Sectorul bancar la jumătatea lui 2024: mai mult bine, decât rău
Cum au mers băncile listate la BVB. Cifre și perspective. TLV conduce, EBS surprinde plăcut, BRD scade ușor, dar nu pe bursă, ci doar fundamental.
Avem patru bănci listate la BVB, din care eu iau în calcul doar trei, Patria Bank fiind ținută listată…sincer nu știu de ce. Dar e și ea pe acolo și ar trebui să o iau în calcul, însă nu produce nimic spectaculos, nu se extinde, nu dă dividende, nu are lichiditate, deci eu o să o sar, e irelevantă. Ne concentrăm, deci, pe BRD, Erste Bank (EBS) și Banca Transilvania (TLV), cei trei călăreți financiar-bancari de pe bursa românească.
O să încep, ca să fie clar, direct cu un disclaimer: dețin TLV și BRD, iar pe EBS nu o urmăresc, în principal fiindcă este, în esență, o companie străină, chiar dacă se tranzacționează și la noi și are subsidiară locală, BCR. Să le luăm pe rând, succint, punctând cele mai importante cifre.
BRD Groupe Societe Generale - o să încep spunând ca raportul BRD e doar un lung flux de text și tabele, pare gândit mai degrabă pentru contabili, decât pentru investitori! În fine, cert e că cifrele sunt în scădere, profitul la nivel de grup se apropie de 700 de milioane de lei, sub cele din 2023. Și la nivel individual lucrurile stau la fel: 675 de milioane realizate vs. 752 de milioane, însă piața nu pare să fie influențată de aceste rezultate, banca continuând să se tranzacționeze la multiplii mai mari decât de obicei: PER de 9.1x, P/BV (Price/Book Value) de 1.6x. Cumva, pare că se mizează pe vânzarea băncii, urmată probabil de o delistare? Au apărut zvonuri în primăvară cum că actionarul majoritar, Societe Generale, caută cumpărători, vești întărite și de vânzările grupului din alte țări, dar și de lichidarea anumitor divizii ale BRD, cum ar fi IFN-ul și Pensiile. Pe grafic, prețul rămâne peste 20 de lei, în ciuda corecțiilor mai agresive recente, interesul la cumpărare fiind destul de susținut. Eu dețin o poziție nu foarte mare pe BRD, luată în special pe ideea vânzării, iar dacă nu apar știri în 1-2 ani o să regândesc strategia, până atunci voi încasa totuși dividende, care sunt bunicele. Mă aștept la un profit comparabil cu cel de anul trecut, deci și la dividend asemănător, dacă randamentul este peste 5%, eu sunt mulțumit.
Erste Bank (EBS) - a venit cu 2 milioane de euro profit net în S1, în creștere cu 3% față de aceeși perioadă din 2023. Banca afișează creșteri pe toate liniile de venituri, de la dobânzi la comisioane, iar cheltuielile sunt în ușoară creștere, după cum arată detalierea din raport:
Pe grafic acțiunile nu arată neapărat rău, evaluarea este mai mult decât decentă, cu un PER de 6.3x și P/BV de 0.7x. Din păcate, deși EBS plătește dividende, acestea sunt impozitate mai mult în Austria, așa că eu consider că nu merită nebunia, deci prefer să nu fiu foarte atent la această bancă, deși e de recunoscut că merge bine sectorul.
Banca Transilvania (TLV) - cea mai mare bancă de pe bursă nu a dezamăgit, venind cu 2.145 miliarde de lei la nivel de grup, după un trimestru 2 bun, de 1 miliard de lei, adică cam 70% din BVC. Activele au crescut cu 16% față de S1/2023, profitul grupului cu 35% și al Băncii cu 42% - un ritm excelent, ce să mai! Bineînțeles, creșterile nu pot fi susținute la nesfârșit, însă 2024 poate fi un an extraordinar pentru TLV - mai ales că, așa cum se menționează în raport, integrarea OTP abia a început în august, deci în T3 și T4 vom vedea și impactul ultimei achiziții, pozitiv în teorie. Rămâne de analizat care va fi impactul scăderilor de dobânzi, probabil anii viitori veniturile din această direcție se vor mai domoli, ca să nu mai vorbim de eventuale măsuri fiscale coercitive din partea statului român. Oricum, eu mizez, pe termen lung, pe Banca Transilvania tocmai fiindcă reușește să ofere și creștere, dar și dividende recurente, oferind stabilitate. Pe grafic se observă cum cotația se chinuie să revină spre 30 de lei, iar indicatorii nu sunt extraordinar de mari: 7.4x pentru PER și 1.75 P/BV, deci nu ar fi exclus să asistăm la noi aprecieri.
În concluzie, sectorul bancar nu pare afectat de situația globală, ba din contră, prosperă. EBS și TLV au venit cu cifre foarte bune, iar BRD, deși afișează scăderi, încă atrage atenția investitorilor. Pe termen lung eu mizez pe TLV, mă aștept ca în T3 să vedem profit și mai mare grație integrării OTP (dacă se va consolida atât de repede), dar trebuie să fim atenți la scăderea dobânzilor de referință, acestea ar urma să afecteze profiturile băncilor.
Spor la investiții înțelepte îți doresc, profitabile!