Retrospectiva săptămânii la BVB - 11-15 Noiembrie 2024 (23)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Recomandarea de pe Substack pare că (încă) nu atrage atât de mult interesul, deși sunteți câțiva care ați dat vestea mai departe și apăreți acolo în clasament - însă mai aveți nevoie de 1-2 recomandări ca să primiți bonusul, sunt curios și eu cum funcționează, deci succes mai departe!
În rest, lăsând reclama deoparte, BVB-ul ne-a inundat zilele acestea cu rezultate financiare, mai ales pe final de săptămână - și, deși mă țin de cuvânt și nu intru în detalii despre raportări fiindcă o să am mai multe articole dedicate, două-trei cuvinte trebuie menționate.
Ce mi-a atras atenția e că multe companii au venit cu cifre mai slabe decât cele așteptate, iar bugetele anunțate sunt astfel în pericol. Avem și companii care au surprins plăcut și care își vor depăși BVC-urile, însă acestea sunt minoritare și fac parte din numele de top de la BVB: TLV, SNP, SNN, DIGI etc - restul scârțâie, cel puțin pe ici, pe colo.
Mai mult, investitorii sunt nervoși și fără răbdare, chiar și pe companiile care au raportat bine, entuziasmul întârzie să apară. De cele care au dezamăgit, nici nu mai vorbim, zici că vine Apocalipsa, nu că s-au lovit și ele de provocări…
Acum, după această introducere mai amplă, să trecem la evenimentele de pe BVB care pot fi relevante pentru noi, pe termen mediu și lung:
Petrom începe construcția parcului fotovoltaic de la Ișalnița. SNP a semnat demararea lucrărilor la unul din proiectele de energie verzi achiziționate anterior, urmând astfel să crească ponderea veniturilor din alte surse în portofoliul său. Capacitatea parcului va fi de 89 MWh, iar constructorii trebuie să se ocupe de toate demersurile, inclusiv de mentenanță timp de doi ani de zile după finalizare. Detalii aici.
Impact vrea să facă centru de date la marginea Bucureștiului. Dezvoltatorul imobiliar a cerut autorizație pentru un centru de date pe un teren pe care îl deține în București, completând astfel proiectul rezidențial pe care îl avea în vedere pentru acea zonă. Ideea poate fi foarte profitabilă, dat fiind că această nișă este insuficient acoperită la noi, iar cererea este în creștere. Detalii aici.
INOX Măgurele amână plata obligațiunilor. Compania a anunțat că amână până în decembrie returnarea banilor către obligatari, motivând decizia prin faptul că trebuie să vândă niște active ca să facă rost de fonduri. Promisiunea este însă că se aplică dobânda și mai departe, dar piața nu a primit bine decizia, acțiunile corectându-se agresiv pe BVB. Încă o dată, se dovedește că obligațiunile sunt mai riscante decât acțiunile, chiar dacă nu par…dar să sperăm că la INOX nu se lasă ca la Elefant, Vivre sau Alser Forest, cu pierdere totale... Detalii aici.
Listare nouă la BVB: IMMO GURU a devenit companie publică ieri, 14.11.2024. Compania activează în domeniul imobiliar și promite creștere, însă listarea s-a făcut fără pic de marketing - abia am găsit o știre rătăcită, iar ieri, pe simbolul IMMO nu existau tranzacții, nu îmi e clar dacă a fost plasament privat, listare tehnică sau altă variantă, cert e că, fără reclamă și comunicare proactivă, nu se vor reuși multe. Detalii aici și pe BVB, în memorandumul de listare.
FP cheamă acționarii pentru alegerea unui nou membru în Comitetul Reprezentanților. Pe 2 decembrie, Fondul Proprietatea convoacă acționarii să voteze strategia pentru 2025, însă vor avea loc și alegeri pentru CR, pe locul rămas liber din toamnă. Unul din candidați este Istvan, un investitor care s-a înhămat la munca de a încerca păstrarea Fondului pe aceeași traiectorie ca până acum, justificând decizia prin maximizarea profitului pentru investitori. Așadar, dacă aveți FP, citiți convocatorul și votați prin eVote, e simplu și rapid, iar banii voștri depind de această AGA! Detalii aici.
Fondul Suveran al Norvegiei face mișcări surpriză pe BVB. Fondul a ieșit din acționariatul DIGI (probabil el era vânzătorul mare care punea capac cotației) și și-a diminuat pozițiile pe H2O, SNP și TLV. Însă a cumpărat la ONE United, o surpriză am zice, dat fiind că dezvoltatorul imobiliar a pierdut încrederea investitorilor…Detalii aici.
FP și ONE cresc accelerat pe BVB. Nu e o știre propriu-zisă, dar mi s-a părut interesantă revenirea acestor companii, brusc vânzările au încetat, iar interesul la cumpărare s-a multiplicat! Da, emoțiile sunt cele care controlează bursa, lăsați aroganțele cu rațiunea și argumentele…Detalii aici.
Zentiva se delistează, în sfârșit! Ieri a venit anunțul că cehii care dețin Zentiva vor delista compania, în urma ultimei oferte publice realizată. Nu mă gândeam că se mai întâmplă minunea, dar iată că, după ani de zile, SCD pleacă de la BVB. Detalii aici.
Romgaz nu va avea centrală electrică în 2024. Epopee centralei de la Iernut continuă, constructorul Duro Felguera nu se dezminte și amână din nou finalizarea, motivând erori în proiecte și alte neprevăzuturi…culmea, toate fiind tot din vina lor, că doar ei au lucrat! E clar că e o mare corupție la mijloc, altfel nimeni sănătos la cap nu ar continua să plătească extra unei firme care își bate joc, dar asta este…Noul termen de finalizare este cel de 1 iunie 2025, care era, de altfel și termenul cel mai vehiculat în mod neoficial și până acum - așadar, ne rămâne doar speranța că or termina-o odată, de preferat înainte să fie energia electrică gratis. Detalii aici.
Dacă ai ratat textele scrise pe blog recent, le ai aici pe cele de săptămâna aceasta, două analize pentru două companii de pe Aero:
Arctic Stream, o firmă care mie îmi place mult și care a raportat în linie cu așteptările și cu BVC-ul:
Life is Hard, o companie care începuse să se redreseze, dar care a dezmăgit rău anul acesta, perspectivele rămânând la fel de sumbre:
Săptămâna aceasta BVB România și-a revenit puțin, ni s-au alăturat alți 20 de urmăritori, vă mulțumesc! Vă invit să țineți aproape, urmează mai multe articole despre companii și rezultatele financiare recente, însă și sinteze pe domenii sau propuneri de nume pe care eu le-aș introduce în protofoliu, cu perspective bune în următoarele 1-2 trimestre. Mulțumesc pentru susținere!
Dacă consideri munca mea utilă, dă-i un share! Mulțam!