Retrospectiva săptămânii la BVB - 8-12 Iulie 2024 (6)
Nouă categorie de articole. Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Retrospectiva săptămânală la BVB, așa cum începe să devină un obicei aici pe blog, cum de altfel îmi și doresc. La final, așa cum v-am obișnuit, includ textele scrise în această săptămână, pe care poate că unii din voi le-ați ratat, sper să vă fie de folos! Dacă aveți recomandări legate de cum să fac această „rubrică” mai interesantă și mai utilă, dați-mi un reply la newsletter sau un comentariu mai jos. Mulțam!
Cred că îmi trebuie un concediu, fiindcă îmi e tot mai dificil să rezist cu canicula din România, dar până reușesc eu să îmi așez programul, să vedem ce s-a mai întâmplat săptămâna aceasta:
Ungaria cere niște bani pentru „apărare” de la cele mai mari companii din țară. Știu, e la ei, dar nici cu ai noștri nu îmi e rușine, ideile proaste sunt mai contagioase decât cele bune. Detalii aici.
Un fond de pensii iese de la ONE, după ce abia intrase. Pensia Mea, fond administrat de BT Pensii, vinde tot ce avea la One United, după ce abia cumpărase, în luna mai. După mine, acesta este un semnal foarte negativ pentru investitori, dar și o lecție: dacă iei o decizie greștiă, nu ezita să o corectezi. Detalii aici.
Petrom a publicat indicatorii operaționali, iar în acționariat se fac modificări. După fondurile de pensii care sunt forțate să își reechilibreze portofoliile, avem și fonduri străine care învârt banii în acțiunile Petrom, ceea ce arată cât de bine e văzută compania în afara granițelor. Detalii aici și aici.
Arobs finalizează majorarea de capital, la un preț de 0,82 lei/acțiune. După ce, inițial, părea că MCS-ul va fi un eșec, s-a dovedit că AROBS prezintă interes pentru instituționali, compania adunând 28,7 milioane de euro de la investitori. Banii vor fi folosiți (generic vorbind) pentru investiții, dezvoltare și achiziții, să vedem dacă practica bate cu teoria. Detalii aici.
Acționarii majoritari de la DN Agrar vând 6% din companie. Ca și la Simtel săptămâna trecută, DN a efectuat o vânzare accelerată, doar că printr-un plasament privat. Acțiunile au scăzut ÎNAINTE de veste, apropiindu-se de prețul din ABB, cel de 1,5 lei/acțiune. Așadar, discountul oferit a fost de 10%, iar suma minimă de participare a fost de 10k de euro. Cred că aceste evenimente vor marca vârfuri locale, presiunea la vânzare urmând să fie mai ridicată în următoarele săptămâni/luni. Detalii aici.
Simtel primește aprobarea de a se muta pe Piața Principală. ASF a validat prospectul de listare, astfel SMTL are drum liber către prima ligă. Ce urmează? Listarea pe 12 august, iar apoi probabil un MCS pe model AROBS, care să aducă bani pentru dezvoltare, dar care să ofere și un moment bun de intrat pentru eventuale fonduri instituționale, dacă acestea își doresc. Detalii aici.
DIGI semnează contracte importante în Spania. Pentru a putea să îți continue și să își extindă operațiunile, DIGI semnează câteva contracte cu operatorii locali, pentru utilizarea efectivă a rețelelor. Detalii aici.
Inflația în SUA este pe drumul spre 2%, dar mai durează o vreme, zice Powell. Deci există perspective de scădere a dobânzilor, să vedem dacă acum în toamnă, sau mai târziu puțin. Deocamdată cifra a ieșit la 3%, un pic mai mică decât își dorea piața, deci nu e rău deocamdată. Alegerile rămân însă un element important, cred că în jurul lor se va învârti decizia, nu în jurul economiei. Detalii aici.
Dacă ai ratat textele scrise pe blog în această săptămână, le poți parcurge direct acum, două la număr:
o perspectivă despre cum văd eu viitorul TBK, în urma schimbării acționarilor, mai mult variante de acțiuni, nu o certitudine:
S-a vândut Transilvania Broker de Asigurare (TBK), dar cu noi, micii investitori, cum rămâne?
Fac eu ce fac și tot la TBK mă întorc, deși uneori forțat, nu că aș avea în plan! Așa am ajuns și la articolul de azi: deși aveam altceva planificat pentru această zi de luni, acționarii majoritari de la TBK au avut alte idei, cedând o mare parte din companie și „zguduind” liniștea și viitorul micilor acționari.
o trecere în revistă a companiilor pe care le cred pierdute din atenție la BVB, de la care sper să vedem ceva frumos în viitor:
Companii uitate la BVB, care ar putea aduce surprize în viitorul apropiat
Traversăm o perioadă mai anostă din punct de vedere investițional, fiindcă, din cauza concediilor, nu se întâmplă foarte multe nici în viața companiilor, nici pe piața de capital. Mai mult, investitorii așteaptă rezultatele semestriale înainte de a decide să facă modificări semnificative în portofolii, așa că apatia este generalizată. Cu toate acestea, pentru că nu plec în nicio vacanță deocamdată și fiindcă ne-am adunat destul de mulți în jurul acestui blog, voi continua să scriu articole, astfel încât toți cei care își doresc, să aibă materiale de parcurs și să nu simtă că nu primesc suficient înapoi de la BVB România. Chiar, dacă tot a venit vorba, despre ce ți-ai dori să mai scriu în viitor?
Spor la investiții înțelepte îți doresc, ne auzim săptămâna viitoare (luni), cu noi articole! Până atunci, poți să spui și prietenilor despre BVB România, poate că, peste 100 de ani, îți vor mulțumi (eu îți mulțumesc chiar acum).