Recenzie de carte - O pereche de pantofi: finanțele și contabilitatea afacerii
Recomandarea mea de lectură pentru 2024, foarte bine suprapusă pe domeniul investițiilor, este cartea Tincăi Celnicu, care te învață cum să analizezi la nivel fundamental o companie.
Salutare și la mulți ani, îți doresc ca 2024 să fie un an deosebit, profitabil neapărat și plin de lecții utile pentru viața ta de mai departe! Pe BVB o să fie greu să repetăm cifrele din 2023, însă oportunități de investiții sigur se vor mai găsi, importantă este construirea unui portofoliu solid, diversificat, care să ofere liniște pe termen lung.
În articolul de astăzi o să îți prezint, extrem de succint, o lectură recentă de-ale mele, o carte de contabilitate adresată începătorilor. După cum probabil știi (fiindcă am mai amintit), nu excelez la capitolul cifre și interpretarea lor, ba chiar am fugit de domeniul real în facultate, după ce pornisem serios către o carieră de inginer în automatizări. Cu toate acestea, în investiții ai nevoie să pricepi un cont de profit și pierderi sau un bilanț, măcar în linii mari, dacă vrei să îți alegi companiile în mod individual și nu să îți pui banii, pasiv, într-un fond de tip ETF sau mutual, de aceea încerc periodic să îmi extind zona de cunoștințe.
Pentru doritorii de detalii tehnice, cartea prezentată poate fi identificată după următoarele informații:
Titlu: O pereche de pantofi: finanțele și contabilitatea afacerii
Autor: Tinca Celnicu
An publicare: 2016
Editura: Publica
Oraș: București
…și o găsiți în toate librăriile fizice și online, la prețuri chiar accesibile, mai ales când sunt reduceri.
Așa cum vă spuneam, cartea nu este una despre investiții, ci mai degrabă despre afaceri, introducând concepte de bază pe care orice antreprenor trebuie să le știe. Cu toate acestea, pentru că pe bursă nu facem altceva decât să alegem companii cât mai solide, aceste noțiuni vin mănușă oricărui investitor, ajutând în analiza investițională.
Cartea are două părți, îmbrăcate în povestea lui Martin, un fost corporatist din București care își dechide un magazin de vinuri (oare are și Purcari?) și a amicei sale Ariadna, care caută o firmă de textile pe care să o achiziționeze pentru compania la care deja lucrează (nu, nu era Brainconf Brăila). În prima secțiune sunt aduse în atenție câteva aspecte din contabilitate, cum ar fi: contul de profit și pierdere, bilanțul și fluxul de numerar (cash flow-ul), iar în a doua parte autoarea merge mai în detaliu, la indicatorii financiari, analiza investiției și la câteva noțiuni despre finanțarea afacerii.
Lectura poate fi puțin greoaie pe alocuri, cu multe salturi de la un fir de idei la altul, însă scopul cărții este nu de a conferi o poveste impecabilă, ci mai degrabă de a educa financiar. Bineînțeles, lucrurile sunt mult simplificate, iar orice antreprenor/investitor cu puțină experiență va zâmbi citind cât de ușor este să deschizi o afacere profitabilă sau cât de facil se leagă relațiile câștig-câștig pentru toate părțile implicate! Însă, dincolo de acestea, informațiile prezentate sunt concise, suficient de mult explicate și constituie un bun punct de plecare în cunoașterea acestui domeniu.
Mie mi-a plăcut cartea și o recomand, de aceea nu vă ofer un rezumat mai larg al acesteia, scopul articolului fiind tocmai acela de a vă stârni interesul în a o citi voi înșiși. Nu am nicio afiliere cu autoarea, editura sau vreo librărie, asta doar ca să fie clar, așa că recomandarea este doar pe bază de bună-credință.
Vă doresc un an nou cât mai bun și profitabil, cu multe lecții noi învățate! Spor la investiții înțelepte!