Trei direcții de investiții la BVB, fără efort și bătaie de cap (aproximativ)
Cum să îți pui banii la treabă, ușor și cu cât mai puțin efort. Cum să investești în indicele BET sau în companiile pe care le consideri atractive.
Scriam, nu cu mult timp în urmă, despre ce e Bursa și cum să începi să investești, ocazie cu care vă promiteam un articol dedicat strategiile de investiții pe care eu le consider potrivite pentru BVB. Din start, vă avertizez însă: nu o să insist pe „stock picking”, adică investiții în acțiuni individuale în mod activ, tocmai fiindcă aceasta este tema recurentă a BVB România, practic despre asta scriu mai tot timpul, nu?
Așadar, să începem!
Investiții în acțiunile indicelui BET
Indicele BET este intrumentul care include cele mai importante 20 de companii de pe Bursa de Valori București, ponderate în funcție de diverse criterii, cum ar fi valoarea de piață, lichiditatea etc. Practic, acesta este unul din reperele la care investitorii se raportează când trag linie să analizeze rezultatele - am randament mai mic sau mai mare decât indicele BET (sau BET-TR, care include și dividendele)? Și, pentru că, statistic vorbind, pe o perioadă lungă de timp e foarte greu să bați piața, mulți din cei de pe BVB aleg, mai simplu, să investească direct în BET.
Însă chiar și pentru a materializa această decizie ai la dispoziție mai multe variante.
Cea mai lipsită de bătăi de cap este, așa cum aminteam în articolul recent despre ETF-uri, să cumperi unul din cele două instrumente dedicate de pe BVB: TVBETETF sau ICBETNETF. Ambele investesc doar în companiile din BET, ambele reinvestesc dividendele distribuite de firmele din portofoliu și ambele au servicii de lichiditate în piață, astfel încât să poți cumpăra și vinde la prețuri corecte. Iar la capitolul costuri, ambele stau bine, deși ETF-ul celor de la Intercapital pare să aibă un TER (taxe totale) mai mic decât ETF-ul Patria, în jur de 1%.

A doua variantă este replicarea manuală, adică fiecare investitor cumpără, atunci când are bani sau când vrea, companiile din BET, însă una câte una. Avantajele sunt acelea că nu mai plătești comision de administrare la ETF și că ai control 100% asupra deținerilor tale, însă există și dezavantaje: plătești comisionul de tranzacționare la broker la fiecare tranzacție, ai nevoie de sume mari ca să poți cumpăra toate companiile din indice, trebuie să faci rebalansări periodice, astfel încât să păstrezi proporțiile inițiale și plătești impozit pe dividende (deocamdată, ETF-urile sunt scutite). Deci, dacă vrei să muncești mai mult și dacă îți place puțin matematica, poți încerca astfel, însă nu o să îți fie ușor…
Din contră, cel mai probabil o să ajungi la o pseudo-replicare a BET-ului, adică, peste ani, vei avea companiile din indice, însă nu toate, nu în proporțiile corecte. Sigur, poate că nu asta vei intenționa, însă detaliile acolo te vor duce - sau, așa cum pățesc mulți, la un moment dat vei considera că anumite companii nu merită incluse în portoliu și le vei elimina, alunecând și mai departe față de etalon.
Investiții în companii de dividende
Ai putea, de exemplu, să vânezi doar acțiunile de dividend de pe BVB, chiar dacă asta este, până la urmă, o formă de „stock picking”. Însă nu te vei concentra pe a sări din companie în companie, ci vei alege să investești în acele firme cu istoric solid de dividende, dar și cu angajament din partea conducerii că, și în viitor, profitul va fi distribuit urmând aceeași politică. Practic, îți vei construi un portofoliu în care să incluzi „blue chip”-urile, companiile cu capitalizare mare, eventual monopol pe piața românească, cu venituri predictibile și randamente recurente de măcar 5% pe an.
Bineînțeles, limita este cerul pe această nișă, fiindcă fiecare poate seta ce anume îl mulțumește și care îi sunt așteptările. De exemplu, eu am o bună parte din portofoliu în companii de dividend (nume care, evident, se găsesc și în indicele BET) - SNP, SNN, TLV, TBK, WINE, BRD, H2O - iar ținta este să îmi măresc cât mai mult expunerea pe ele, indiferent de prețul din piață sau de perspectivele pe termen scurt. Recomand evitarea intrării pe câte o acțiune care dă dividend mare, în mod excepțional, fără analiza perspectivelor viitoare - în piață prețul acțiunii va corecta cu valoarea dividendului, iar dacă acea firmă nu poate să susțină randamentul și în viitor, ce o să o susțină pe bursă, după ieșirea de bani?
