Retrospectiva săptămânii la BVB - 6-10 Ianuarie 2025 (1)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Bine v-am găsit, oameni buni! Iată că s-au dus zilele libere de final de an (și de început de nou an), așa că poate ar fi cazul să ne întoarcem la treabă, nu? Nu știu voi, cum ar zice Creangă, însă mie mi-a prins tare bine această perioadă de deconectare - chiar am reușit să nu citesc aproape nicio știre și să nu deschid platformele bursiere, date puținele ședințe active. Însă acum, promit, sunt înapoi și gata să reiau postările de pe acest blog, ba chiar am și câteva idei pe care o să încerc să le implementez, să vedem ce iese.
Așadar, vă urez, din nou, „La mulți ani!” și vă doresc un an cât mai profitabil și plin de lecții solide și utile! Iar dacă vreți să îl începeți cu o schimbare, văd că cei de la Investimental oferă bonus de recomandare, 50 de lei reducere din comisioane, pentru primele 10 persoane care își deschid cont la ei prin link-ul meu (musai să alimenteze contul!), dar și bonus de bun-venit, în același cuantum. Eu v-am zis cum m-am schimbat de la Tradeville (și de ce), dacă aveți nevoie de un nou broker, click pe butonul de mai jos, se face totul foarte ușor, iar platforma Investimental este deja în teste, apropo!
Despre România din ultimele săptămâni am putea spune multe - chiar dacă locuitorii ei, românii, au tot petrecut, politicienii au avut grijă să scoată din tolbă tot felul de măsuri de „austeritate”, unele creative, altele doar regurgitări ale unor legi mai vechi, care și-au arătat potențialul. Cert este că, dincolo de turbulunțe și de abuzul la care clasa politică actuală a supus democrația, acum avem o oarecare stabilitate, iar BVB-ul a reacționat pozitiv, sentimentul fiind acela că ne-a trecut glonțul pe la ureche, dar am scăpat. Și da, așa este, însă direcția pe care ne-am încadrat nu pare una care să îndepărteze, pe termen lung, pericolul, ci doar să îl facă mai mare și mai de neevitat…
Bursa totuși a închis anul 2024 cu câteva zile OK, iar începutul lui 2025 a venit cu optimism, așa cum tind noile începuturi să fie, mai frumoase decât realitatea. O să reiau, mai jos, cele câteva știri care merită trecute în revistă și care au legătură cu BVB-ul nostru mioritic, acoperind principalele noutăți apărute de când „Retrospectiva” a plecat în vacanță:
Oferta Green Tech International a eșuato-reușit. IPO-ul venit, de nicăieri, pe final de an, s-a închis la 31 decembrie, cu o rată de subscriere foarte slabă, de doar 1.28% pe tranșa investitorilor instituționali și aproximativ 25% pe tranșa celor de retail. Privind cifrele, eu chiar nu înțeleg ce sens a avut această vânzare, credeam că oamenii au deja cumpărători, dar se pare că nu chiar. Prețul final a fost de 15 lei/acțiune, iar acum trebuie așteptată listarea, să sperăm că o să vină, eu unul nu văd bine compania, sper să mă înșel. Detalii aici.
Indicele BET a încheiat anul cu 8.8% apreciere, iar BET-TR cu 16% creștere. BVB-ul a terminat 2024 pe verde, în ciuda a șase luni slabe în a doua parte a anului, confirmând o piață în creștere, cu tot mai mult investitori. Banca Transilvania conduce topul celor mai importante acțiuni (28%), urmată de Petrom (24%), iar cele mai adânci scăderi sunt cele ale TTS, ONE și FP. Detalii aici.
Taxa pe stalp revine, cu impact major la unele din companii. Guvernul Ciolacu 2 (adică tot Ciolacu 1, dar cu permutări) a scos de la naftalină o taxă mai veche, care cere impozit suplimentar pe orice construcție pe care companiile o au, altele decât imobilele. Swiss a făcut niște calcule, iar impactul nu este de neglijat: Petrom ar urma să plătească aproape 300 de milioane de lei, Hidroelectrica în jur de 200, SNN vreo 60 de milioane, DIGI aproximativ 40 etc. Însă data trecută companiile au câștigat în instanță anularea acestei taxe și au primit banii înapoi, deci probabil la fel va fi și acum, dar mai durează. Detalii aici și aici.
