În Europa începe să bată vânt de furtună...pentru bănci. Oare România va scăpa?
Italia a anunțat introducerea unui taxe suplimentare pentru bănci de 40% din profiturile extraordinare din ultima perioadă, aceasta ducând la o undă de șoc în sector pe toate bursele europene.
Au guvernele o manieră de a face lucrurile de te ia cu durere de cap: acționează, în majoritatea cazurilor, pe termen scurt și foarte scurt. Nu, nu sunt fan bănci și profituri nesimțite pe spatele oamenilor care nu reușesc să își permită o casă decentă și au nevoie de credite, însă nu pot nici să apreciez maniera hei-rup-istă în care politicienii intră cu boncancii în orice urmă de predictibilitate fiscală. Mai întâi ei, prin deciziile proaste pe care le iau, ne aruncă în haos cu prețurile și inflația, apoi tot ei (prin alte decizii proaste) realizează că nu mai au bani și că trebuie să îi adune de undeva…cu orice preț.
Zilele acestea Italia a anunțat o taxă uriașă pe profitul băncilor, asta după ce nu au trecut decât câteva luni de la introducerea unor taxe asemănătoare pentru companiile din Petrol și Gaze la nivel de Uniune Europeană. Să ne amintim numai în România impactul așa-zisei “taxe de solidaritate“ asupra Romgaz și Petrom în mod direct și a întregii piețe în mod indirect: o scădere abruptă de peste 10% în doar câteva zile a șters munca investitorilor de un an întreg. Pentru că aici este problema, de fapt: prin deciziile politice negândite holistic, deși pentru moment se rezolvă unele probleme, pe termen mediu cetățenii continuă să sufere, fiindcă le dispar bani din fondurile de investiții unde au pensiile sau beneficiază de mai puține dividende (și eventual taxate mai mult).
Revenind, temerea mea este că Italia nu va rămâne un caz izolat, ci această abordare va fi însușită și de alte state din UE, folosind un discurs populist cum că “băncile trebuie să plătească“. Și trebuie, dar nu ar fi mai frumos și predictibil să se reglementeze nivelul dobânzilor, al creditării, tipărirea de bani și altele asemenea? În România, situația oricum nu este roz: guvernul Ciolacu, deși a promis că nu va mări taxele (oare mai crede cineva ceva din ce zic maimuțoii?) pregătește o serie de modificări fiscale (în timpul anului!), unele din ele cu impact major asupra companiilor de la BVB: redevențe mărite, taxă 1% pe cifra de afaceri, impozite mai mari pe dividende și pe tranzacții și cine știe mai câte.
De aici până la a taxa băncile de la noi, e doar o aruncătură de băț. Erste Bank și BRD au raportat deja la S1 rezultate record, iar TLV cel mai probabil va călca pe aceleași urme, deci e puțin probabil că cifrele să nu atragă atenția. Și cum există deja o ură mocnită contra sectorului (pe bună dreptate, căci marjele de profit sunt chiar ridicate), urmarea numai normală este aceea de a o canaliza către aducerea mai multor bani la buget. Dividende nu s-au dat, fiindcă așa a zis BNR, că ar fi riscant, dar brusc nu ar fi nicio problemă un 20-40-60% din profit să fie impozitat direct, nu? Că doar e foame de pensii speciale, de indemnizații, sporuri și contracte cu firmele de casă…
Speranța rămâne că aceste temeri nu se vor materializa, chiar dacă e bine să fim pregătiți pentru un impact negativ al politicului în a doua parte a lui 2023. Ce au de făcut trebuie să facă repede sau vor fi nevoiți să aștepte trecerea alegerilor, că doar nu or fi proști să se îngroape singuri. Personal am expunere pe Banca Transilvania, dar orizontul de timp e suficient de lung încât să diminueze impactul negativ al unor astfel de decizii. Dacă totul merge bine, mă aștept la dividende mai consistente în 2024 de la TLV, deci o văd ca o acțiune de ținut.
Investiții înțelepte tuturor!
P.S: Într-adevăr, au început deja să apară amendamente la acea propunere din Italia, dar și la propunerile din România, deci situația s-a mai calmat momentan. Dar mna, trăim într-o țară și în niște vremuri când mereu trebuie să fim în gardă… :)