Retrospectiva săptămânii la BVB - 28 Octombrie-1 Noiembrie 2024 (21)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Vă spuneam săptămâna trecută că Substack are opțiune de recomandare, adică puteți primi beneficii pe blog dacă spuneți și prietenilor despre conținutul de aici (bine, nu e de ajuns doar să le spuneți, trebuie să se și înscrie, dar ați prins ideea). Recompensele sunt, în ordine, o lună, trei sau șase de abonament cu toate articolele, găsești detalii în „restrospectiva” trecută sau dând direct click mai jos. Mulțumesc!
Să ne întoarcem însă la veștile noastre și să vedem ce s-a întâmplat important în această săptămână bursieră, mai ales că au început raportările, adică urmează o perioadă foarte aglomerată, timp de vreo lună, o lună și jumătate. Vă rog să aveți răbdare cu mine, încerc să acopăr cele mai importante rezultate, dar o să am nevoie de timp să parcurg rapoartele și să scriu textele - iar dacă există vreun nume/sector care vă interesează în mod special, aștept un comentariu să știu să mă documentez.
Așadar, săptămâna aceasta avem raportări de la Teraplast, Petrom, Erste și BRD, iar cifrele sunt, aș zice eu, în linie cu așteptările. Voi ignora însă detaliile și mă voi concentra pe alte evenimente, despre rezultate, așa cum ziceam, vom vorbi detaliat, în săptămânile următoare.
Istvan Sarkany continuă lupta la Fondul Proprietatea. Deși FP a câștigat o bătălie recent, e nevoie ca administratorul actual (Franklin Templeton) să rămână la butoane, astfel încât să se poată continua cu răscumpărările și/sau dividendele. După toate calculele, micii investitori au ajuns majoritari la FP, așadar puterea este în mâinile noastre: dacă ne unim și votăm în propriul interes, atunci avem șanse să scoatem randamente incredibile! Ba mai mult, dăm și un semnal important și sporim încrederea în investiții, nu e de neglijat ca acționarii să schimbe soarta unei companii de talia FP, nu? Așadar, Istvan o să candideze din nou în Consiliul Reprezentanților, însă până atunci tot muncește la informarea investitorilor FP cu privire la necesitatea de a vota și de a susținere demersul său. Vă las aici mai multe detalii cu tot ce aveți de făcut, există și un grup de Facebook unde e bine să intrați de asemenea, pentru vești în timp real. Succes, Istvan!
Președintele Emag intră în acționariat la FOJE. Piața a fost zguduită recent de o tranzacție surprinzătoare, o firmă controlată de Iulian Stanciu a cumpărat 33% din Foraj Sonde Videle, la un preț de 12.5 lei/acțiune. Nu se știe ce va urma, însă așteptările sunt pozitive, cel puțin pe partea de comunicare lumea sperând la îmbunătățiri. Detalii aici.
Medlife continuă achizițiile agresive. Medlife a anunțat că a cumpărat un pachet de 60% din acțiunile unei clinici din Tulcea, o companie cu venituri de 15 milioane de lei în 2023. Rămâne de așteptat consolidarea tuturor acestor clinici, profitabilitatea M deocamdată încă suferă. Detalii aici.
Nuclearelectrica face progrese cu reactoarele 3 și 4. Mie îmi e clar că SNN are undă verde pentru a se apuca de treabă, ultimele vești confirmând această realitate: Canada, Italia și SUA împrumută compania cu 6 miliarde de euro pentru demararea lucrărilor, iar creditele vor fi garantate de Stat, prin lege. Se așteaptă ca în 2031/2032 să fie gata lucrările, însă eu aș merge spre 2035, dacă nu intervine nimic major - oricum ar fi, e de bine că avem OK-ul de a relua acest proiect, va însemna enorm pentru România și pentru Nuclearelectrica! Detalii aici.
Romgaz a publicat indicatorii operaționali. Situația pare cam tot pe la nivelul lui T3/2023 pentru SNG, chiar dacă anumiți indicatori au suferit mici modificări. Personal, nu mă aștept la surprize majore de la Romgaz, însă abia la T4 cred că vom vedea cifre mult mai bune. Detalii aici.
ARO Palace Brașov intră sub umbrela Hyatt. TRANSI a semnat un contract cu Hyatt pentru valorificarea hotelului din Brașov, ceea ce înseamnă că urmează renovări extinse, pentru creșterea confortului. Detalii aici.
Electrica publică și ea indicatorii operaționali. Tot mai multe companii au început astfel de bune practici, să sperăm că le ține! Electrica a publicat și ea indicatorii pentru T3, iar situația, ca și la Romgaz, pare asemănătoare cu ceea ce a fost. Nu am studiat în detaliu compania, dar nu cred că vor apărea surprize majore la raportarea oficială. Detalii aici.
ALW mai face un parc fotovoltaic. Compania de pe Aero lucrează mai mult pe centrale decât pe comerț din ce apare în presă, Allview tocmai anunțând un nou contract în județul Neamț, pentru tot ce înseamnă punerea în funcțiune a unui parc de energie verde. Detalii aici.
Schimbări în vânzarea Telekom România. După ce, acum câteva luni, apăruse știrea că DIGI ar urma să cumpere Telekom România, recent lucrurile au luat o nouă întorsătură: grupul OTE a anunțat că a început negocierile cu DIGI și Vodafone, urmând ca cele două nume să își împartă „prada”, nu se știe încă în ce fel. Detalii aici.
Hidroelectrica vrea să își facă stocare la parcul eolian Crucea. A apărut o licitație de 20 de milioane de euro a H2O care vrea să implementeze un sistem de stocare de energie în Dobrogea, la parcul eolian pe care îl deține acolo. Mai mult, reprezentanți din guvern spun că vor face o prioritate din sistemul energetic și că ar urma ca mai multe fonduri să fie direcționate spre companiile de profil, în următorii ani. Detalii aici.
Dacă ai ratat textele scrise pe blog recent, le ai aici pe cele de săptămâna aceasta, așa cum te-am obișnuit deja:
câteva gânduri despre scăderi și portofoliu:
o ultimă analiză a unor rezultate financiare, de data aceasta pentru unele companii pe care nu le dețin, dar care par interesante:
Săptămâna aceasta am trecut de 1200 de urmăritori în total, vă mulțumesc! Acest proiect crește datorită vouă, abonaților gratis și celor plătitori, voi mă motivați să scriu mai departe, aproape zilnic!
Dacă consideri munca mea utilă, dă-i un share! Și nu uita de recomandări, așa poți primi recompense dacă spui și altora! Mulțam!