Șapte companii mai puțin urmărite de la BVB și de ce merită mai multă atenție
Există foarte multe companii listate pe BVB, iar un investitor nu poate urmări decât câteva dintre ele, în mod activ. Eu încerc însă să îmi extind periodic orizontul, în căutare de noi oportunități...
Așa cum aminteam în rezumatul de mai sus al articolului, în acest text o să vă prezint câteva companii care cred eu că sunt mai puțin urmărite la Bursa de Valor București și care, într-un fel sau altul, încep să scoată capul din uitare și să se facă remarcate. Ca de obicei, subliniez că lista nu este exhaustivă, ci ea conțiune simboluri mai ales de interes personal, în urma unor raportări financiare mai bune sau a unor știri favorabile. Mai mult, ordinea este pur și simplu aleatorie, iar dacă vă interesează vreo companie în mod deosebit, vă invit să îmi spuneți și sap mai mult și revin în articole viitoare.
Deci, care sunt cele șapte companii mai puțin urmărite, dar care merită mai multă atenție?
Ascendia (ASC) - un start-up mic din zona de IT, deși ei se ocupă mai mult cu programe și cursuri educaționale, atât pentru corporații, cât și pentru instituțiile din învățământul public, școli și licee. După mai mulți ani cu rezultate financiare destul de modeste, în prima parte a lui 2023 au făcut profit frumos, iar perspectivele pentru a doua jumătate a anului se anunță foarte solide, urmând să se vadă anumite deblocări de fonduri și de proiecte. Cotația s-a înscris pe o pantă ascendentă de câteva luni bune, însă lichiditatea rămâne extrem de scăzută, fiind foarte dificilă tranzacționarea.
Socep (SOCP) - un operator portuar vechi pe BVB, din eșalonul dinozaurilor de pe Bursă, cu o comunicare destul de precară și lichiditate nu foarte ridicată. Anul acesta însă, acțiunile Socep sunt vedeta principală a ringului local, cu o creștere de 600%, iar viitorul nu pare să se oprească aici: datorită contextului socio-politic activitatea la Constanța în port este ridicată, iar companiile profită din plin de noile fluxuri. SOCP are în derulare o operațiune de majorare de capital social (probabil se intenționează diluarea acționarilor inactivi), iar politica de dividend nu este deloc stabilă, așa că dublarea profitului la S1 nu înseamnă neapărat și o întoarcere a acestuia către acționari.
IAR Brașov (IARV) - compania e mai cunoscută datorită domeniului în care activează (industria de apărare), însă nu pare extrem de urmărită. Lichiditatea e mică, multe acțiuni sunt blocate la cuponari, iar lipsa de predictibilitate la nivelul raportărilor financiare o face o investiție ocolită de mulți. Nu are o politică solidă de dividend, iar comunicarea managementului lipsește cu desăvârșire…totuși în acest an 2023 există șanse ca cifrele să fie mult mai bune ca anul trecut (în ciuda unui T2 dezamăgitor), deci poate că IARV merită puțin mai mult interes.
Chromosome Dynamics (CHRD) - un start-up din sectorul de agribusiness, dar cu câteva tente de tehnologie. Au unele proiecte interesante în desfășurare, cum ar fi Spell Box (un dispozitiv de diagnosticare a bolilor la culturi), Rooster’s Journey (un joc basic de telefon) și Homeland (o platformă social media). Rezultatele nu au fost grozave momentant, însă ei sunt la etapa investițiilor, deci poate că au nevoie de puțină răbdare.
Macofil Jiu (MACO) - emitent vechi la bursă, activând în domeniul construcțiilor. Are mult cash în conturi, dar și planuri destul de mari de investiții (panouri fotovoltaice, noi linii de producție cărămidă etc), așa că viitorul poate fi mixt. Din păcate, lichiditatea chiar lasă de dorit, comunicarea lipsește iar acționarul majoritar nu intenționează să ofere dividende în mod recurent.
Prospecțiuni (PRSN) - companie cu trecut tumultos, ieșită acum câțiva ani din insolvență. Activează în domeniul prospecțiunilor pentru petrol și gaze, fiind lider de piață în România. A reușit să crească accelerat pe bursă la nivel de cotație, ca urmare a trecerii pe profit și a stabilizării afacerii. A semnat un contract mare cu Romgaz, mă aștept la raportări foarte bune în următoarele 12 luni.
Oil Terminal (OIL) - operator portuar la Marea Neagră ce a beneficiat mult de pe urma războiului și a interdicțiilor petroliere aplicate Rusiei de către UE. În plus, în ultima AGA s-a votat intrarea într-un parteneriat cu un dezvoltator imobiliar pentru construirea unui centru comercial pe terenurile companiei, deci există surse viitoare de venituri. Trecutul nu arată nici el rău, în prima jumătate a lui 2023, OIL realizând un profit dublu deja față de întreg 2022, deci și viitorul sună bine.
Concluzii
Niciodată nu vom putea urmări toate companiile de pe BVB, deci e normal să ratăm investiții bune și să ne uităm din gară la trenuri care pleacă cu viteză. Din contră, una din greșelile frecvente ale investitorilor este aceea de a încerca să sară, din mers, într-un TGV (știu, nu avem noi așa în România), practic să cumpere o acțiune solidă, dar la prețuri prea mari. Și nu e de mirare că se lasă cu sânge…Deci, scopul meu cu acest articol este să ajut la lărgirea orizontului, provocând o căutare pentru mai multe informații legate de aceste simboluri. Personal dețin IARV, MACO și PRSN și sper să fiu mai atent și la celelalte din listă, datorită motivelor enunțate mai sus.
Grijă mare cu companiile mai nelichidide și investiții înțelepte îți doresc!