Retrospectiva săptămânii la BVB - 18-22 Noiembrie 2024 (23)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Așa cum v-am obișnuit, trecem și acum în revistă principalele evenimente conexe cu bursa de la noi, deși încă suntem în sezon de raportări și toată atenția merge într-acolo. Din păcate, concluzia de zilele trecute rămâne: majoritatea companiilor nu își fac bugetul, unele din ele venind cu surprize foarte neplăcute pentru investitori...
O altă „umbră” importantă ce planează asupra BVB-ul e cea a alegerilor: duminică avem prima rundă la prezidențiale și, deși toți ochii ar trebui să fie la parlamentare, iată că ne ducem după fentă și ne lăsăm furați de mirajul președintelui! Eu unul nu doar că nu am încredere în vot, dar cred că democrația și-a arătat limitele și avem nevoie de o formă îmbunătățită de guvernare, mai ales la noi, unde alegerile se fac înainte de votul propriu-zis, destul de pe față.
Oricum, cert e că 2025 nu va fi un an al stabilității, ci din contră - există cercetări care arată că primii doi ani după orice alegeri sunt volatili, cu randamente mai scăzute pe burse. Și, cum în SUA există un nou președinte, iar în Europa și România au avut loc cam toate alegerile, ne așteaptă o perioadă mai expusă riscurilor politice. Mă aștept, deci, la o perioadă mai slabă pentru BVB, cu multe taxe și impozite modificate, însă eu mă bucur: pot acumula la companiile solide și la cele mai mici care au dovedit că știu ce fac, iar peste ani voi culege roadele.
Pe BVB, zilele acestea a fost relativ liniște, deși am asistat la mai multe sesiuni de scădere, una chiar accentuată, când Ucraina a atacat Rusia cu rachete americane. Investitorii sunt clar în expectativă, să vedem dacă în decembrie ne bucurăm de vreo creștere sau, din contră, mai punem de noi minime.
Până atunci, din penuria de evenimente, iată ce consider eu relevant:
Teraplast a finalizat achiziția Optiplast din Croația. Așa cum anunțaseră deja, cei de la TRP au bătut palma cu Optiplast și au cumpărat 70% din firma din Croația, în schimbul a 10 milioane de euro. Detalii aici.
Fără impozit pe câștigurile din cryptomonede până la 31 iulie 2025. Știrea nu e legată direct de BVB, însă propunerea aceasta, de a scuti câștigurile din crypto de impozit, în contextul deficitului uriaș al țării, arată cât de fără strategie sunt politicienii de la noi! Din păcate, totul se face la mica înțelegere, măsurile se iau în funcție de interesele pe termen scurt - ratăm, deci, șansa de a construi, cu direcție, o țară predictibilă și atractivă pentru investitori, indiferent de domeniu. Așadar, să nu vă frustrați când veți vedea impozite mai mari pe dividende și/sau câștiguri din BVB, realitatea e cum este și putem doar să ne adaptăm. Sau să suportăm. Detalii aici.
Obligațiunile Romgaz s-au listat la BVB. O mișcare mai degrabă de imagine, sigur aceste titluri nu se vor tranzacționa prea mult, dată fiind valoarea lor uriașă și investitorii de calibru care au participat la plasament. Detalii aici.
Dezvoltatorul imobiliar Nusco va emite obligațiuni la BVB. Compania a anunțat demararea procedurilor pentru emiterea de obligațiuni, titluri ce vor fi ulterior tranzacționate la BVB. Nu s-au oferit încă detalii despre amplarea împrumutului și nivelul dobânzii, însă se pare că obligațiunile vor fi garantate, ceea ce le va face extrem de atractive pentru investitori, ținând cont de evenimentele neplăcute din ultimii ani de pe această piață. Detalii aici.
„Lopata” pentru Neptun-Deep a sosit în România. Platforma mobilă de foraj pentru cel mai mare proiect energetic al României a sosit la Constanța, iar oficialii Petrom se declară optimiști cu privire la avansul proiectului. Detalii aici.
SIF Moldova începe o ofertă de răscumpărare. Pardon, Evergent Investment, a anunțat că a depus prospectul unei oferte de răscumpărare, așa cum fusese aprobat într-o AGA anterioară. Nu am căutat să văd prețul, probabil va fi apropiat de cel al pieței, cuantumul însă este de 2% din capitalul social, aproximativ 18 milioane de acțiuni. Detalii aici.
Holde Agri Invest primește un împrumut de la unul din acționari. Firmă cu mari probleme de lichidități, HAI primește bani cu 10% dobândă de la Iulian Cârciumaru, prin unul din vehiculele acestuia de investiții. Împrumutul poate fi covnertit în acțiuni la o dată ulterioară, asta dacă va avea forță compania să își revină…Detalii aici.
Sinteza Oradea se reinventează. STZ a anunțat semnarea unei scrisori de intenție pentru construirea unei fabrici de 50 de milioane de euro pentru baterii, parteneri fiind chiar americanii de la Lockheed Martin. După veste, inevitabil, cotația a explodat, chiar dacă până la operaționalizare va mai trece, entuziasmul nu a întârziat să apară, compania va beneficia și de fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltare. Detalii aici.
15% din Antibiotice Iași a fost scos la vânzare. Aseară târziu a apărut știrea că ATB e la ofertă, Swiss Capital căutând cumpărători pentru un pachet consistent, probabil deținut de Inifinity. Ulterior a fost anunțată încheierea, preț final 2.6 lei/acțiune, cu 20% sub prețul din piață. Detalii aici.
Dacă ai ratat textele scrise pe blog recent, le ai ici pe cele de săptămâna aceasta:
TBK sărbătorește 7 ani de când este listată la BVB, ocazie cu care am trecut în revistă compania:
am scris cum mi se pare Investimental, după câteva săptămâni de utilizare:
o retrospectivă a băncilor de la BVB, pe baza rezultatelor publicate la 9 luni:
Atât deocamdată, ne auzim luni cu un nou articol. Dacă consideri munca mea utilă, dă-i un share! Spor la investiții înțelepte!