Rezultate financiare semestriale 2024
Scurt rezumat al rezultatelor financiare raportate la BVB în primul semestru al lui 2024, cu note subiective la fiecare emitent.
Așa cum v-am obișnuit deja, acesta este articolul care trece în revistă rezultatele financiare din primul semestru al lui 2024, cu o notă subiectivă, bineînțeles. Sper că nu am greșit nimic la cifre, ar trebui să fie de ajuns să vă faceți o imagine despre cum merg companiile de la BVB, iar acolo unde vedeți cifre interesante puteți merge să studiați, în detaliu, raportul financiar al respectivei companii.
Rezultate peste așteptări
EBS - profit în creștere, până la 1,6 milioane de euro în S1/2024, rezultate susținute de creșterea frumoasă a BCR.
TBK - profit mai bun decât în primul trimestru dacă ne uităm strict pe ultimele trei luni, iar semestrul arată chiar bine. Mă bucură să văd că BVC-ul este aproape de 50%, dar și că au reușit să intermedieze mai multe asigurări - o eventuală eliminare a plafonării ar duce la explozia profitului TBK, de ținut pe mai departe compania.
IPRU - Iproeb deja și-a făcut bugetul, deși a trecut doar jumătate din 2024, iar anul se anunță extrem de bun! Avem deci un profit de vreo 15 milioane de lei la S1, mult peste cel de anul trecut, compania încă fiind ieftină pe BVB.
TRANSI - am zis că nu scriu despre SIF-uri, dar fostul SIF Transilvania iată că a venit cu o creștere de 40% a profitului, în special datorită fructificării unor active și a îmbunătățirii condițiilor din piață.
BVB - profit în creștere explozivă față de 2023, creștere cu 140% la nivel individual și peste 150% la nivelul grupului, trimestrul al doilea fiind mult mai bun ca cel de anul trecut. Din păcate proiectul Contrapărții Centrale se amână și costă bani extra, deci șansele de scalare sunt minime în viitor.
TEL - nu urmăresc Transelectrica însă cifrele mi s-au părut foarte bune, compania având cu vreo 100 de milioane de lei mai mult profit decât în S1/2024, ceea ce nu e deloc de neglijat. Ca la orice companie de stat însă, BVC-ul este deja depășit (cineva o să ia bonus mare!), deci nu avem reper real de investit, poate doar PER-ul actual (10x) care e cam ridicat pentru o companie de utilități.
EVER - văd că și SIF2 a rupt, are deja la jumătatea anului un profit mai mare decât tot 2023-ul, oare își schimbă lupul năravul? Vom vedea, ar fi interesant să dea dividende consistente, că au din ce, eventual să mai închidă din datorii…
SPX - vine cu rezultate foarte bune în T2, ceea ce mai ridică puțin semestrul, către 3 milioane de lei profit net. E cumva surprinzătoare revenirea, însă până la BVC-ul de 19 milioane mai e cale lungă, e puțin probabil că acesta va fi realizat.
TBM - a ajuns la 8 milioane profit în primul semestru, iar marjele s-au îmbunătățit, există șanse frumoase ca BVC-ul să fie depășit inclusiv pe profit net - pe cifră de afaceri raportul menționează o depășire.
AAG - cel mai bun profit net trimestrial, ajungând astfel la un rezultat la jumătatea anului la fel de mare ca cel din anii 2022 și 2023, în integralitate. Aages dă dividende în fiecare an, așa că e o companie care rămâne atractivă în viitorul apropiat.
CC - Connections a venit cu un profit peste 50% din BVC (dar cu venituri sub estimări), ceea ce deschide calea către un an comparabil cu 2023, mai ales dacă fondurile din PNRR încep să curgă.
BENTO - reușește un prim semestru super bun, chiar și al doilea trimestru fiind comparabil cu cel de anul trecut; astfel BVC-ul e ca și realizat, iar a doua parte a anului poate aduce cifre și mai frumoase.
