Electromontaj (Grup EM) vine la BVB printr-o ofertă publică inițială - a investi sau a nu investi?
Ce știm despre acest nou IPO. Merită investit în Electromontaj? Cum mi se pare evaluarea companiei.
Încă de acum câteva luni au apărut zvonuri că vom avea parte de un nou IPO pe Bursa de Valori București, Tradeville începând să prospecteze piața cu privire la un posibil interes al investitorilor. Nu a durat mult până s-a aflat despre cine era vorba: Grup EM, acționarul principal al Electromontaj, care controlează, la rândul său, mai multe companii. Ei bine, timpul a trecut, s-a dus și incertitudinea alegerilor prezidențiale (am înlocuit-o cu cea a noului guvern și a măsurilor fiscale), dar alte vești noi despre tranzacție nu au apărut - așa că, deși voiam să aștept date exacte pentru a scrie acest articol, mă văd nevoit să speculez un pic, ca să vă pregătesc pentru ceea ce urmează. Nu de alta, dar se pare că prospectul de listare a ajuns la ASF, de unde este așteptat să revină, aprobat, spre finalul lunii Iunie…
Cine este Electromontaj și cum s-a descurcat la nivel operațional în ultimii ani
Electromontaj este cea mai importantă deținere din Grup EM - deși procentul este de doar 53%, cealaltă companie, EM Power, are o pondere mai mică în cifrele holdingului. Obiectul principal de activitate este acela de a construi linii de înaltă tensiune și activități conexe energiei electrice cu tot ce implică acestea, pentru clienții importanți din România, cum ar fi: Hidroelectrica, Transelectrica și alte companii de distribuție. Acționarii principali sunt câteva persoane din familia Bâlteanu, un nume cu un istoric nu prea plăcut pe BVB - pentru cine e mai vechi, Dragoș Bâlteanu a avut o politică nu foarte satisfăcătoare pentru micii investitori pe când era șef la SIF 1, sigur vă amintiți! Pentru cei noi, rețineți că reputația nu este cea mai bună pe bursă, deci poate trebuie gândite bine deciziile.
La rândul său, Electromontaj controlează mai multe firme, fiecare cu propria activitate, dar în domenii conexe. Acestea sunt:
Electrotehnica: echipamente pentru conversia energiei (electrică, mecanică, termică).
Hidroconstrucția: lucrări hidroenergetice/hidrotehnice, inclusiv subterane, dar în insolvență.
Iproeb: cabluri, conductori, izolatori (medie și înaltă tensiune), listată deja pe Piața Aero.
Emfor SA: construcții de clădiri, fundații clasice și forate, subtraversări orizontale dirijate.
ELM Branch București SA: lucrări de mentenanță și execuție în rețele electrice.
Pro ELM Electrice SRL: comercializare de echipamente electrice și materiale.
La nivel de cifre, Grup EM nu stă rău, mai ales că Electromontaj are o experiență de mai bine de 70 de ani în tot felul de proiecte electrice de anvergură. Ba și pentru viitor perspectivele sunt bune, Hidroelectrica a atribuit un contract de 188 de milioane de euro pentru retehnologizarea Vidraru către această companie. Astfel, la nivel de cifră de afaceri, în 2024 EM a reușit puțin peste 1 miliard de lei (creștere 15% față de 2023), în timp ce profitul net a fost de 67.5 milioane de lei, în scădere cu 15%. Iar pentru 2025 așteptările sunt pentru o cifră de afaceri în jurul aceluiași nivel, dar cu un profit net în creștere ușoară, până la 70 de milioane de lei.
Cum este evaluată Grup EM și ce fel de investiție este aceasta
Când vine vorba de un IPO, ceea ce îi interesează pe investitori se rezumă la o singură dilemă: poate compania să îmi aducă un randament satisfăcător în următorii ani? Deloc surprinzător, răspunsul la această întrebare pleacă de la evaluarea din oferta inițială - dacă prețul de vânzare este atractiv, atunci probabil că merită investiția. Altfel, oricâtă înghesuială ar fi, clar nu merită, mai ales dacă nu sunt oferite dividende decente, cu consecvență.
Așa cum vă ziceam, despre această listare nu avem multe informații, decât că se dorește atragerea a peste 80 de milioane de lei, prin emiterea a 1.93 milioane de acțiuni noi, scoase la vânzare pentru un preț de 46 de lei/acțiune. Astfel, evaluarea inițială a EM ar fi de 745 de milioane de lei, ceea ce duce la un PER actual de 11x și la un PER viitor de 10x, dacă BVC-ul va fi atins. Totuși, investitorii care vor subscrie în ofertă în primele trei zile vor beneficia de un discount de 6.5%, adică vor putea cumpăra acțiuni la 43 de lei bucata - astfel, PER-ul mai scade puțin, însă nu cu foarte mult.
Despre dividende eu nu am găsit informații recente, ceva ce mă interesa în mod direct - degeaba faci profit la nivel de companie, dacă la mine, investitorul minoritar nu ajunge nimic! Dețin Iproeb, companie din grup, și am fost dezamăgit să văd că, în ciuda unui profit important în 2023 și 2024, banii au rămas acolo, toți. Bine, ei au motivarea unor retehnologizări în fabrici, însă ne-am mira să vedem aceeași abordare și la nivel de Electromontaj sau chiar de Grup EM? Așadar, deocamdată pe mine nu mă dă pe spate acest IPO, deși nu arată chiar rău, pe baza informațiilor disponibile.
Concluzii și abordare ulterioară
În principiu, IPO-urile nu sunt ocazii bune de intrat în acționariatul unei companii, fiindcă tendința este de listare în momentele de maxim succes operațional, pentru a încasa cât mai mulți bani. La noi au fost excepții semnificative, mai ales la companiile vândute de Stat - Hidroelectrica, cel mai recent exemplu - în care nu era rea participarea, atât pentru o speculație de moment datorată discount-ului inițial, cât și pentru deținere pe termen lung.
Însă randamentele depind de la caz la caz, în funcție de evaluare, perspective, randamentul așteptat al dividendelor, domeniu de activitate etc. Și, după cum vedem la EM, datele nu sunt extraordinare - perspectivele rămân modeste, despre dividende nu știm, iar acționarii principali nu au cea mai bună reputație. În plus, depinde și ce interes va exita pentru IPO, în caz de suprasubscriere eventuala speculație inițială va aduce un randament mai scăzut, nu de 6.5% brut, așa cum pare la prima vedere.
Cât despre mine, deocamdată verdictul meu este negativ: NU am de când să particip la oferta publică a Electromontaj, fiindcă nu mi se pare o companie suficient de atractivă încât să vând alte dețineri ca să eliberez bani. Urmăresc însă publicarea prospectului, o să îl și parcurg pentru noi informații și, de ce nu, dacă descopăr alte elemente, poate că o să mă răzgândesc (am făcut astfel la Hidro).
Așadar, ținem aproape. Spor la investiții înțelepte îți doresc!