IPO nou pe final de an: Green Tech International vine cu o ofertă de listare
Surprinzător, dar finalul de an ne prinde și cu un IPO pe masă: o companie din domeniul energiei termale, cu activitate diversă.
Mă pregăteam eu să intru în vacanță și să vă urez „Sărbători fericite!”, când piața a avut o altă idee, surprinzătoare: un IPO! Da, ați citit bine, dacă nu ați aflat deja, finalul de 2024 ne prinde nu doar cu volatilitate, ci și cu o nouă companie pe BVB, Green Tech International pe numele ei.
Dar cine e compania? Și ce putem spune despre ofertă?
Recunosc, nu eram interesat, în principal fiindcă am băgat toți banii în companiile deja listate, dar și pentru că, din principiu, nu intru în investiții obscure, care apar de nicăieri. Dar, pentru că am văzut că există întrebări pe această temă și, cel mai important, pentru că am fost rugat de unii dintre voi să mă exprim pe subiect, iată câteva gânduri despre acest IPO.
Cine este Green Tech International și care este situația fundamentală a companiei
Compania activează în domeniul energiei geotermale, o nișă de viitor și cu multă atractivitate, din grup făcând parte patru companii, după cum urmează:
Green Tech International, deținută în procent de 100%, compania mamă din București
Geoterm Distribution, deținută în procent de 85%, activează în furnizarea de abur și aer condiționat
Horti Green Invest, deținută 100%, cultivă legume și rădăcinoase, pepeni și altele
Apoterm Nădlac, deținută 74% (în altă parte în prospect am găsit 65%), furnizează abur și aer condiționat.
Geoterm Distribution, operează patru sonde de apă termală în zona Călimănești-Căciulata, furnizând apă caldă locuințelor din zona Vâlcea, dar și pentru tratamente. Aceasta este singura firmă din grup care are un profit mai considerabil, aproximativ 600 mii de lei în 2023. Horti Green Invest urmează, cu 20 mii de lei profit, însă nu am găsit detalii la prima căutare prin prospect, iar la așa sumă, nu am considerat că merită să sap mai tare. Iar ultima, Apoterm Nădlac, probabil face cam ce face și Geoterm, însă în zona Arad - din păcate, firma afișează pierdere pe anul trecut, -300 mii de lei.
La nivel de grup, situația este, după cum deja puteți intui, nici-nici: venituri de 13 milioane de lei și un profit net de 0.44 milioane de lei, dar cu planuri importante pentru viitor…pe hârtie, zic eu. Las mai jos fix ce își propune conducerea, decideți voi dacă e realist sau fantezie pură tabelul, bine? Vă subliniez, însă: tabelul spune că, în doar doi ani, Green Tech va sări dela aproape deloc profit (1.7 milioane preconizat 2024) la peste 73 de milioane de lei! Iar apoi, în 2027, va ajunge la 275 de milioane de lei profit net…
Care sunt detaliile ofertei
Compania a venit din umbră, fără pic de reclamă în prealabil, ceea ce arată că, probabil, broker-ul care intermediază are deja investitori interesați. Totuși, pentru că este un IPO, trebuie să respecte o structură, detaliile ofertei fiind următoarele:
Perioada ofertei: 19-30 decembrie 2024.
Tip Ofertă: majorare de capital.
Număr acțiuni: maxim 2.3 milioane, 1 milion pentru retail, 1 milion pentru investitorii instituționali, 300 mii pentru suplimentare, dacă e cazul.
Preț: aproximativ 15 lei/acțiune.
Free-float: sub 3%.
Detalii: discount 5% pentru retail în primele trei zile de ofertă, astăzi, 23 decembrie inclusiv.
Ca acționariat, am observat dețineri fragmentate, dincolo de firmele din Europa care sunt majoritare, ceea ce mă duce cu gândul la o presiune la vânzare, imediat după listare. Mai mult, văd Swiss implicat (brokerul și intermediază oferta), iar de pe la SIF-uri imi amintesc de un comportament nu chiar etic, deci sunt precaut.
Așadar, a investi sau a nu investi?
Am început cu un răspuns negativ și o să îmi păstrez opinia, chiar și după ce am frunzărit, fugitiv, prospectul. Nu mi se pare neapărat o ofertă rea, însă știu că IPO-urile sunt rar oportunități pentru noii investitori, ele reprezentând șansa ieșirii unor acționari mai vechi. Există și excepții, dar nu știu dacă Green Tech este printre ele, argumentele mele fiind următoarele:
lipsa de publicitate anterioară listării, ceea ce mă face să nu știu de unde să apuc compania.
profitabilitatea scăzută a companiei, deși planurile arată bine, nu le consider realiste
deși îmi place ideea de a distribui 50% din profit ca dividende, am găsit undeva că acestea pot fi și acțiuni gratuite, ceea ce schimbă cu totul situația, în opinia mea
acționariatul, nu știu nimic despre acele companii, iar numele pe care le recunosc, Swiss și BRK, nu îmi prezintă încredere
momentul inportun de listare, incertitudinea pe BVB cred că va mai dura, șansele de profit rapid la listare cred că nu prea există.
În rest, nu știu ce să mai adaug, fiecare acționează cum consideră, însă e mai ușor să pierzi bani, decât să câștigi, participând la Oferte Publice Inițiale. Nu neapărat că ar fi companiile rele sau managementul neserios, dar e foarte greu să verifici istoricul companiei și să anticipiezi - CORECT! - perspectivele și planurile propuse. Așadar, eu rămân circumspect: pun Green Tech pe lista de urmărire, dar nu mă arunc cu investiția, nici acum, nici în primele zile după listare - prefer să văd câteva raportări și apoi discutăm dacă merită sau nu.
Spor la investiții înțelepte îți doresc!
Ce-mi plac mie extinderile astea de activitate: ape geotermale, aburi si... pepeni. :))) Am niste deja-vu-uri cu diversi antreprenori din Iasi - facem prajituri si... blocuri.