Retrospectiva săptămânii la BVB - 23-27 Iunie 2025 (25)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Investimental lansează iarăși campania de recomandări, dacă vreți să schimbați broker-ul sau să vă mai deschideți un cont la altul, o puteți face prin butonul de mai jos, primiți comisioane bune, platformă dedicată și câte 50 de lei, 10 usd și 10 euro pentru taxele de tranzacționare. Important: trebuie să și alimentați contul cu ce sumă doriți, dar să îl alimentați!
Trebuie să încep cu o veste: următoarele 3 săptămâni voi fi plecat în vacanță, așa că nu o să mai fiu conectat aproape deloc la evenimentele și noutățile de pe BVB - știu că pot apărea știri importante pe care mi-ar fi plăcut să le analizez (și care v-ar fi fost de folos), însă vara încerc să mai și trăiesc, nu doar să investesc. Așadar, aceasta este ultima Retrospectivă din viitorul apropiat, de aceea este și incompletă: am însăilat-o miercuri după amiază, că apoi am tăiat-o pe drumuri. Cât despre articole, nu vă faceți griji: am scris în avans câte două texte pentru fiecare săptămână, am pregătit atât analize de companii, cât și alte teme conexe, eu sper să vă fie utile, vor apărea lunea și joia, pentru echilibru.
Apropo, dacă vreți să citiți un articol mai vechi despre cum îmi pregătesc eu portofoliul pentru vacanță, aveți acest text al meu de acum doi ani, poate vă este de folos.
Revenind la ale noastre, iată că avem guvern vechi nou și un program de guvernare interesant, dar care ne oferă și emoții. Au apărut tot felul de afirmații ale unor miniștri, există și angajamente luate pentru diverse măsuri, însă nimic nu este clar, deocamdată. Pare că vor exista schimbări în impozitare - 16% pe dividende, creșterea impozitului pe profit, taxare suplimentară pentru bănci -, în sectorul energetic unde politicienii vor să nu mai dea dividende ca să investească într-un fond specific (habar nu avem cum se traduce asta), creșteri de TVA etc, dar se discută și de noi POSIBILE listări (eu nu îmi fac iluzii). Una peste alta, pare să fie cum ne-am așteptat: Statul bagă mâna în ce buzunare poate, fără o strategie coerentă de dezvoltare. Paradoxal, BVB-ul se ține bine, dar eu cred că nu pentru mult timp: urmează să vedem și corecții, probabil când vor fi aprobate anumite schimbări fiscale, deci pregătiți banii, că o să fie de cumpărat! Aveți detalii pe această temă oriunde pe internet, cum ar fi aici, aici și aici.
Avem însă și o veste bună, când nu ne mai așteptam: MSCI consideră România Piața de Frontieră Avansată, adică mai urcăm o mică treaptă spre statul de Piață Emergentă cu drepturi depline (cum suntem catalogați de FTSE Rusell). Această actualizare permite o vizibilitate mai mare pentru BVB, dar și speranța atragerii unor fonduri de investiții care să capete expunere pe bursă de la noi. Aveți detalii aici, dacă vreți să studiați mai atent speța.
În rest, săptămâna aceasta mi-au atras atenția următoarele știri specifice:
Petrom intră cu 50% într-un parc fotovoltaic din Bulgaria. Petrom continuă să își diversifice sursele de energie, acum cu un proiect în Bulgaria, în parteneriat cu o firmă locală. Planul este să investească până la 200 de milioane de euro în următorii ani, în completarea proiectelor de gaze naturale. Detalii aici.
Biofarm vrea să își modernizeze fabricile. BIO a anunțat că vrea să înceapă modernizarea primei fabrici a companiei, anul acesta bugetul de investiții fiind de aproximativ 10 milioane de euro. În plus, producătorul de medicamente vrea să investească într-un nou centru de dezvoltare și cercetare, pentru diversificarea produselor. Detalii aici.
SFG deschide prima gelaterie din Italia. Sphera a anunțat că a deschis prima astfel de unitate într-o stațiune italiană, iar planurile sunt să intre și pe piața din România cu acest brand, la începutul lui 2026. Detalii aici.
