de ales, totuși!
Care sunt motivele de a păstra acțiunile Purcari pe mai departe
O să încep cu motivația psihologică, fiindcă aceasta mi se pare cea mai importantă, dar și cea mai neglijată: mulți nu doriți să vindeți fiindcă, peste noapte, WINE pare mai valoroasă! Prin simpla apariție a acestei oferte cu mult peste ce stabilea BVB-ul, Purcari devine, în ochii investitorilor, mult mai apreciată și de dorit. Iar noi oamenii, odată ce deținem ceva, tindem să îl considerăm mai prețios decât ar trebui, doar pentru că ne aparține - dacă mai și vedem că cineva își dorește mult ceea ce e al nostru, cu atât mai mult credem că avem dreptate!
Însă nu e acesta singurul motiv, cred eu că mai există și altele, valide, care să echilibreze ușor balanța:
în primul rând, Maspex este o companie de calibru care cumpără ca să dezvolte și să facă mai mulți bani, nu să bată pasul pe loc - deci așteptarea este ca WINE să explodeze și pe alte piețe și direcții, în funcție de noua viziune.
în al doilea rând, nu știm cât vor putea să cumpere din companie, iar dacă procentul va fi mic, nu ar fi exclus să revină cu o altă ofertă, mai atractivă.
în al treilea rând, conducerea actuală a Purcari rămâne, iar strategia de dublare până în 2028 stă în picioare - astfel, e foarte probabil ca afacerile să meargă mai departe ca și până acum, deci investitorii să primească dividende și creștere susținută.
în al patrulea și ultimul rând, există posibilitatea delistării - și dacă acum au oferit un preț atât de ridicat, nu ar fi normal ca în 1-2 ani să ofere și mai mult?
Așadar, recunosc, raționamentul este valid, Purcari poate continua creșterea accelerată, iar un free-float scăzut sau dividende mai mici să nu constituie o problemă, cât timp rezultatele operaționale rămân solide.
Concluzie: de ce eu aleg să vând, până la urmă
Dacă am de ales între a livra o concluzie și a explica procesul prin care ajung la ea, voi decide mereu pentru a doua variantă. Nu știu dacă mi-a ieșit, însă asta am încercat și în acest text: să enumăr argumentele pro și contra vânzării/păstrării, astfel încât să puteți urmări raționamentul, ca să verificați dacă este corect. Eu unul cred că este, de aici și verdictul: vând Purcari fiindcă văd că așa îmi pot maximiza randamentul.
Decid astfel nu pentru că WINE nu ar rămâne o companie bună, ci pentru că nu văd un potențial de creștere, peste acest nivel, pe termen mediu, astfel încât să merite să țin banii blocați. Mă bucur de un profit de peste 90% în trei ani, ceea ce este extrem de bine pentru o investiție atât de solidă cum a fost Purcari, iar astfel de oportunități nu trebuie ratate! Voi canaliza fondurile spre alți emitenți de pe BVB pe care îi consider subevaluați momentan, dar dacă în viitor WINE va veni cu planuri de creștere sau afaceri spectaculoase, voi lua în considerare să cumpăr, chiar dacă mai scump.
Și un ultim gând, în încheiere: o decizie trebuie să fie cea mai bună pe baza datelor existente în prezent, nu pe speranțe și așteptări. Analizați cu propriul filtru și, dacă informațiile de moment vă spun să păstrați, acționați ca atare; dacă însă argumentele nu țin, să nu vă fie frică să vindeți, de profit mic nu a murit nimeni!
În rest, spor la investiții înțelepte vă doresc! Și, dacă vreți să susțineți efortul din spatele blogului, abonați-vă pe o lună sau pe un an, că uite că uneori merită, dat fiind că de Purcari am tot scris, încă de când era sub 10 lei, deci vă scoateți banii rapid, cu atenție și puțin noroc.
Spor la investiții înțelepte și mulțumesc tuturor!