SNP Petrom profit de 1.5 miliarde de lei pe Trimestrul 3, dacă totul merge bine
Petrom a publicat lista cu indicatorii operaționali pentru T3, iar cifele arată destul de bine, mai ales că prețul mediu al petrolului a fost destul de ridicat.
Petrom are obiceiul de a anunța piața, cu câteva săptămâni înainte de raportarea rezultatelor financiare, despre cum le-au mers activitățile operaționale la nivel trimestrial. Practic, SNP vine cu un comunicat pe BVB în care listează câțiva indicatori care pot ajuta investitorii în a anticipa cum vor arăta cifrele oficiale...
Deocamdată, Petrom vine după un 2023 cu multe hop-uri - întâi taxa de solidaritate, apoi un BVC semnificativ mai mic ca cel de pe 2022 pe baza unui baril de petrol mai ieftin și, într-un final, un trimestru 2 pe pierdere la nivel net, din cauza reviziilor la rafinărie și la centrala electrică. Din fericire, la nivelul acesta al indicatorilor, lucrurile nu au stat foarte rău până acum, iar T3 chiar confirmă că există perspective OK pentru SNP pe întregul an.
Să luăm acest scurt raport pe rând, ca să încercăm să înțelegem
Prima rubrică este cea a mediului economic, unde observăm că prețul barilului a fost de aproape 87 usd, ceea ce îl poziționează peste T1 și T2, aproape la nivelul T4/2022. Însă vedem și că leul a fost mai “tare” anul trecut, dar aici nu știu exact în ce direcție este impactul și oricum acesta nu ar fi extrem de semnificativ
La Explorare și producție se observă ușor că la nivel global nu au avut loc schimbări majore, T3/2023 fiind în linie cu T2 și cu puțin sub T1. Defalcat, constatăm că trimestrul acesta a fost puțin mai slab ca volume, însă, aspect important, prețul mediu realizat la țiței a fost mult mai ridicat, aproape 76 usd, comparabil cu cel de pe T4/2022!
Rafinarea și vânzarea au fost și ele în regulă, cu o marjă de rafinare ca în primul trimestru, dar cu vânzări mai ridicate, la nivelul anului 2022. În plus, rafinăria a revenit la o rată de utilizare normală, de 95%, ceea ce nu poate decât să se reflecte în viitoarele rezultate financiare, date fiind cantitățile de petrol prelucrate.
La capitolul gaze naturale, SNP ne spune că a repornit centrala electrică care a produs 1.5 TWh, tot comparabil cu anul 2022, iar vânzările efective de gaze au scăzut ușor. Nu mai găsesc acum cifrele, dar cred că e preferința managementului să producă electricitate cât mai multă decât să vândă gazele, din motive de optimizare fiscală (atâtea legi și ordonanțe sunt că le-am pierdut evidența efectelor).
Interpretare și concluzii
Trăgând linie după toate aceste tabele, putem observa câteva realități:
prețul petrolului a fost foarte sus în T3, oferind marje foarte bune pentru SNP
cantitatea de țiței rafinat a crescut față de T2, iar vânzările au fost la niveluri record pentru acest an
energia electrică produsă a fost la fel ca în anii trecuți, spre foarte multă.
Aceste observații ne duc, inevitabil, cu gândul la cifrele finale pentru acest trimestru: cât ar putea raporta Petrom la final de octombrie?
Dacă e să facem niște extrapolări grosiere (știi deja că nu sunt fanul calculelor stricte, mă interesează mai mult direcția), eu aș spune că putem vedea un profit de peste 1.5 miliarde de lei în acest trimestru T3. Cum am ajuns la aceste cifre? În special compărând indicatorii operaționali de la T1 cu cei de la T3, dar și luând în calcul prețul mai mare al petrolului. Așadar, avem cifre puțin mai mici în T3, dar un baril de petrol mult mai scump, deci, după o anumită “compensare“, mai rămâne puțină greutate de partea prețului - și, cum pe T1 profitul net a fost de 1.48 miliarde, chiar cred că mai jos de 1.5 miliarde nu putem vedea. Mai mult, BVC-up pe 2023 este de 3.8 miliarde aproape, dar pe baza acestor date cred că SNP îl poate depăși, relativ ușor. Avem astfel: 1.48 miliarde/T1+(-0.5 miliarde/T2)+1.5 miliarde/T3 = 2.5 miliarde la 9 luni - cu un T4 tot cam la 1.5 miliarde bugetul ar fi istorie!
Evident, acestea sunt speculații, profiturile Petrom depind în mod direct de prețurile petrolului, dar și deciziile Statului Român de a mai suge niște bani prin creșterea masivă a redevențelor. Da, deocamdată petrolul este sus, există conflicte care sporesc cererea și temerile, însă nimeni nu știe care va fi cotația medie până la finalul anului. Iar de Guvern…ce să mai zicem? Ne-au arătat deja ce pot și știu, dar și care le sunt interesele. Ceea ce rămâne important, cred eu, este că SNP a terminat cu reviziile, că există șanse de rezultate bune pe anul curent și că, prin urmare, ne putem aștepta la un dividend viitor în concordanță cu politica asumată de companie.
Cam atât și de data aceasta, spor la investit!
Update 31.10.2023: Profit net 1.6 miliarde, se pare că am calculat bine cifrele și, deși speram la puțin mai mult, e conform așteptărilor raportul.