GSH - Grup Șerban anunță venituri în scădere ușoară, însă profitul net aproape se dublează, ajungând la 11 milioane de lei, probabil din ceva subvenții sau activitate „one-time”.
GGC - Glissando Center, ultima companie listată pe Aero, vine cu cifre în creștere față de 2023, deși, în termeni absoluți, impactul nu e major, dată fiind dimensiunea extrem de mică a companiei.
Rezultate conform așteptărilor
SNP - profit net în linie cu BVC-ul, atins în proporție de aproape 50%, așadar anul acesta Petrom are șanse să livreze profitul anunțat, în creștere considerabilă față de 2023.
BRD - profit ușor mai mic decât în S1/2023, însă în linie cu așteptările, dat fiind că nu aveau de unde să apară surprize. Banca ajunge la aproape 50% din buget, ceea ce nu e rău deloc, dar interesul probabil va rămâne tot datorită unei eventuale vânzări…
AQ - profit în linie cu așteptările mele, nici prea mare, nici prea mic. Compania este afectată în special de noul impozit pe cifra de afaceri, AQ plătind aproximativ 5 milioane de lei în prima jumătate a anului taxe suplimentare.
COTE - nimic special la Conpet, e o acțiune fără interes pentru mine, profitul e chiar peste cel bugetat (la companiile de stat BVC-urile se fac mai lejere, ca să se poată lua bonusuri „de performanță”, sunt deja vreo 26 de milioane realizați, super OK.
ALR - combinatul trece pe plus la semestru, un total de 8 milioane de lei profit net. Bineînțeles, acest rezultat e departe de cifrele estimate, însă arată o direcție bună, care oferă speranță. Nu se poate observa o sezonalitate a rezultatelor la Alro, așa că nu putem decât să așteptăm noi vești.
OIL - cifre mai bune decât în S1/2023, însă, ca și atunci, trimestrul al doilea se dovedește destul de slab.
H2O - a reușit cam 1.3 miliarde de lei în T2, astfel livrând aproximativ 2.7 miliarde de lei la semestru, în linie cu așteptările și cu bugetul. Hidro a fost clar afectată de prețurile în scădere ale energiei și de seceta prelungită, însă eu cred că e un rezultat în regulă, sigur anii următori sunt mai slabi, dar nu de speriat.
ATB - un trimestru doi în linie cu primul, însă de obicei T2 era cel mai bun, deci se vede o oarecare încetinire. Însă, din fericire, la nivel semestrial Antibiotice arată o creștere de 20%, iar bugetul este ca și depășit.
SNG - un semestru ușor mai bun decât cel din 2023, chiar dacă al doilea trimestru a venit doar cu jumătate de miliard de lei profit.
ALU - profit comparabil cu cel de anul trecut, asta înseamnă că, cel mai probabil, lucrurile sunt într-un echilibru la Alumil, deci la anul vedem dividende cam ca anul acesta.
DIGI - profit bun de peste 50 de milioane de euro la semestru, extinderea în occident merge bine, eu mă așteptam la așa cifre, de asta nu sunt suprins deocamdată.
MIB - al doilea broker de asigurări de la BVB după TBK vine cu rezultate bune, un BVC atins aproape de 50%, chiar dacă profitul e în scădere față de anul trecut.
SNN - cifrele nu sunt extraordinare, însă erau așteptate să fie mai mici: profit net de 843 de milioane de lei, la venituri mai mari decât anul trecut. Asta e, prețuri mai mici la energie, bani mai puțin, iar din 2026 când se va înjumătăți producția, SNN va deveni, brusc, de două ori mai scumpă…
ARS - profit în echilibru pentru Aerostar, nu urmăresc atent, dar aș zice că e conform așteptărilor, nici prea-prea, nici foarte-foarte.
BRK - cu 1 milion profit în T2, BRK livrează mai mult decât în primul trimestru, însă în continuare rămâne o companie greu de anticipat.
TLV - cifre foarte, foarte bune, dar în linie cu așteptările aș zice, banca livrând tot 1 miliard de lei și în T2 (la nivel de grup), ajungând astfel la 2,145 miliarde de lei la nivel semestrial, probabil cel mai bun început de an din istorie.
