ETF-uri la BVB vs. investiția în acțiuni individuale: ce să alegi?
E mai potrivit un fond de investiții sau ai randament mai bun dacă alegi tu acțiunile în care investești și le tot schimbi în funcție de context? Ce să alegi?
Nu sunt fanul ETF-urilor, în general pentru că îmi place să dețin eu direct companiile pe care le cumpăr, iar în particular, în România, pentru că oferta este mică, iar să replici manual un indice nu este atât de complicat. Cu toate acestea, de câteva luni mă tot gândesc, mai ales în urma unor discuții cu prieteni mai ocupați (și cu mai mulți bani din activitatea de bază) dacă nu există și situații când investițiile 100% pasive sunt mai rentabile.
Un ETF este un Exchange Traded Fund, adică un fond de investiții tranzacționat o piață financiară. În componența ETF-ului pot intra orice fel de instrumente, atât timp cât este autorizat de o autoritate de supraveghere financiară, de la mărfuri la obligațiuni sau acțiuni sau chiar cryptomonede. Acesta are un anumit cost de administrare lunar care este cu atât mai mic cu cât fondul este mai mare. Iar ca să îl tranzacționezi ai nevoie de un cont la un broker care să ofere acces către piața pe care se găsește acesta.
Sincer să fiu, nu am habar câte astfel de fonduri există în lume, probabil mii, având tot felul de active ca suport și venind în o mulțime de combinații. La nivel internațional, cele mai cunoscute sunt cele care replică marii indici ai piețelor dezvoltate din Occident și SUA, însă se găsesc opțiuni pentru absolut orice piață prezintă interes. Din punctul meu de vedere însă, un ETF pe extern are cu adevărat sens doar la sume foarte mari, fiindcă atunci piața românească poate deveni dificil de jucat în propriul interes, iar diversificarea ajunge să fie obligatorie. De aceea, haideți să lăsăm internaționalul deocamdată și să vedem cum stăm cu ETF-urile la BVB.
Merită investiția în ETF-uri la Bursa de Valori București?
La BVB avem, deocamdată, doar două fonduri de tip ETF listate, TVBETETF și PTENGETF, ambele sub umbrela Patria-Tradeville. Se aude o veste că ar urma să mai apară încă unul care deja este listat la Zagreb, însă deocamdată eu nu am văzut să fie listat la noi, deci mai așteptăm, că nu e deloc rea competiția. Primul, TV-BET este fondul care replică indiciele BET, primind și dividendele pe care le reinvestește, dacă mai rămâne ceva după comsioane. Al doilea, PT-ENG este fondul care acoperă sectorul de energie de la BVB și este mai nou pe piață, având în componența sa majoritate simbolurilor importante din această parte de economie. La toate acestea se adaugă și câteva fonduri mutuale care replică diverși indici și care, deși sunt puțin mai scumpe la comision (nu caut costurile, dacă ești interesat găsesti ușor pe internet aceste informații, pentru orice tip de fond), au minusul că nu sunt tranzacționabile direct, deci ai nevoie de un telefon și de cineva să îți administreze unitățile de fond.
Ceea ce reprezintă un mare minus momentan, consider eu, este lipsa unui fond pentru Piața Aero care, deși e văzută ca fiind neserioasă și foarte riscantă, trebuie să recunoaștem că prezintă și câteva comapnii solide care au livrat chiar și peste așteptări, aducând rezultate și de trei cifre investitorilor de retail curajoși, care au știut ce fac cu banii lor.
Revenind însă la decizia de a investi în ETF, are aceasta sens? Ca să nu lungesc discuția, am ajuns să cred că da, în situația în care nu te poți ocupa cu seriozitate de portofoliul tău. Practic, dacă nu ești dispus să oferi măcar 3-4 ore pe săptămână bursei, timp în care să citești rapid știrile, să analizezi companiile pe care le deții și să mai vezi câteva interviuri cu directorii, atunci e mai bine să alegi un ETF și tu să îți vezi de făcutul bani din sursa primară. Vei pierde din randament, e adevărat, însă vei câștiga liniște și timp, fiindcă îți va lua 3 secunde pe tranzacție să acumulezi unități de fond, cumpărând astfel, dintr-un click, cele mai lichide și mari companii de la BVB! Astfel, indirect, vei fi acționar la SNN, SNP, H2O, SNG, TLV, BRD, M, WINE, TBK și altele, fix în raportul în care ele sunt deja prezente în indice, fără bătăi de cap și fără efort.
Dacă, totuși, consideri că unele din ele merită să aibă expunere mai mare, poți ușor să achiziționezi extra și acel simbol, ca să aibă o pondere mai mare în portofoliul tău. Iar pentru că pe Aero nu vei avea expunere, poți la fel, să adaugi câteva companii de viitor, care au livrat deja rezultate și care au dovedit că sunt suficient de serioase și mature. Evident, pentru acestea vei avea nevoie de timp și informații să le alegi, însă acesta va fi semnificativ mai mic decât atunci când ai monitoriza toată piața.
Concluzie
În dreptul meu, nu consider ETF-urile de pe BVB o soluție, pentru că eu sunt pasionat de bursă și investiții și îmi place să urmăresc companiile și să le învârt, după cum consider. În plus, influxul cash de dividende reprezintă o motivație extrinsecă care ajută la moralul investițional, aspect care la ETF nu e prezent. Însă, dinclo de preferințele personale, un fond de investiții poate fi o soluție bună, pentru cine nu are timp și cunoștințele necesare să aleagă acțiuni individuale. Astfel, fiecare se poate concentra pe activitatea profesională curentă, lăsând banii să lucreze pasiv pentru el.
Ție ce ți se potrivește mai bine? Spor la decizii înțelepte!
Modelul meu este urmatorul: aproximativ 50% din portofoliu ETF-uri externe, restul BVB (am început prin a replica indicele, dar în ultima vreme mi-am mai satisfăcut și alte mici plăceri).
Primul îmi ocupa 1-2 ore pe luna când plasez ordinele dupa care uit de el. Cel de-al doilea îmi oferă un plus de energie, motivație si...fun :)