La ce dividende mă aștept de la companiile de viitor de pe BVB
Calcule pentru dividende. Companii de viitor. Ce mai am prin portofoliu și de ce. Gânduri despre investiții, mai la general.
Dacă te interesează venitul pasiv din investiții, atunci cea mai bună metodă este concentrarea pe companii de dividend, cu venituri predictibile și recurente. Fără bătăi de cap, pui banii în firmele care au deja un istoric solid de împărțire a profitului cu acționarii, iar mai departe aștepți. Sau mai cumperi, din când în când, dacă mai faci rost de bani, pentru a avea și mai multe acțiuni, deci pentru a încasa și mai multe dividende.
Totuși, profitul companiilor este variabil, fiindcă dividendele nu sunt active investiționale cu venit fix (cum sunt obligațiunile sau titlurile de stat, de exemplu). Așadar, randamentul efectiv va depinde de contextul general, în speță de câteva criterii:
de profitul realizat de companie în anul anterior și de banii din conturi
de rata de distribuție efectivă, adică cât la sută din acest profit realizat va fi împărțit cu acționarii
de prețul pe care l-ai plătit pe acțiunile respectivei companii, atunci când ai investit.
Deci, dacă vrei să îți construiești o sursă solidă de venit pasiv, pe termen lung, ai nevoie să selectezi companii cât mai profitabile (dar care și oferă o rată mare de distribuție), pe care să le cumperi cât mai ieftin.
Companii cu randamente mari la dividende în acest an
Dacă ne uităm la piață, în mare, constatăm că vom avea randamente mai mici anul acesta comparat cu anul trecut la dividende - atât cotațiile au crescut, cât și multe profituri au scăzut (sau maxim rămas la fel). Cu toate acestea, eu cred că încă avem companii atractive din punct de vedere al dividendelor, dar și al perspectivelor de viitor, după cum urmează:
Petrom (SNP) - singura companie care deja a propus dividendul, cuantumul acestuia fiind de 0.044 lei/acțiune, adică un randament de aproximativ 6% la prețurile actuale. Bineînțeles, în nota observațiilor introductive, cine a cumpărat SNP de mai mult timp va avea un randament dublu sau mai mare, deci chiar e important să te apropii cu un orizont mare de bursă, atunci când vrei dividende. În plus, conducerea Petrom a anunțat că va stabili până în vară dacă va mai oferi și un dividend special, așa cum am primit în ultimii trei ani - dacă va fi să fie, probabil că acesta va reprezenta cam 2-3% extra randament, totul depinde de cum merg afacerile până atunci, date fiind incertitudinile politice. Poți citi mai multe despre SNP într-un alt articol recent:
Hidroelectrica (H2O) - cea mai grasă vacă de muls de la BVB, Hidro distribuind, mai mereu, tot profitul ca dividende. Și pentru anul acesta este anticipat același scenariu, adică un dividend cam de 9-10 lei/acțiune, în funcție de cu câte miliarde profit va încheia anul, deci am avea cam 7-8% maxim randament brut, sub cel de anul trecut, dar asta doar fiindcă prețul acțiunii se încăpățânează să rămână sus. Detalii despre Hidroelectrica găsești aici:
Banca Transilvania (TLV) - cea mai mare bancă din România nu este concentrată atât de mult pe dividende, cât pe creștere constantă. Însă, tocmai pentru că este o companie foarte mare, are destule lichidități cât să distribuie și dividende - și cum 2024 a fost un an foarte bun, așteptările sunt mari de la TLV. Așadar, eu cred că vom vedea, într-un caz puțin optimist, un dividend de 2 lei/acțiune, adică 7% randament, o minunăție! De acțiuni gratuite nu vorbesc, că nu ajută deloc decât psihologic, dar să fie primite, căci sigur vor distribui și din acelea…
BRD - rămân tot la bănci, fiindcă și BRD ne-a obișnuit cu dividende recurente, indiferent de profitul realizat. Totuși, fiindcă merge bine banca, randamentele au fost bunicele mereu - și acum am putea primi cam 5% randament, poate și mai bine, dacă rata de distribuție va fi mai crescută decât cea de anul trecut. Oricum, BRD merită urmărită în eventualitatea vânzării, eu tot cred că nu iese fum fără foc…
Fondul Proprietatea (FP) - deși există multă incertitudine la FP, eu am făcut niște calcule și cred că vom primi un dividend consistent în vară, cu un randament undeva peste 10%, poate chiar 15%, dacă rămâne Franklin Templeton (cum sunt șanse foarte mari), fiindcă bani există și acționarii îi cam vor în propriile buzunare. Nu insist, vă recomand să citiți articolul de acum câteva săptămâni ca să vedeți de ce eu cred că FP va fi „surpriza” blue-chip a lui 2025:
Nuclearelectrica (SNN) - o investiție clasică de dividend de pe BVB, dar care în ultimii ani a mai rărit-o cu randamentele, date fiind investițiile uriașe din viitor. Cu toate acestea, la o rată de distribuție de 50% și la un profit total cam de 1.5 miliarde în 2024, dividendele ar putea fi cam de 2.5 lei/acțiune, adică un randament de 6% la prețurile actuale, destul de bine, zic eu.