MACO - aproape 7 milioane profit net, destul de bine însă, în lipsa unui BVC, e foarte greu de pus în context. Am observat două aspecte interesante: cash-ul disponibil în companie este de aproape 50 de milioane de lei, un nivel uriaș, iar cheltuielile financiare au crescut la 10 milioane de lei, nejustificat parcă.
WINE - aproape 26 de milioane profit, în ușoară creștere față de 2023, dar se observă o marjă mai bună în T2, de 20%. Ecosmart intră, oficial, în insolvență, iar impactul așteptat este de vreo 2 milioane de lei.
BIO - profit net în ușoară scădere față de aceeași perioadă a lui 2023, însă cifre ușor mai bune decât cele din primul trimestru. BVC-ul rămâne în picioare, însă par slabe șansele de a livra ceva extraordinar.
SAFE - profit net consolidat de peste 4 milioane de lei, nici extraordinar, nici foarte rău, pe România merge bine treaba, pe UK încă mai e de lucru, se pare.
IARV - cifre în scădere abruptă față de aceeași perioadă din 2023, însă profitul nu e rău, probabil anul acesta va exista mai multă uniformitate în rezultate.
SFG - rezultate bune, ambele trimestre au fost cum trebuie, profitul e peste cel de anul trecut, iar perspectivele de îndeplinire a bugetului sunt foarte bune pe mai departe.
FOJE - aș fi vrut puțin mai bine, măcar la nivelul anului trecut, însă e în regulă, compania am văzut că dă dividende, are contracte, toate bune.
SOCP - profit în linie cu așteptările, cam la nivelul celui de anul trecut, cumva surprinzător dat fiind că TTS e departe de aceleași performanțe.
AST - profit ca cel de anul trecut, asta deși operațional compania arată o scădere mai semnificativă.
HUNT - profit net de aproape jumătate de milion de lei, se vede o îmbunătățire a marjelor, dar din păcate, raportul nu este foarte detaliat pentru a clarifica dinamica, pare că profitul a venit doar din scăderea unor cheltuieli financiare.
CODE - un profit modic pe primul semestru, dar în linie cu bugetul publicat pentru 2024, foarte slab de altfel BVC-ul.
MAM - mica firmă de bricolaj din București are un început de an mai bun, însă cifrele absolute rămân mici, cu profit de sub jumătate de milion de lei. De apreciat totuși creștere procentuală de aproape 70% a profitului net, rămâne de văzut cum va fi a doua parte a anului.
AG (și AAB) - aproape 9 milioane profit net semestrial pentru Agroland și nici filiala de Agribusiness nu a dus-o atât de rău, afișând creștere față de aceeași perioadă din 2023. Din păcate, AG are cea mai bună perioadă în prima parte a anului, așadar e de urmărit ce va face în ultimele două trimestre.
ALW - profit net în linie cu cel din S1/2023, cu o cifră de afaceri tot pe acolo. Aș zice că rezultatele sunt în linie cu așteptările, nu extraordinare, dar nici proaste.
Rezultate sub așteptări
TRP - epopeea Teraplast continuă, pierderile adâncindu-se la nivel de semestru. Deși compania are bugetate 10 milioane pentru 2024, după această primă jumătate a anului pe roșu (-6 milioane) șansele de reușită sunt minime.
CMP - scădere cu 50% a profitului net la Compa Sibiu, destul de ciudat, dar nu urmăresc atent, cine e investit merită să caute explicații și să ia decizii în consecință.
ROCE - surprinde cu o o pierdere de 2.5 milioane de lei, credeam că merge mai bine compania, nu o urmăresc atent să văd cauza, dar cred că nu e direcția așteptată de investitori.
RRC - Rompetrol Rafinare dezamăgește cu o super pierdere, 75 de milioane de DOLARI, ceea ce e mai mult decât dublu față de anul trecut. Oricum, mă tem că băieții de la KMG continuă politca lui Patriciu, umflă cheltuielile ca să nu plătească nimic mai departe.
