Retrospectiva săptămânii la BVB - 17-21 Martie 2025 (11)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Ce s-a întâmplat notabil pe BVB
Au început să curgă BVC-urile pentru 2025 pentru companiile din BET, zilele acestea, iar situația este clară: așteptările sunt pentru rezultate mai slabe, la majoritatea. Nici propunerile de dividend care au venit deja nu sunt grozave, doar FP a anunțat așa cum trebuie (nu mai zic de Fondul Proprietatea, v-am scris acum câteva săptămâni în detaliu) și SNN, să zicem. Așadar, poate că anul acesta va fi unul bun de acumulat, adică de cumpărat acele companii care au perspective bune și foarte bune pe termen mediu și lung…
Punctual, nu mi-au atras atenția multe evenimente, a fost nu știu ce mare întâlnire legată de Piața de Capital unde s-a lăsat cu vorbe multe, însă eu voi ignora aproape tot de pe acolo, căci BVB-ul (și România) are nevoie de fapte concrete. Așadar…
IT Genetics confirmă că se va lista în următoarele luni. Compania ajută firmele în digitalizare, iar ritmul de creștere de până acum a fost unul foarte bun, IT Genetics ajungând la o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro. Planul este să deruleze un plasament privat în viitorul apropiat, prin majorare de capital, astfel încât să adune măcar 3 milioane de euro, pe care să îi folosească pentru extindere. Detalii aici.
Tudor Tailor intenționează să se listeze. În aceeași notă, însă mai puțin concret, și CEO-ul de la Tudor Tailor a anunțat că vor să vină la BVB, tot fiindcă au nevoie de bani, în special pentru extindere în afara României. Detalii aici. Și Microfruits ar urma să fie aproape de listare, deci pregătiți banii în lunile viitoare, că poate vom avea marfă la prețuri atractive (discutăm atunci)! Detalii aici.
Obligațiunile Agroland intră la tranzacționare. Ultima emisiune de obligațiuni AG, cea din septembrie, va intra în ringul bursier. Din păcate pentru deținători, nu va fi mare entuziasm pe ele, dat fiind că Agroland a atras inițial sub jumătate din suma dorită, dar măcar e bine că unii investitori pot ieși, dacă nu mai doresc să fie investiți. Detalii aici.
Aerostar nu vrea să cumpere participația EVER. Așa cum era de așteptat, conducerea ARS a respins ca nefondată cererea Evergent de retragere din acționariat, motivând că noul cod CAEN reprezintă același obiect de activitate. Detalii aici.
Simtel vrea să împrumute 30 de milioane de euro. SMTL cere acordul acționarilor pentru a începe demersurile pentru a împrumuta noi fonduri, prin emisiune de obligațiuni. Nu se cunosc încă detalii specifice, dar presimt că vor stârni interesul pieței, chiar dacă dobânzile nu mă aștept să fie foarte ridicate. Detalii aici.
Micii investitori se mobiliează la Macofil Jiu. Ca și anul trecut, câțiva investitori care, cumulat, au peste 5% din acțiunile MACO au propus adăugarea pe ordinea de zi a AGA câteva propuneri care să optimizeze randamentul. Sigur, cel mai probabil acționarii majoritari vor respinge aceste dorințe, însă e important să se pună presiune pe management, astfel poate vor mai mări dividendul sau, de ce nu, se enervează și delistează compania. Detalii aici.
Medlife intră în Republica Moldova. Prin achiziția All Clinic din Moldova, M deschide operațiuni pe o nouă piață, chiar dacă începutul este timid, dată dimensiunea redusă a tranzacției. Detalii aici.
Ce am mai scris săptămâna aceasta
În cazul în care nu ai avut timp să parcurgi textele de zilele trecute, ai aici toate articolele:
despre Bento și Arctic Stream, două companii care mie îmi plac mult și care fac ce trebuie, în ciuda și unor perioade mai slabe:
Bento și Arctic Stream: două companii din IT cu rezultate bune, dar care au dezamăgit investitorii
·Arctic Stream și Bento sunt două companii mai mici din IT de la BVB (segment Aero), dar care au avut grijă să livreze mereu cât au promis, ba chiar mai mult. Dintre acestea, Bento a fost cu siguranță mai dinamică, oferind un randament mult mai mare investitorilor care au avut încredere să își pună banii la bătaie - însă nici Arctic Stream nu a dezamăgit (la nivel fundamental), cifrele livrate fiind mereu bune.
o sinteză a rezultatelor companiilor din sectorul energetic, așa, de zgâriat suprafața temei:
Rezultate anuale preliminare pentru companiile din energie de la BVB
·Energia este bine reprezentată pe BVB și, deși cam toate companiile sunt cam cele mai mari și cele mai tranzacționate, totuși există investitori care le urmăresc atent, pentru a mai jongla cu deținerile. Eu am zis-o de mai multe ori, am anumite nume de care sper să nu mă ating niciodată să le vând, iar printre acestea se găsesc multe din energie - planul e doar să suplimentez, atunci când apar corecții mai agresive, iar dividendele le reinvestesc, fără excepție.
Lectura Săptămânii
Azi o dăm pe filosofie, dar nimic greu, ci din contră, foarte practic! Și nu la prima mână, ca să nu ziceți că e provocatoare lectura, ci diluat, prin ochii cuiva care a citit mai mult și a selectat ideile mai relevante, David Fideler.
Sigur, stoicismul nu e un curent atât de ignorat, dar parcă e tot mai relevant, în zilele noastre! Iar cartea „Mic-dejun cu Seneca” exact asta își propune: să ridice câteva idei de bun-simț la fileul vieții cititorului, astfel ca situațiile de zi cu zi să nu mai pară rele, ci să fie abordate, metodic, către reușită. Nu mai zic, e clar că e bună lectura și pentru investitori, pe bursă mai și greșești, iar acceptarea parcursului trebuie să devină o normă, dacă vrei să reușești, pe termen lung…
Spor la citit și la investiții înțelepte tuturor!