Turbomecanica (TBM) - ar putea oferi cel mai mare dividend de la o companie mai cunoscută, dat fiind că anul 2024 are șanse să fie excelent, iar rata de distribuție este mare. După niște simple calcule: cam 20 de milioane profit, adică un dividend brut de aproximativ 0.05 lei/acțiune, deci peste 10% randament. Bineînțelesc, cuantumul exact va depinde de planurile celor din conducere, însă perspectivele sunt excelente! Cine vrea să citească mai mult, am un articol din septembrie, ziceam de bine de atunci, a crescut cotația frumos în aceste luni, pentru cine urmărea…
Evergent Investments (EVER) - unul din fostele SIF-uri, dar cel care pare cel mai OK, ca să zic așa. Anul trecut a dat un dividend de aproximativ 7%, așa că eu mă aștept să văd cel puțin același randament și acum, poate chiar spre 10%, dacă s-ar îndura oamenii de la conducere și de micii acționari (ceea ce nu prea e cazul, dar speranța e speranță)… Mai multe despre EVER am scris tot în septembrie:
Purcari (WINE) - deși este o companie de creștere, Purcari dă și dividende cam din jumătate din profit, ceea ce se adună la randamentul total al investiției, mai ales în timp. Astfel, putem anticipa cam 5% dividend, adică 0.7 lei/acțiune, dacă BVC-ul companiei va fi atins. Nu e foarte mult, însă creșterea cumulată a afacerilor WINE compensează, randamentul banilor investiți direct de companie e mai mare decât prin distribuire de dividende, deocamdată.
Companii de pe piața Aero care, deși cresc, distribuie și dividende atractive
Îmi place mixul de creștere fundamentală a afacerii, în direcția WINE de mai sus, și distribuție de dividende, iar pe piața Aero găsim chiar destule astfel de companii care merită avute în vedere. Cele pe care eu le am sau urmăresc:
Bento - cu un buget în creștere pe care aproape sigur îl bifează, Bento ar putea da și un dividend cam de 4%, dacă e să păstrăm rata de distribuție de anul trecut. Adică ar urma să primim cam 0.35 lei pentru fiecare acțiune, iar cum perspectivele nu sunt rele nici pentru 2025, compania ar merita urmărită.
Arctic Stream (AST) - ar putea fi surpriza de pe Aero la capitolul dividende, cel puțin din firmele venite recent pe BVB. Dat fiind că acțiunea a tot corectat în ultimul an însă profitul a crescut ușor, AST ar putea să dea un dividend de 1.5 lei pe acțiune, adică un randament de peste 7%! Nu știu pentru voi, dar pentru mine asta sună foarte bine și chiar consider că Arctic Stream a fost penalizată nejustificat în ultimele luni…
Connections Consult (CC) - tot o firmă din IT care ne-a arătat și creștere, dar și dividende, că de aceea e în acest articol, nu? Eu unul mă aștept la aproximativ 3% dividend de la CC, chiar nu avem date exacte cu privire la profitul pe 2024 (raportează doar semestrial), însă speranța mea este aceea de a vedea BVC-ul realizat, ceea ce ar oferi destul spațiu de manevră pentru un dividend de 0.2 lei brut.
Foraj Sonde Videle (FOJE) - o companie din liga a doua să zicem, dar care are contracte mari cu greii din energie, deci perspective foarte bune pe mai departe și care s-a învățat să distribuie dividende în ultimii ani. Așadar, eu mă aștept pe la un 0.8 lei/acțiune, adică 6% randament, ceea ce sună foarte bine pentru o companie mai slab lichidă, dar care își face treaba, nu?
Macofil (MACO) - aici e mai multă speranță decât calcul, fiindcă anul trecut MACO nu a dat aproape deloc dividend, deși bani în cont are de nu știe ce să facă cu ei (la propriu)! Deci nu, nu știu dacă vedem dividend mare, însă ar avea din ce, dacă s-ar dori…
Alte companii care dau dividende
Dincolo de aceste nume, fiți siguri că mai există multe companii care vor distribui dividende, unele de tradiție, altele ca surpriză. Din cele tradiționale, pe termen lung sunt bune Romgaz, Transilvania Broker, Sphera, Erste, Conpet, Alumil, Transgaz, Digi etc doar că momentan parcă nu aș paria pe ele, deși probabil că Erste și Conpet vor oferi randamente super bune (nu îmi plac mie companiile acestea, recunosc). Subliniez: nu că nu sunt nume bune, dar fie au investiții mari în derulare, fie au avut niște ani mai grei și nu au profit prea mare, fie eu nu le urmăresc suficient cât să îmi dau cu părerea cât de cât avizat.
Pe lângă acestea, mai există și alte firme care vor veni cu anunțuri surpriză, dar pe acelea nu le putem ghici, ci doar încerca să le anticipăm pe baza unei analize atente. Oricum, ca principiu, dacă o companie produce bani din activitatea operațională și are conturile pline, la un moment dat va veni și un dividend, trebuie doar răbdare! Eu pregătesc o listă cu câteva companii obscure (deci riscante), o voi publica curând, pe unele dintre ele le-am selectat fix pentru aceste perspective, vă promit că va fi interesant!
Concluzii și perspective
Ca să fie clar, subliniez că toate aceste randamente de mai sus sunt doar aproximări și așteptări, ele nu vin cu nicio garanție momentan (în afară de Petrom). Și nici în viitor, chiar dacă aceste companii au mers bine, nu înseamnă neapărat că vor merge la fel și mai departe - dar da, eu le dețin pe aproape toate (doar FOJE și TBM încă nu am) și aștept cu nerăbdare atât rezultatele financiare anuale, cât și propunerile de dividende și BVC-urile pentru 2025.
Mai mult, să nu uităm de incertitudinea politică și de eventualele turbulențe care ar putea apărea, dar și de măsurile economice care, foarte probabil, vor fi luate și pe parcursul anului, că banii la buget nu sunt destui.
Una peste alta, investind în companii solide stai cel mai liniștit: aștepți dividendul anual și atât, fără să încerci să prinzi minime și maxime în piață, fără să alergi după toate rachetele…
Eu vă doresc, deci, spor la investiții înțelepte și să ne auzim cu bine!