Premier Energy a finalizat o centrală fotovolatică în Moldova. PE continuă investițiile, recent anunțând finalizarea unui parc fotovoltaic de 10 MW în Republică, ceea ce duce la consolidarea poziției companiei pe această piață. În plus, PE beneficiază și de tarife mărite aprobate de ANRE, așadar viitorul ar putea fi mai bun decât trecutul, așa cum ar și trebui să fie, de altfel. Detalii aici.
Petrom ar uma să vândă gaze din Neptun Deep către Germania. A apărut o știre despre un acord semnat de OMV și Uniper, compania de stat germană de furnizare de gaze, care reglementează vânzări viitoare de gaze din Marea Neagră către Germania. Din păcate, presa financiară s-a inflamat, făcând tot felul de conexiuni cu Schengen-ul, deși nu se știu nici detalii specifice (doar cantitatea, 15 terawați-oră), nici condițiile acordului. Oricum, România are deja suficiente gaze din producția actuală, e îmbucurător că apare interes pentru surplus, sper să se vândă la un preț bun. Detalii aici.
Romgaz face pași concreți spre furnizarea de gaze. CEO-ul SNG a anunțat că a fost publicat caietul de sarcini pentru achiziția unei platforme informatice în vederea furnizării directe de gaze către consumatorii casnici. Detalii aici.
Ministerul Energiei cere SNG și H2O să se extindă pe furnizare în afara țării. Asta deși SNG nici în România nu e furnizor, iar H2O a arătat că nu gestionează eficient această linie de business, deși potențial există. Totuși, e un semn pozitiv această directivă, consider eu: companiile de stat trebuie să crească, iar atunci când se ating limitele propriului teritoriu, e excelentă intrarea în noi țări, doar că nouă o să ne ia suficient de mult timp, nu vă faceți iluzii. Detalii aici.
Acțiunile Sinteza continuă raliul pe bursă. STZ e vedeta anului trecut, iar creșterile continuă și în acest început de an. Prețul, deși apreciat în urma unor știri foarte pozitive, pare să o fi luat înaintea fundamentelor, dat fiind că va mai dura multă vreme până când noile fabrici se vor finaliza. Detalii aici.
Acțiunile HAI se apreciază agresiv. Deși compania continuă să aibă probleme la nivel operațional, veștile că doi acționari semnificativi pompează fonduri în Holde a fost primită cu entuziasm, astfel că acțiunile se apreciază cu peste 50%, în 2025. Sigur ei sunt la cumpărare și în piață, eu nu mi-aș face (încă) iluzii, e nevoie de un mers bun operațional, legat pe mai mulți ani, pentru certitudini. Detalii aici.
Dacă ai ratat textele scrise pe blog recent, săptămâna aceasta am postat doar o dată, că motoarele se pornesc mai greu:
Un nou an, un nou început pentru TU, cel din viitor
A venit, din nou, acea perioadă din an când parcă nu există limite, când orice ne propunem devine ușor de îndeplinit și când, în ciuda eșecurilor din anii anteriori, ne punem ținte înalte, uneori cât…
Dacă consideri munca mea utilă, dă un share sau recomandă un prieten, poți să beneficiezi de luni gratuite de abonament!
Lectura Săptămânii
Iar pentru că unii din voi ați considerat o idee bună aceea de a vorbi și despre cărți, m-am gândit să includ aici, săptămânal, o recomandare de carte. O să încep cu cărțile despre investiții pe care le-am mai parcurs peste timp, însă nu mă voi opri doar la acestea. Nu o să fac rezumate, fiindcă AI-ul poate ajuta ușor în această direcție, ci o să punctez 1-2 aspecte și vă las pe voi să parcurgeți titlurile care vi se par interesante.
Pentru astăzi, recomandarea este ”Regula numărul 1 - cum să investești la bursă”, de Phil Town, o carte mai veche, dar care ataca baza investițiilor, atât ca abordare psihologică, cât și ca instrumente tehnice, apelând la anumiți indicatori. Sfaturile se aplică mult mai bine pe SUA, însă eu o consider „ce trebuie” pentru un investitor care vrea să își seteze un mindset corect. Și, ca să nu vă las fără lămuriri, titlul se referă la mantra investițiilor: niciodată să nu pierzi bani la bursă. Aceasta este prima regulă, urmată de a doua: niciodată să nu uiți regula numărul 1!
Spor la citit și la investiții înțelepte!
Scot de o shaworma din HAI, ca am luat la risc:))