Deci acest timp de stragie implică mai multe variabile decât replicarea indicelui BET, așadar și o mai bună cunoaștere a bursei și a analizei fundamentale. Pe BVB, fiindcă cele mai mari randamente la dividende le obținem de la companii din indicele BET, am putea spune că cele două abordări se suprapun destul de mult, vorbim așadar tot de o pseudo-replicare a indicelui BET (primele cinci cele mai mari companii acoperă peste 70% din indice).
Investiții pe Piața Aero
Bursa de Valori București are două mari eșaloane, Piața Principală, unde se găsesc toate companiile de care fiecare se lovește pe stradă și Piața Aero, liga secundă, unde găsești firme mai mici, deci mai cu potențial, dar mai riscante.
Pe Aero, la rândul ei, avem două segmente, deși nu sunt clar delimitate: companiile vechi comuniste, care au fost aduse cu forța pe bursă în anii 1990 și companiile antreprenoriale, listate mai recent, de către fondatorii lor, din diverse motive. Din păcate, avem câteva sute din primele, niște companii care nu au un interes real pentru BVB și pentru acționarii minoritari, ele fiind publice doar fiindcă așa s-a nimerit, și foarte puține din cele antreprenoriale, iar unele din ele s-au listat cu o mentalitate asemănătoare celor mai vechi.
Așadar, a investi pe Piața Aero nu este deloc ușor sau lipsit de riscuri, ba din contră, trebuie să fii experimentat ca să știi ce să faci (și chiar și atunci poți lua decizii greșite).
Însă în această pepinieră se pot găsi multe nestemate, iar poate că unii dintre voi își doresc expunere pe Aero, însă nu au timp și energie să analizeze toate companiile, munca fiind sisifică. Am pentru voi două variante, nu știu care e mai bună (sau dacă sunt bune), analizați și vedeți ce se potrivește.
Prima, ar fi aceea de a vă duce la indicele BET Aero și de a investi în firmele care fac parte din acesta. Nu, nu există un ETF pe Aero, de aceea singura modalitate este aceea de a cumpăra, individual, toate companiile. Din păcate, sunt 34 de simboluri incluse momentan, ceea ce nu ar ușura deloc munca, fiind nevoie de mulți bani și nervi pentru a obține expunere pe întregul indice. De aceea, poate că merge aplicată analiza de la BET: primele nume (10) reprezintă peste 55% din total, deci intrarea doar în acestea ar putea reprezenta un compromis rezonabil.
A doua ar fi o soluție mai empirică, anume aceea de a urmări grupurile de investitori, site-urile de știri financiare și opiniile din piață, iar în portofoliu să fie incluse doar companiile care apar mai des, eventual într-o notă pozitivă. Sigur, această abordare lasă deschisă poarta către manipulare, însă o acțiune, ca să crească, are nevoie de interes, deci degeaba găsesti o super investiție, dacă ești singurul care o vede ca nestemată! Deci, dacă există companii care sunt prezente în fața acționarilor minoritari, care comunică deschis și care își dau interesul să fie pe BVB, poate că acelea merită un strop de încredere.
Gânduri de încheiere
A investi pe BVB nu este o treabă ușoară, din contră e vorba de o activitate solicitantă, care necesită grijă și atenție. Dacă nu ai cunoștințe, timp să te informezi sau disponibilitate, atunci recomand replicarea indicelui BET prin ETF-uri, fără alte artificii. Dacă însă vrei stabilitate și dividende, dar și control mai mare asupra deținerilor, la pachet cu mai multă implicare din partea ta, atunci poți replica direct indicele (aici mai există și varianta de a cumpăra toate companiile din indice, însă în proporții egale, de câte 5%).
Dacă, totuși, vrei să fii mai selectiv și să mergi pe un venit pasiv, companiile de dividende pot fi cele care te interesează. Ai pe site-ul bursei informații despre fiecare, poți intra pe indicele BET și poți alege fiecare simbol, astfel încât să analizezi ce dividende au fost distribuite, cu ce frecvență și cu ce randament. Ulterior, alegi companiile care răspund așteptărilor tale și investești doar în ele, cu accent pe randamentul din dividende, nu pe prețul acțiunilor pe bursă.
Și, nu în ultimul rând, dacă vrei riscuri mai mari și șanse de câștig mai ridicat, atunci te poți îndrepta spre Piața Aero, însă mai cu grijă, mai ales dacă ești la început. Dacă investești aici, așteaptă-te la variații mari de preț, dar și la lungi perioade în care nu se întâmplă nimic pe unele companii, fiindcă nu-s în vizorul multor investitori.
Spor la investiții înțelepte îți doresc!