ELMA - anunță pierdere de 9 milioane de lei, după ce în S1/2023 avea cam același număr, dar cu PLUS. Momentan, compania se află într-o reorganizare, în urma schimbărilor din acționariat, e posibil ca viitorul să fie mai bun.
VNC - pierdere de 8 milioane de lei la nivel de semestru, mult sub cifrele din 2023.
TGN - semestrul pare bun, însă trimestrul al doilea vine cu pierdere, ceea ce e dezamăgitor, trebuie căutată explicația: 85 de milioane pe minus nu sunt de ici, de colo, iar creșterile afișate de Transgaz sunt, în totalitate, datorate unui T1 extrem, extrem de bun!
IMP - dezvoltatorul imobiliar continuă cu pierderi și în al doilea trimestru, asta deși pare că piața imobiliară s-a mai deblocat. Așadar, Impact ajunge la -13 milioane de lei profit, după ce anul trecut realiza 34 de milioane.
2P - vine cu o pierdere la nivel de semestru, iar eu mă așteptam să vedem profit net, dat fiind că, în general T1 era cel mai slab pentru ei, iar acesta fusese aproape pe zero.
EL - suprinzător pentru mine, Electrica livrează o pierdere în al doilea trimestru, profitul semestrial scăzând cu 40 de milioane față de aceeași perioadă din 2023.
DN - deși profitul nu e rău, acesta este mai mic decât cel așteptat, iar BVC-ul e pus în pericol, date fiind condițiile vitrege din agricultură, în special secetă și subvenții scăzute din partea statului.
ONE - continuă seria unor rezultate mai puțin spectaculoase, primul semestru din 2024 fiind mai slab decât cele din aceeași perioadă din 2023. Îngrijorător însă este faptul că T2 este mai slab decât T1, cifrele nearătând spectaculos deloc.
PE - profit de doar 100 de milioane de lei, mult sub ceea ce speram eu cu impactul CEZ, adică 350-400 de milioane pe tot anul! Știu, mai sunt luni de muncit, însă e puțin probabil să vedem peste 250 de milioane de lei profit net, așadar PE devine, brusc, mai scumpă.
ALT - livrează mică pierdere la T2, iar profitul semestrial este în prăbușire față de aceeași perioadă din 2023.
M - mie mi se par slabe rezultatele, doar 4 milioane de lei profit pe T2, ajungând astfel la puțin peste 17 milioane semestriale. Însă la cum este evaluarea pe BVB, Medlife mai are mult de dovedit ca să fie atractivă, deși fondurile de pensii cumpără fără să se uite la multipli…
AROBS - nici trei milioane profit pe T2, asta după ce T1 fusese oricum slab tare de tot. Ce să spun? Așteptăm, poate că integrările vor aduce roade la un moment dat, deocamdată cine are bani investiți la AROBS are de tocat răbdare.
TTS - trimestrul al doilea a fost unul din cele mai slabe pentru TTS, iar semestrul nu e deloc grozav, BVC-ul fiind amenințat în mod serios.
LIH - compania de la Cluj vine cu pierdere netă de aproape 2 milioane, infirmând speranțele oferite la final de T1, când spuneau că situația e temporară și că o să fie mai bine în viitor.
SMTL - cu doar 1 milion profit net în al doilea trimestru, Simtel dezmăgește pe moment, așteptările fiind mult mai ridicate. Cu toate acestea, managementul menține BVC-ul, motivând decizia prin prisma contractelor deja semnate, S2 urmând să fie mai bun decât S1.
ASC - pierdere de aproape 1 milion de lei, în contextul în care ei promiteau un buget de 4 milioane pentru 2024, iar explicațiile nu lămuresc prea bine cauza.
MILK - tot pe pierdere, chiar mai mare decât în S1/2023, din păcate compania se chinuie să supraviețuiască.
PRSN - un prim semestru slab, marcat de întârizerea lucrărilor și de venituri operaționale scăzute.
Ne auzim curând, spor la investiții înțelepte!