Schimbări în portofoliu în Ianuarie 2024. Cum văd eu anul ce ne stă în față
Ce am cumpărat și ce am vândut la început de an și de ce am ales să fac aceste mișcări, precum și câteva gânduri despre 2024, probabil nimic nou, dar poate și ceva util.
Unul din obiceiurile pe care le-am împământenit aici pe blog este acela de a scrie, trimestrial, un raport cu mișcările pe care le-am făcut în portofoliu, motivând de fiecare dată alegerile. M-am gândit că, astfel, ofer atât transparență cu privire la activitate, cât și o bună metodă „practică” prin care puteți înțelege cum gândesc investițiile, pentru că a apoi să învățați să vă luați decizii singuri, cât mai bune. Și spun asta nu pentru că eu aș lua decizii corecte mereu, ci pentru că, prin exemplu și consecvență, puteți să vă creionați propriul sistem și propriile reguli.
Anul 2024 a început deja de mai bine de o lună, iar evoluția pe BVB nu a fost deloc rea, în linii mari. Am avut parte și de ceva volatilitate, însă în ansablu, companiile mari au continuat să se aprecieze, mai ales în așteptarea dividendelor. Bineînțeles, e prematur să judecăm anul după prima lună, mai ales că avem multe evenimente/așteptări de urmărit în viitor! Totuși, deși nu sunt fan al predicțiilor, înainte de a detalia mișcările recente din portofoliu, vreau să aduc în antenție câteva idei:
2024 e an electoral serios, atât în România, cât și în țări importante din vest, inclusiv SUA. Nu știm cum, dar bursele vor fi influențate de cine va câștiga, ce declarații va face și, evident, de mișcările (probabil populiste) făcute înainte de alegeri, în încercarea de câștiga voturi. Sincer, îmi e teamă să mă gândesc cum ar reacționa S&P500 cu Trump ca președinte ales, sau BVB-ul cu majoritate AUR în parlament, dar cert e că liniște nu va fi în piețe, pentru că burselor nu le place incertitudinea.
se așteaptă ca FED-ul să scadă dobânzile, mai devreme sau mai târziu. În funcție de moment, putem vedea fie apreciere și entuziasm, fie scăderi, dacă aceste micșorări de dobânzi vin ca urmare a vreunui faliment răsunător. Tind să cred că până în toamnă nu vom vedea ajustări ale politicii monetare, fiindcă interesul SUA este să fie liniște la alegeri, să câștige „cine trebuie”.
inflația continuă să rămână ridicată, dar e clar mult mai bine ca în trecut. Prețurile la energie s-au mai domolit, oamenii s-au obișnuit deja cu criza constantă și cu venituri tot mai mici (și taxe mai mari) raportate la prețuri, așa că nu cred că o inflație mai mare decât media va mai produce surprize. Oricum, trendul este descrescător, iar în lipsa unui eveniment care să necesite iarăși printare masivă de bani, avem șanse ca vârful să fie în urmă (cel puțin la nivel de UE și SUA, fiindcă la noi măririle de taxe și salarii pot produce efecte în lanț).
războaiele continuă sau chiar se înmulțesc, ceea ce reprezintă un mare risc pentru piețe, mai ales BVB, dată fiind proximitatea de Ucraina și de front. „Marile Puteri” nu au chef să termine lupta, asta e clar, iar cu cât un conflict rămâne activ mai mult timp, cu atât e mai dificil de oprit și de anticipat ca direcție. Așadar, avem aici probabil cea mai mare amenințare: NATO face „exerciții” cu zeci de mii de soldați în Est, Ucraina cere (și primește) bani ca un sac fără fund, iar Rusia își vede de atacuri fără scrupule, finanțată, direct sau indirect, de lumea întreagă.
Trecând aceste observații în revistă, concluzia mea e una singură: teoretic 2024 ar trebui să fie destul de liniștit, însă orice mică scânteie poate arunca totul în aer, echilibrul în zonă fiind extrem de fragil! Sunt optimist din fire însă (cât de cât), de aceea cred că abia în 2025 vom vedea scăderi mai serioase pe burse, la fel și evenimente majore - pentru anul acesta mizez, deci, mai degrabă pe o conservare a situațiilor așa cum sunt, interesul partidelor politice fiind să obțină victoria pe termen scurt, pe pricipiul „ajunge zilei necazul ei”.
Schimbări în portofoliu în Ianuarie
După cum aminteam în introducere, obișnuiesc să fac acest rezumat trimestrial, ca o retrospectivă care să poată oferi informații celor care citesc. În Ianuarie însă, pentru că e început de an și pentru că am amânat anumite rebalansări în portofoliu în principal din motive fiscale, am fost mai activ decât de obicei - așadar, e mai ușor să fac acum lista cu tranzacțiile, decât în Aprilie (când voi face sigur un alt articol, în continuarea acestuia):
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to BVB România - Opinii și Idei de Investiții to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.