Retrospectiva săptămânii la BVB - 20-24 Ianuarie 2025 (3)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Dacă vreți să tranzacționați prin Investimental puteți beneficia de bonus de recomandare, 50 de lei reducere din comisioane, pentru primele 10 persoane care își deschid cont la ei prin butonul de mai jos. Trebuie să vă alimentați contul pentru a beneficia de ofertă și da, primesc și eu reducere de comision, tot vreo 50 de lei, să văd dacă ajung să mă și bucur de ei, că nu prea fac tranzacții de fel.
Ce s-a întâmplat notabil pe BVB
Săptămâna aceasta a fost marcat de evenimentele de peste Ocean, zic eu, anume învestirea lui Trump ca al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Vai, ce adunare a fost acolo, cum s-au strâns toți șefii din tehnologie să se dea bine pe lângă noul șef de stat și cum s-a întors lumea, să îi fie pe plac! Oricum, eu zic că Trump a început tare ciudat mandatul: vineri și-a lansat propriul crypto memecoin, pe chain-ul celor de la Solana, iar entuziasmul a fost maxim, moneda atingând peste 70 de dolari, o capitalizare de zeci de miliarde de dolari în doar câteva ore… Nu știu dacă mișcarea este benefică pentru societate, în general, dar și pentru crypto, în particular, ce e cert e că vom avea multă imprevizibilitate în meniul următorilor patru ani, iar asta poate fi atât bine, cât și rău. Așadar, misiunea noastră, ca investitori, e să rămânem atenți, conectați și selectivi, astfel încât să putem lua decizii cât mai bune pentru propriile portofolii.
Întorcându-mă la ale noastre, BVB-ul nu mișcă foarte tare, abia din Februarie cred că va crește interesul, odată cu rezultatele financiare pentru 2024. Deci nu am multe știri care mi-au atras atenția, dar am adunat ceva, ceva, să nu ziceți că îmi dați banii degeaba:
Romgaz începe extracția la Caragele. Așa cred, adică, deși știrea zice doar că au terminat de forat prima sondă și că urmează cea de-a doua. Important e că zăcământul acesta e cel mai bogat în gaze naturale din România, exceptând Neptun Deep, deci perspectivele de producție sunt bune pentru SNG. Detalii aici.
Stanleybet vine cu o nouă ofertă de obligațiuni. Brokerii se tot agită zilele astea să adune investitori pentru emisiunea Stanleybet, care dorește să împrumute 5 milioane de euro (dar în lei), cu o dobândă între 9% și 11%, depinde de interes. Din păcate, acestea sunt negarantate, dobânda este impozitabilă…parcă mai bine merg niște Titluri de Stat, dacă tot îi fac cu ochiul instrumentele cu venit fix. Detalii aici.
Titluri de Stat Fidelis în fiecare lună? Că tot am zis de această posibilitate, a apărut anunțul că Statul vrea să aducă Fidelis lunar pe BVB, că doar are nevoie de bani ca de aer. Pentru investitori, pare o veste bună: pot cumpăra oricând au nevoie, fără să mai aștepte 2-3 luni. Eu cred însă că e și o parte rea, se vor putea astfel ajusta dobânzile foarte ușor, deci Statul va avea mai mult control și va plăti mai puțini bani, în final. Detalii aici.
Fondul Proprietatea continuă demersurile alegerii unui nou administrator. Consiliul Reprezenanților au anunțat că urmează să evalueze candidaturile celor doi administratori în februarie, urmând să vină cu detalii. Astfel, dacă se mișcă repede, ar mai avea timp până la 31 martie 2025 să decidă că FT trebuie să plece. Însă, conform unor calcule mai realiste, cel mai probabil nu se va întâmpla astfel, iar Templeton va mai rămâne până în 2026, dat fiind că procedurile sunt stufoase și complicate. Și chiar și dacă s-ar convoca AGA în timp util, noi acționarii, putem refuza orice altă variantă, la vot, simplu, dat fiind că FT ne va da dividende și răscumpărări. Detalii aici.
ROCA Industry are un nou CEO. Holdingul listat sub simbolul ROC1 a anunțat aducerea Cameliei Ene la conducerea companiei, o persoană cu mulți ani de experiență în business și în management. Nu urmăresc foarte atent compania, au o structură dificil de înțeles, sunt însă curios cum vor împărți SOP-ul și ce performanțe vor realiza, că știu că au promis destul de multe. Detalii aici.
Ascendia semnează un contract de 15 milioane de lei. ASC a surprins pozitiv piața cu acest anunț, dat fiind că impactul va fi unul important în profitabilitate, dacă nu se încurcă treaba. Zic asta pentru că am văzut destul de multă variație în cifrele companiei, chiar și în anii anunțați buni, Ascendia dezamăgind. Detalii aici.
Tradeville vrea să ofere Bitcoin clienților săi. Așa sună un anunț al conducerii Tradeville, ba mai mult, investițiile ar urma să se facă direct, nu prin ETF. Nu știu ce să zic, poate că au cerere pentru așa ceva, însă oricine dorește să investească în crypto o poate face, relativ ușor, pe platformele dedicate, care oferă costuri mici și opțiuni multiple. Un avantaj însă ar putea fi acela că tranzacțiile să se impoziteze cu 1%, nu cu 10%, dat fiind că Tradeville e intermediar autorizat în România, dar trebuie citită legea mai atent, dacă se poate. Detalii aici.
