Simtel raportează dezamăgitor la semestru, însă direcția generală nu e afectată
Simtel a dezmăgit prin profitul foarte mic, dar managementul a oferit asigurări că BVC-ul va fi realizat în a doua parte a anului. Panică pe BVB, însă și interes crescut la cumpărare.
Desi au fost companii care au raportat bine în această perioadă, nu putem observa că multe (sau mult mai multe comparat cu anul trecut) au venit fie cu cifre în scădere, dar așteptate, fie cu cifre slabe, luând prin surprindere pe toată lumea. Pentru cine e curios, am făcut o selecție a celor mai bune raportări la S1/2024, însă astăzi vreau să vorbim despre un nume care nu a prins lista, din păcate, Simtel.
Mie îmi place foarte mult Simtel, iar dacă acesta nu este primul articol pe care îl citești pe BVB România cred că știi deja asta. Și știi și că SMTL se ocupă cu construcția de parcuri fotovoltaice, dar și cu infrastructură de telecomunicații și cu alte câteva afaceri conexe (sau nu, vezi Agora Robotics), compania fiind una din cele mai titrate și mai profitabile pentru investitori în ultimii ani.
Tocmai, plecând de la această bază, Simtel a dezmăgit cu cifrele semestriale, livrând doar 6 milioane profit.
Însă realitatea nu e deloc atât de neagră cum o fac emoțiile să pară, mai ales dacă privești imaginea de ansamblu: compania a mai avut prime-semestre slabe dar a recuperat pe parcurs, iar proiectele mari în care e implicată au potențial real de atingere a BVC-ului.
Să luăm totuși lucrurile pe rând: întâi cifrele trecute, apoi perspectivele viitoare.
Cât de puțin profit a făcut Simtel la S1/2024?
Păi…depinde la ce te uiți, dacă e să fim onești. Comparat cu bugetul (35 de milioane), profitul de doar 6 milioane e mic, punând presiune pe a doua parte a anului. Defalcat pe trimestre, T2 a fost jalnic, Simtel abia livrând, la nivel consolidat, sub 1 milion de lei profit, cu pierdere pe individual. Iar raportat la așteptări, care cereau măcar 10 milioane…și mai rău. Așadar, da, SMTL a făcut puțin profit - oricum ai lua-o, tot puțin este, diferă doar „cât de puțin”.
Comparat cu BVC-ul anual, Simtel nu stă bine pe niciun plan: la venituri abia a ajuns la 25%, la EBITDA pe la 20%, iar la profit net la doar 17%. PER-ul însă nu e extrem de ridicat, 15x, iar dacă viitorul e mai sumbru, acesta nu este un multiplu de speriat. Cu toate acestea, unii deținători de acțiuni nu au mai avut răbdare și au descărcat, ducând prețul mai jos cu aproape 8%, adică la nivelul de 48 de lei/acțiune, la cât vânduseră acționarii în ABB-ul de acum câteva luni.
De ce perspectivele rămân bune pe mai departe pentru Simtel
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to BVB România - Opinii și Idei de Investiții to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.