Posibilă nouă listare la BVB. Home Upgrade, o companie ce activează în investiții imobiliare, a anunțat că vrea să se listeze la bursă, dar și să emită obligațiuni de 10 milioane de lei pentru a strânge fonduri necesare achiziționării de unități locative. Firma este condusă de Cristian Istrătescu, poate vă spune ceva numele fiindcă este foarte prezent printre „educatorii financiari”, mie îmi spune clar să stau departe de o astfel de listare, indiferent de cifrele prezentate. Detalii aici.
O nouă schemă de plafonare a prețurilor din energie. Noul ministru al energiei vrea să se prelungească schema actuală de plafonare a prețurilor până când va fi gata noul mecanism de compensare, despre care e vorba că va fi implementat în următoarele luni. Detalii aici.
Meta Estate Trust investește 1.6 milioane de euro. MET a anunțat că a achiziționat 4 vile Radisson Blu dintr-un complex imobiliar din zona Brașovului, locuințe ce vor fi gata în 2027. Practic ei cumpără acum, la stadiul de proiect, ca să vândă atunci mai scump, șmecher sistem de business! Detalii aici.
Business League de la 2P atinge 1 milion de vânzări. 2 Performant a informat piața că platforma principală de vânzări afiliate, Business League, a intermediat peste 1 milion de vânzări în 2025, o cifră record pentru această perioadă. Detalii aici.
FOJE vrea să se listeze pe piața principală. Foraj Sonde Videle a convocat acționarii pentru votarea mai multor decizii, printre care și politică stabilă de dividend (minim 40% din profit) și o eventuală mutare pe piața principală de la BVB. Vestea a fost primită cu entuziasm de piață, detalii aici.
Ce am mai scris săptămâna aceasta
În cazul în care, din diverse motive, nu ai parcurs articolele din această săptămână, o poți face acum, pentru o imagine de ansamblu:
am scris despre oferta Purcari și de ce o să vând, profitând de această oportunitate:
De ce o să vând Purcari (WINE) în oferta de preluare a celor de la Maspex, la 21 de lei/acțiune
·Oricine e deja activ pe Piața de Capital din România știe că Maspex, o mare companie din Polonia, a anunțat că vrea să cumpere Purcari, producătorul de vinuri din Republica Moldova, cu afaceri în Rom…
am analizat rezultatele HUNT, o companie pe care nu o mai dețin și care nu pare să aibă succes în ultima perioadă:
Analiză rezultate financiare trimestriale: iHunt nu poate să revină la profitul din pandemie
·Mi-a plăcut într-o vreme iHunt și am investit destul în ea, în special pentru că am crezut că, lansată de pandemie, compania poate profita de noii clienți la care a ajuns grație acelei perioade dificile social, dar nu și economic. Din păcate însă, după 2020-2021, HUNT a mers doar în jos: mai întâi au fost mulți bani blocați în stocuri care s-au devalorizat, apoi problemele logistice și inflaționiste și, nu în ultimul rând, o încetinire economică care a lovit fix în furnizorii de produse
Lectura Săptămânii
Astăzi vă spun despre cartea pe care am terminat-o fix înainte de concediu, A vinde e omenește, de Daniel Pink. Nu, nu e despre vânzarea clasică, ci este mai mult despre comunicare - despre faptul că, în noua realitate cotidiană, toți „vindem” ceva, cuiva, chiar dacă nu recunoaștem sau nu suntem conștienți de asta. Ce face Pink, într-un stil foarte digerabil și agreabil, e nu doar să explice de ce totul astăzi este despre a vinde, ci de ce este natural să îmbrățișezi acest comportament, dar și cum poți deveni mai bun în atingerea propriilor obiective. Ce mi-a plăcut? Că autorul încearcă să îndemne la o abordare colaborativă în interacțiunile sociale și economice, o manieră prin care, pe termen lung, toți ieșim câștigători, chiar dacă vindem mai puțin poate pe termen scurt.
Spor la citit și la investiții înțelepte, să ne auzim cu bine!