Retrospectiva săptămânii la BVB - 13-17 Ianuarie 2025 (2)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Dacă vreți să tranzacționați prin Investimental puteți beneficia de bonus de recomandare, 50 de lei reducere din comisioane, pentru primele 10 persoane care își deschid cont la ei prin butonul de mai jos. Trebuie să vă alimentați contul pentru a beneficia de ofertă și da, primesc și eu reducere de comisioane, dar nu e ca și când nu v-am zis de Investimental de ceva vreme, fără niciun beneficiu… :)
Ce s-a întâmplat notabil pe BVB
Haide că ne așezăm, ușor, ușor, deși viitorul numai clar și roz nu se arată! Nu se întâmplă însă foarte multe lucuri, mai avem ceva timp până la începerea raportărilor financiare, iar toată lumea pare în expectativă. Personal, mi-au sărit în ochi următoarele evenimente și știri:
Petrom a publicat indicatorii operaționali. Așa cum ne-a obișnuit, SNP a venit cu datele operaționale de la T4, iar cifrele sunt cam pe la același nivel ca până acum, deși în ușoară scădere. Un impact major îl va avea, în profitabilitate, scăderea cu peste 11% a prețului petrolului, dar și dificultățile din a scoate profit pe partea de energie electrică. Una peste alta, probabil că Petrom nu va face BVC-ul complet, dar ar trebui să fie decent, eu așa zic. Detalii aici.
LONG răscumpără 2% din capitalul social. Fosta SIF Muntenia (SIF 4) încheie oferta de răscumpărare de acțiuni, dar fără înghesuială, doar 90% grad de subscriere. Au fost cumpărate, așadar, 16 milioane de acțiuni în total, la un preț de 1.9 lei/acțiune. Detalii aici.
JT Grup Oil cumpără o barjă-terminal de la Gazprom. Cea mai recent listată companie de la BVB anunță achiziția unui terminal petrolier plutitor de la Gazprom, în schimbul a 3 milioane de euro. Investiția ar urma să crească capacitățile logistice ale JTG cu 4000 de tone. Detalii aici.
Ciolacu vrea să păstreze plafonările din energie. Prim-ministrul a anunțat că se lucrează la o formulă de continuare a plafonărilor din energie, cel mai probabil pentru întreg anul 2025. Accentul va fi pe consumatorii vulnerabili (oare ce înseamnă asta?), dar cum se va face, rămâne de văzut. Detalii aici.
FP trece pe profit în 2025. Fondul Proprietatea a ajuns la 2.5 miliarde de lei active, iar în 2024 a realizat un profit de 340 de milioane. Investitorii se așteaptă la dividende și la răscumpărări de la FP, iar rezultatele preliminare par să valideze acest scenariu…Detalii aici.
Simtel Team se extinde în Germania. SMTL a anunțat joi deschiderea unei filiale în Germania, acolo unde compania avea deja contracte și clienți. În primă fază, noua firmă se va ocupa de mentenanță pe partea de energie, iar locația va fi folosită ca rampă de lansare pentru viitoare piețe, anunță compania. Detalii aici.
ALW finalizează un nou proiect fotovoltaic. Visual Fan a anunțat că a terminat un parc de 842 de kWp, pentru un client din industria alimentară. Cum, necum, această divizie a Allview a devenit motorul grupului, acțiunile ALW afișând o creștere de peste 50% în ultimul an. Detalii aici.
DN Agrar a produs lapte în creștere cu 14% în 2024. Comparația se referă la anul 2023, compania producând mai mult lapte în fiecare lună a anului trecut. Aceasta este o confirmare bine-venită pentru investitori, DN poate să crească doar prin vânzări mai mari sau prin prețuri mai ridicate, însă sustenabilă e producția, nu scumpirea produselor. Detalii aici.
Ce am mai scris săptămâna aceasta
Dacă ai ratat textele scrise pe blog recent, săptămâna aceasta am făcut un rezumat al tranzacțiilor pe care le-am realizat în T4/2024 și am pus cap la cap și niște gânduri despre Sinteza, vedeta incontestabilă a BVB-ului în ultimele săptămâni:
Ce schimbări am făcut în portofoliu în ultimul trimestru din 2024
La mulți ani tuturor! Iată că s-au dus sărbătorile și, cu ele, s-a dus și anul 2024. Iar eu, așa cum v-am obișnuit, vin cu un raport al activității tranzacționale, adică o listă cu mișcările din portofoliu. Din păcate, trebuie să fiți abonați ca să puteți avea acces la întreaga activitate, v-am explicat în trecut că articolele gratuite vor fi mai puține, în încercarea de a balansa efortul.
De ce continuă să crească acțiunile Sinteza? E STZ o investiție bună, momentan?
Sinteza este o companie mai puțin vizibilă de pe BVB, cu sediul în Oradea și cu principala activitate în domeniul chimic și industrial. Principalul acționar este un fond de investiții administrat de Banca Transilvania (BT Invest), urmat de Pascu Radu și ROCA Investments, companie listată pe bursă, recent. Și, cum se întâmplă cu unele din companiile obscure, a căror vreme a apus, Sinteza a bubuit în ultimele săptămâni, producând surpriza momentului…dar e oare această creștere justificată? Are compania potențial, pe termen lung? Și ce a motivat interesul pentru companie?
Dacă consideri munca mea utilă, dă un share sau recomandă un prieten, poți să beneficiezi de luni gratuite de abonament!
Lectura Săptămânii
Continuăm seria de recomandări de carte, pentru cine e utilă, mă bucur, pentru cine nu, să îmi fie cu iertare! Azi vă povestesc despre „Gândire rapidă, gândire lentă”, de Daniel Kahneman, un psiholog foarte important, care propune paradigma de „Sistem 1”, mecanismul cognitiv intuitiv, de luare rapidă a deciziilor și „Sistem 2”, adică procesele de raționalizare de la fiecare pas. Bineînțeles, ideea este că omul merge foarte mult pe Sistemul 1, deși foarte adesea această abordare este păguboasă. Iar provocarea cărții este, dincolo de a prezenta o multitudine de situații care subliniază această realitate, să împingă către o analiză mai atentă a realității, adică spre o folosire recurentă a Sistemului 2. Vă mai zic doar că veți găsi multe experimente și studii despre comportamentul investitorilor și despre cât de ciudat luăm deciziile, dar și cum să facem să ne corectăm aceste prejudecăți - o să vă prindă bine lectura, sunt 600 de pagini dense, mai mult decât suficiente să vă ajute să deveniți investitori mai de succes!
Spor la citit și la investiții înțelepte tuturor!