Safetech dezamăgește la T3 - oportunitate sau motiv de îngrijorare?
SAFE, una din companiile recent transferată pe Piața Principală de la BVB a venit cu rezultate sub așteptări la nouă luni, stârnind îngrijorarea investitorilor - sunt însă motive de teamă?
Safetech Innovations e una din companiile apreciate de pe BVB, din noua tranșă de listări antreprenoriale. Venită întâi pe Aero pentru a se obișnui cu piața, în acest an a făcut pasul pe segmentul principal, din dorința de mai mare vizibilitate și din speranța atragerii unor investitori de calibru. Rezultatele au fost mereu în linie cu așteptările (cu mici excepții trimestriale), iar comunicarea managementului s-a dovedit la înălțime, transparentă și asumată de fiecare dată. Însă, cum orice minune ține trei ani (sau era 3 zile?!?), a venit și momentul când SAFE să dea cu bâta în baltă, destul de grav am putea spune.
Cu o filială nou-deschisă în UK, Safetech a venit la nivel de prim semestru 2023 cu niște rezultate ușor sub așteptări, dar cu promisiuni că în a doua parte a anului va fi mai bine. Eu unul nu m-am preocupat, conducerea mi-a arătat că nu vinde gogoși investitorilor de retail și am încredere, însă am așteptat curios rezultatele de la nouă luni - va reuși SAFE să arate o redresare? Din păcate, deși eu am fost optimist, lucrurile se arată în mai multe nuanțe de gri, după cum urmează:
Raportul e sec, cu o comunicare făcută pe genunchi, fără transprență și lipsit de asumare. Până și scrisoarea de la CEO, normă în deschiderea rapoartelor, a fost omisă, fără o justificare coerentă.
SAFE a omis să consolideze rezultatele cu noua filială din UK, o entitate momentan doar cu cheltuieli (destul de mari), iar includerea celor câteva rânduri despre această parte din grup e departe de a fi suficientă.
Chiar și la nivel individual, Safetech a livrat cifre mai slabe decât îmi doream, T3/2023 fiind unul din puținele trimestre dintr-un an mai slab decât precedentul (în mod normal sezonalitatea SAFE merge de la T1<T4, cu ultimul trimestru cel mai profitabil).
Ca să lămuresc, cel mai deranjant nu e că profitul a fost slab (detaliez imediat), ci faptul că au ales să se ascundă după deget. Și, deși ulterior, în urma mai multor observații de la investitori (eu le-am dat un mail la investors@safetech.ro să îi trag de urechi), au venit cu un comunicat care aduce puțină lumină, tot nu e suficient demersul, dacă nu învață că, atunci când îți merge prost, e imperios necesar să supracomunici situația.
Rezultatele financiare ale SAFE la 9 luni, 2023
Până la a trage concluzii însă, haideți să vedem puțin cum au raportat și care sunt perspectivele. Pe scurt, la nivel individual cifrele sunt în scădere comparativ cu T2/2023, chiar dacă față de 9L/2022 stau puțin mai bine. Mi-ar fi plăcut să văd că mențin trendul crescător de la trimestru la trimestru, dar nu e o tragedie totuși. Așadar, avem așa: CA comparabilă cu 2022, venituri comparabile cu 2022 și un profit net cu 13% mai mare ca în 2022, de aproape 6 milioane de lei.
Se mai observă din raport că și-au scăzut datoriile cu peste 50%, dar și că au cheltuieli în UK de…aproape 1 milion de lire! Asta, la un calcul grosier, înseamnă că tot profitul de pe Safetech România este mâncat de UK, deci la nivel de grup SAFE e bine că nu e pe pierdere la 9L/2023! Evident, acesta este și motivul pentru care nu au consolidat, probabil s-au gândit că piața ar da cu cotația de pământ să vadă o așa prăbușire a fundamentelor, dar eu unul clar aș fi preferat adevărul. Nu de alta, dar investim cu un orizont de timp mai larg, iar perioade mai slabe e normal să apară în viața companiilor. În plus, nu e deloc ușor să intri pe o altă piață (pe care nu o cunoști), trebuie răbdare până încep să apară clienții (dacă apar). Deci, bilă neagră pentru conducerea SAFE și echipei de PR, în general e mai apreciat adevărul brut, decât capul uitat în nisip!
Este însă orizontul atât de negru?
Sincer, eu cred că Safetech are capacitatea de a depăși cu bine astfel de provocări, de aceea și dețin SAFE destul de mult și chiar urmăresc să mai suplimentez. Consider că există șanse să își facă BVC-ul la nivel individual, sau poate să îl rateze cu 10-15%, acceptabil adică. Însă la nivel de grup, din cauza filialei din UK care se pare că nu va avea clienți mai devreme de 2024, să ne bucurăm dacă rezultatul va fi pozitiv, zic eu. Pe termen lung, nu văd de ce nu ar reuși să vândă și prin filialele lor, treptat, către alte piețe, dar trebuie puțină răbdare- managementul a dovedit deja seriozitate, deci haideți să îi dăm credit în continuare!
La nivel de cifre, în general T4 este cel mai profitabil, nu văd de ce nu ar realiza 5-6 milioane pe acest ultim trimestru. PER-ul actual este de 16x, iar dacă își atinge bugetul, scade la sub 14x, puțin cam mult pentru situația actuală, dar nu de speriat. Probabil la anul nu mai vedem dividende deloc de la SAFE și nici un BVC în creștere accelerată, decât dacă vor avea perspective reale de vânzări în străinătate.
Una peste alta, eu nici nu am cumpărat, nici nu am vândut în urma rezultatelor și da, în articolul în care anticipam cifre bune, am greșit. Consider că această perioadă tulbure nu va fi foarte lungă însă (2-3 trimestre maxim, în absența unei recesiuni nebune), dar prefer să fiu totuși precaut, fiindcă mai există loc de scădere pe grafic (nu m-ar mira un 2.2-2.3 lei/acțiune până la rezultatele pe întregul an):
Atât pentru moment pe subiect, aveți răbdare cu investițiile și fiți înțelepți!
P.S: analiștii de la Ipopema au revenit pe BVB Research cu un preț tintă de 3.7 lei/acțiune, însă sunt povești acestea, slabe șanse să vedem așa ceva în următoarele 12 luni.
P.P.S: La Feel the Markets, CEO-ul Victor Gânsac a mai spălat puțin din imagine, amintind că aceasta e structura trimestrială a rapoartelor SAFE și că în UK se concentrează momentan pe angajați competenți și chiar mi-a plăcut că nu a devenit defensiv sau incisiv (cum fac alții de la unele companii care încep cu N…), ci a fost liniștit și a explicat efectiv situația.