Prețul acțiunilor Iproeb s-a dublat în nici 6 luni - mai e loc de creștere în viitor?
IPRU are parte de un an extraordinar, cu apreciere solidă a acțiunilor pe BVB. Fundamental compania stă bine, cu un BVC deja atins și contracte mari în desfășurare.
Au trecut câteva luni bune de când am menționat prima dată IPRU aici pe blog, grație unui interviu cu Istvan de la Despre Investiții, ocazie cu care am luat în vizor compania. Pentru mine, lucrurile au fost clare, rapid: situațiile financiare arătau bine, perspective frumoase existau, doar lichiditatea era o problemă - am cumpărat însă conform cu spațiul alocat în portofoliu pentru astfel de companii și am așteptat să văd cum evoluează.
Din fericire, creșterea a fost extraordinară, astfel că am ajuns la peste 80% profit momentan, ca urmare a rezultatelor bune realizate, dar și a interesului crescut printre grupurile de investitori. Practic, acum am ajuns doar să regret că nu mi-am încălcat strategia și că nu am luat mai mult, dar privind în spate, regretele nu au niciun sens, investițiile implică incertitudine și risc, treaba fiecăruia este să navigăm prin necunoscut, așa cum știm și putem.
Recent, IPRU a publicat rezultatele financiare semestriale și, deși mi-am promis că încerc să nu scriu foarte des despre companii mai riscante și mai slab lichide, parcă e păcat să nu aduc în atenție Iproeb. Nu, nu vreau să vând (deci nu am nevoie de lichiditate), doar că am încredere în continuare în companie, existând motive să vedem și mai departe cifre bune.
Profitul net al Iproeb a fost foarte bun comparat cu aceeași perioadă din 2023, de aproape trei ori mai mare: 15 milioane de lei vs. 5.7 milioane. Ba mai mult, a fost în creștere și față de S2/2023, deci compania pare a fi pe un trend de creștere, grație comenzilor sporite din parte de infrastructură energetică și energie verde (parcuri fotovoltaice și eoliene). BVC-ul este deja depășit, iar estimările anunță că am putea vedea chiar 30 de milioane de lei profit, deși eu aș spera la vreo 40, dacă turația se menține.
Ca evaluare, IPRU nu e neapărat ieftină, având un PER de aproape 9x - totul s-ar putea schimbă însă pe cifre mai mari, putând ajunge spre 7x, dacă estimările se concretizează. Șanse ar fi, compania are contracte importante în desfășurare, iar managementul anunță că rezultatele realizate sunt în linie cu așteptările sale (oare de ce au făcut un BVC atât de conservator, totuși, dacă e așa?), iar investițiile în retehnologizare ar trebui să crească gradul de eficiență al producției.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to BVB România - Opinii și Idei de Investiții to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.