Surprize plăcute de la companiile din energie - Nuclearelectrica și Romgaz (și Hidroelectrica) - la raportarea pe T1/2023
Anul 2023 nu are cum să mai fie la fel de profitabil pentru producătorii din energie, dat fiind că prețurile sunt într-o continuă scădere. Totuși, atât SNN, cât și SNG au raportat foarte bine.
Eu sunt un fan al companiilor de stat de la BVB, nu pentru că ar fi ele vreun model de politică corporativă sau management extraordinar, ci pentru că plătesc dividende anual, aproape fără excepție. Practic, dat fiind contextul specific din România, unde Statul este acționar majoritar la firmele mari din domeniile strategice și din cauza nevoii acute de bani la buget, aceste companii sunt vaci de muls în mod constant (prin dividende, supraimpozitare, angajări pe pile etc).
Nuclearelectrica, Romgaz și Hidroelectrica (o includ aici pentru că va fi listată curând și e bine să ne obișnuim cu ideea) vin după doi ani în care prețurile la energie au fost uriașe. Marjele lor de profit au fost, de asemenea, ridicate, înregistrându-se profituri istorice. Bineînțeles, cotațiile au ținut pasul cu profitul acesta extraordinar, investitorii mizând pe dividende consistente. Dividende care au venit, chiar și pentru 2023 randamentul fiind unul bun (aproximativ 9% la SNN și SNG). Însă ușor, ușor, aceste companii au intrat într-un con de umbră: inițial din cauza tendinței descendente a prețurilor la gaze naturale și energie electrică, apoi a supraimpozitării agresive, apoi a BVC-urilor în scădere față de 2022 și, în final, a lipsei unor dividende speciale cerute de Stat.
Recunosc că am mai vândut din Romgaz acum câteva săptămâni, tocmai pe ideea că viitorul nu poate fi la fel de luminos ca trecutul. Există investiții care, în timp, pot duce compania la un alt nivel (Neptun Deep și Iernut), dar mai e mult până departe…Iar la Nuclearelectrica, cam la fel: trebuie să se facă o retehnologizare și o construcție a unui alt reactor, dar nimeni nu știe exact când. Până atunci, aceste companii stau cu banii prin depozite bancare (la dobânzi bune, dar tot sub inflație), în timp ce profiturile lor nu pot decât să scadă (comparativ cu 2022 și 2021).
Totuși, așa cum ziceam la început, am dețineri importante (raportate la portofoliu) în aceste companii. Fac parte din secțiunea defensivă a acestuia, unde sunt mai preocupat de dividend, decât de prețul acțiunii. Și, deși mă aștept ca, pe termen mediu, să vedem scăderi (sau consolidare), nu văd un orizont atât de negru încât să vând tot (deocamdată nu mai suplimentez). Iar trimestrul 1/2023 a venit, ca o surpriză, cu rezultate pe care cred că puțini la așteptam: Romgaz și-a atins 48% din profitul bugetat, iar Nuclearelectrica, 49%! Și fix acesta este unul din motivele pentru care cred că astfel de companii TREBUIE să fie parte din portofoliul oricărui investitor pe termen lung: în ciuda instabilității politice, aceste firme fac profit an de an, iar o parte din el este împărțit cu noi, micii acționari!
Hidroelectrica, la rândul ei, și-a crescut profitul la T1/2023 vs T1/2022 cu aproape 35%, așa cum reiese din raportul FP. Probabil că H2O este singurul producător din energie care are șanse anul acesta să facă profit mai mare decât în 2022, mai ales că avem parte de un an foarte ploios, până acum. Din păcate, acționarii majoritari au decis să distribuie dividendele anuale înainte de listare (deci beneficiază, indirect, cine e acționar FP!), pentru micii investitori rămânând niște firimituri mai prin toamnă, așa. Ce să-i faci, așa consideră unii că e drept, ești mai mic, iei ce rămâne…
În concluzie, începutul de an promite ca și pe 2023 profiturile acestor companii să fie rezonabile, urmând ca și în 2024 dividendele distribuite să fie consistente. Ramân de urmărit raportările viitoare, dar pe termen mediu și lung eu sunt liniștit cu SNN și SNG. Am fost surprins de aceste cifre foarte bune și, deși nu mă aștept la rezultate la fel de spectaculoase în continuare, sunt liniștit ca acționar.
Investiții cât mai bune îți doresc!
Dacă ți-a fost util, te invit să te abonezi pentru a nu rata celelalte articole. Ne vedem curând!
P.S: Am trimis din greseala acest articol acum 2-3 zile, imi cer scuze. Aceasta este forma finala care trebuie sa ramana, o sa fiu mai atent in viitor.