Sectorul de apărare la BVB: Turbomecanica (TBM) și Iar Brașov (IARV), de la agonie la extaz?
Ne uităm peste rezultatele financiare. Discutăm despre viitor, așa cum se anunță el acum. Care sunt propunerile de dividend, acolo unde este cazul.
Europa fierbe vizibil din cauza schimbărilor pe care Trump pe impune în lume, iar unul din sectoarele extrem de fierbinți este cel al industriei de apărare (adică de atac, că cică cea mai bună apărare e atacul), adică sectorul armelor și războiului. Există deja temeri cum că se va rupe NATO, mai ales că devine tot mai clar că Ucraina va fi forțată, într-o formă sau alta, să accepte o pace injustă, iar UE nu pare dispusă să intre în această horă (pe bună dreptate, cu astfel de condiții se putea încheia conflictul la câteva săptămâni de la începere), de aceea marșează pe investiții în domeniul militar, pentru a nu mai depinde de partenerul capricios de peste Ocean.
Pe acest fond, companiile din apărare europene au decolat pe burse în ultimele săptămâni, speculativ deocamdată, însă având la bază hotărârile de la Bruxelles care direcționează, printre altele, vreo 500 de miliarde de euro către ele. Într-un final, unda de entuziasm a ajuns și la București, BVB-ul reușind niște creșteri spectaculoase, punctuale, pe câteva nume: Avioane Craiova, Aerostar Bacău, Iar Brașov și Turbomecanica București. Dintre acestea, doar pe ultimele două le-am urmărit mai activ până acum, așa că mai departe voi vorbi despre ele, analizând cum le-a fost 2024, dar și ce perspective văd eu pe mai departe, că doar bursa e despre viitor, nu despre trecut!
2024 pentru Turbomecanica: început excelent, încheiere dezamăgitoare
La TBM trebuie să specific, din capul locului, că raportul preliminar e foarte sec, așa că nu putem trage concluzii extrem de concludente, deși e mare nevoie de ele! Sigur, compania și-a atins toate cifrele bugetate, însă la nivel trimestrial lucrurile nu sunt clare: după un T1 pozitiv și apoi cu două trimestre excelente, T4 a venit cu o pierdere netă de peste 2 milioane de lei, spulberând speranțele de surprize plăcute ale investitorilor! Cum s-ar zice, TBM a ridicat ștacheta cu cifrele de la 9 luni (aveau atunci profit peste 14 milioane), doar pentru a da de pământ, la 12 luni, cu tot tabloul! Sigur, în ansamblu, cifrele nu sunt rele, vorbim de o creștere a profitului cu 15%, o îmbunătățire a marjei EBITDA cu peste 25% și chiar și pe cifra de afaceri vedem o ușoară apreciere, însă sentimentul pieței este că se putea mai mult…
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to BVB România - Opinii și Idei de Investiții to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.