Sinteza continuă nebunia. Creșterea STZ nu mai reprezintă o știre pentru nimeni, dat fiind că asistăm la o apreciere continuă, de săptămâni bune, iar situația nu pare să se calmeze. Felicitări oricui are și a apucat să țină suficient de mult timp, însă grijă când se va sparge balonul, să nu rămâneți cu toate în brațe! Recunosc, eu nu am și nici nu anticipam așa entuziasm, ba chiar scriam recent să fiți prudenți, însă de atunci STZ a mai pus peste 100%, deci nu mai îmi dau cu părerea…Detalii aici.
Investimental lansează Nova, platforma proprie de tranzacționare. Așa cum anunța de ceve vreme, Investimental a dat drumul în teste propriilor servicii, iar deocamdată arată bine rezultatul, să vedem ce funcționalități au integrat și cum se mișcă serverele în condiții de aglomerație. Vă recomand să vă faceți cont și să testați dacă vă place, eu o să vin poate cu un articol în care fac un review, dar nu promit. Detalii aici.
Norofert a închis un plasament privat. Bine, e mult spus „închis”, că nu au fost așa mulți doritori, dar s-au vândut acțiuni de 1.3 milioane de lei, mama lui Vlad Popescu, fondatorul firmei, fiind la butoane. Banii vor fi returnați NRF sub formă de credit fără dobândă se anunță, deci nu e de rău semnul, din contră. Detalii aici.
AirClaim a primit ofertă de cumpărare. CLAIM, compania care la listare a făcut un „pump&dump” ca la carte, se pare că s-a mai redresat, fundamental vorbind, iar jucătorii din afară vor să intre pe piața din România, direct prin achiziție. Acționarul majoritar însă a refuzat oferta (probabil nu a fost suficient de mare?), motivând că merge prea bine compania și că nu e de vânzare…Detalii aici.
Acționarii majoritari de la Medlife au vândut din acțiuni. Aseară a venit comunicat la BVB că frații Marcu au vândut niște M la 5.8 lei/acțiune pe 20 ianuarie, că tot o duce bine compania! Acum, nu că sunt rău, dar probabil că T4 nu a fost extraordinar și au zis să mai prindă un preț OK?!? Bine, la 500 mii de acțiuni, e clar că și-au găsit și cumpărător, deci nu e neapărat semn rău… Detalii aici.
Ce am mai scris săptămâna aceasta
Dacă ai ratat textele scrise pe blog recent, săptămâna aceasta am scris mai general puțin, în așteptarea rezultatelor financiare:
am făcut o listă cu companii pe care eu le consider la prețuri bune raportat la fundamente și perspective
Ce companii cred că avem la prețuri atractive la început de 2025
La început de decembrie scriam un articol despre companiile pe care le consider penalizate prea dur și pe care fie le urmăresc ca să le cumpăr, fie ca să suplimentez. De atunci, cine a fost pe fază și a avut bani puși deoparte, a putut să intre la niște niveluri de necrezut, dată fiind panica de după alegerile parlamentare de la noi. Însă, și dacă nu ai prins atunci acțiuni sau ți-a fost teamă, încă există companii la prețuri foarte bune, care ar putea reprezenta idei de investiții profitabile.
am trecut în revistă cum vor fi impactate, cel puțin deocamdată, companiile de la BVB de măsurile impuse de guvern:
Ce companii de pe BVB vor fi afectate de măsurile anunțate de „noul” guvern Ciolacu
Toată lumea știe că avem un guvern care a venit deja cu o serie de măsuri fiscale, pe final de 2024 - graba politicienilor e explicată de nevoia de a putea aplica schimbările încă de la 1 ianuarie 2025. Și, deși nu cred că acestea sunt singurele lovituri pe care le va primi economia în acest an, există deja destul impact pentru companiile de la BVB. În acest articol fix această temă voi trata - cum afectează noile legi viitorul investițiilor noastre?
Dacă consideri munca mea utilă, dă un share sau recomandă un prieten, poți să beneficiezi de luni gratuite de abonament!
Lectura Săptămânii
Azi vă prezint o carte pe care am parcurs-o recent, „Inteligența Financiară”, de Karen Berman și Joe Knight, un fel de manual de analiză a unei companii la nivel fundamental, până în cel mai mic detaliu. Cartea are scopul de a pregăti managerii pentru a înțelege afacerile și a lua decizii cât mai bune din punct de vedere economic, pentru a spori profitabilitatea și a întări aspectele care trebuie corectate. Vă avertizez: este foarte detaliată la capitolul cifre și indicatori, dar tocmai asta o face o lectură perfectă pentru un investitor „value” - eu mi-am propus să o mai parcurg cel puțin o dată, iar apoi să caut să învăț să analizez și mai bine companiile în care investesc.
Spor la citit și la investiții înțelepte tuturor!