Sectorul medical de la BVB, la jumătatea lui 2024: M, ATB, BIO, RMAH, RPH, SCD
Analiză rezultate companii farmaceutice și cele medicale. Păreri subiective despre sector. În ce companii aș investi, dacă ar fi să o fac.
Acum câteva zile am primit o rugăminte de la un cititor, cum că să scriu și despre companiile din sănătate de la BVB, că prea le trec cu vederea! Din păcate, are dreptate: despre producătorii de medicamente și furnizorii de servicii medicale am scris puțin spre deloc, în principal din cauza faptului că eu nu le urmăresc deloc. De ce nu le urmăresc? Am explicat cândva, într-un articol mai lung, că eu încerc să las loc și „principiilor” în investiții, iar domeniul farmaceutic și medical nu mi se pare că se îmbină cu motorul principal al bursei, anume profitul. Nu știu dacă am dreptate sau nu, cert este că nu dețin niciuna din companiile respective de la BVB, deși pe unele le-am ratat fiindcă nu am fost deștept, nu fiindcă m-a blocat integritatea (ATB).
În fine, lăsând vorbele de dragul vorbelor deoparte, așa cum am promis, am studiat puțin firmele care activează în acest sector, iar concluziile le voi enunța în acest text (care sigur va fi destul de lung).
Cât de bine reprezentat e sectorul farmaceutic/medical la BVB?
Cândva, România era un nume destul de important în producerea de medicamente, grație investițiilor solide derulate în acest sector. Treptat însă, așa cum s-a întâmplat și în alte domenii, multe companii au fost lăsate de izbeliște - altele, mai norocoase, au fost vândute unor investitori, reușind astfel să se salveze și, după cum vom vedea, să facă chiar profit.
Pe Bursa de Valori București avem câteva nume importante din această nișă, probabil cele mai cunoscute fiind Medlife, Biofarm și Antibiotice. Totuși, mai există și Zentiva, Ropharma și Farmaceutica Remedia, deci nu sunt puțin opțiunile, dacă cineva își dorește să le exploreze. Eu, așa cum aminteam, nu o fac - nu investesc și nu voi investi în acești emitenți, fiindcă sunt de părere că sănătatea/boala nu sunt aspecte de pe urma cărora să se facă profit, oricine având dreptul la o viață cât mai îngrijită și mai lungă.
Cum au încheiat aceste companii S1/2024
Lăsând deoparte subiectivitatea filosofică, mai bine să facem un pas către analiza fundamentală a acestor companii, urmând ca fiecare dintre voi să meargă mai departe cu studiul și să decidă cum consideră mai corect.
Medlife (M) - o companie foarte iubită de investitori, mai ales de cei instituționali, adică fondurile de pensii P2 și P3, Medlife vine după niște ani super buni în pandemie, echilibrați ulterior de vreo doi ani foarte, foarte slabi. Recent, începând cu 2024, se observă o revenire la nivel fundamental, dar evaluarea pe BVB este încă extrem de ridicată: PER de peste 350x, iar PER-ul viitor de 100x, dacă estimările de 30 de milioane pot fi atinse. Deocamdată, deși BVC-ul este realizat în mare parte, cifrele sunt mici: profit net de 17 milioane, mult sub cele mai bune rezultate din trecut. Ca business, Medlife nu e deloc o idee rea, compania umplând nevoia de servicii medicale de calitate, dat fiind că sistemul de stat este extrem de slab. Totuși, politica de extindere parcă este prea agresivă, iar datoriile sunt mari, venind cu costuri financiare ridicate. Și, în ciuda acestor date, acționarii majoritari își dau bonusuri și beneficii, ceea ce șubrezește încrederea în companie, chiar dacă fundamentele ar fi bune. Ce urmează pentru viitor? Probabil o tot mai bună integrare a tuturor companiilor achiziționate, o scădere a presiunii inflaționiste (și, deci, a costurilor) și o îmbunătățire a marjelor. Da, momentan Medlife este scumpă, însă se observă că fondurile nu o lasă să scadă, iar dacă ce a fost mai greu a trecut (șansele sunt mari), cine dorește să investească în domeniu pe termen mediu și lung, poate că ar trebui să treacă la treabă.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to BVB România - Opinii și Idei de Investiții to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.