UCM Reșița și Hidroelectrica - Popa prostu' cu acțiuni falimentare sau investiție de nerefuzat? (story time cu Oltchim și începuturi pe Bursă)
Hidroelectrica cumpără o parte din UCM, acțiunile decolează, iar presa financiară titrează cât de mare e oportunitatea! Timp să povestim despre începuturi în investiții și riscuri prost calculate...
Primul meu contact cu bursa, cu bani reali și cu pielea în joc, a fost în 2010-2011, atras fiind de o ciudățenie la BVB și anume…Oltchim. Da, Oltchim Râmnicul Vâlcea, astăzi un combinat divizat și delistat de pe bursă, de care foarte puțini ați auzit, darămite să știți ce se întâmpla atunci!
Pe scurt, combinatul era aproape în faliment, cu datorii uriașe, iar Statul Român era acționarul majoritar, deși existau câteva fonduri străine în acționariat, care ar fi vrut să cumpere tot, dar fie nu aveau bani, fie nu se înțelegeau cu stăpânirea. Și, la un moment dat, de nicăieri, acțiunile au început să crească cu câte 15% pe zi (fără vânzători), timp de zile în șir, apreciindu-se de la 0,2 lei/acțiune la peste 2 lei! Cum se deschidea piața dimineața, cum se schimbau câteva pachete și gata, ziua era încheiată pentru OLT, până a doua zi, când procesul se repeta.
În toată această nebunie, am spart pușculița de student, am deschis repejor un cont la un broker și…am cumpărat Oltchim. Nu am prins din prima zi când mi-am dorit, dar la un moment dat am luat ceva și mă minunam cum îmi creșteau bănuții, zi după zi. Până la un punct, când, din 15% plus, OLT s-a dus în 15% minus, iar inima a început să urle de presiune, iar creierul să o ia razna, de la pumnii pe care mi-i dădeam în cap! Din fericire, am prins să ies doar cu o pierdere ușoară…dar apoi iarăși au venit creșteri, iar am intrat, iarăși mă credeam deștept că făceam profit și, evident, iarăși prețul s-a întors. Ca să fie mai ușor, las mai jos un grafic de pe www.bvb.ro din acea perioadă, poate așa vă puteți imagina nebunia:
Ulterior, petrecerea s-a potolit, după 10x creștere pe acțiuni și o corecție de aceeași amplitudine, OLT a mai crescut o dată și apoi…s-a potolit, definitiv. Au tot existat discuții despre privatizare sau preluare, dar datoriile creșteau și abia în 2018, Chimcomplex Borzești a preluat doar activele profitabile ale companiei, iar OLT de pe bursă a fost trimis la plimbare, să facă Statul ce vrea cu el.
Motivul pentru care mi-am amintit de aceste începuturi personale tumultoase este dat de apariția unei situații oarecum similare în această perioadă, cu UCM Reșita, companie slab lichidă și mult îndatorată, proaspăt ieșită din insolvență, care crește agresiv de ceva timp. Cauza? Hidroelectrica a anunțat că va prelua toate activele profitabile ale companiei, acțiunile apreciindu-se cu peste 600%, din minime:
Acum, văzând zile în șir de 15% (și fără vânzători în ask) oamenii încep să se întrebe dacă nu au ratat o mare oportunitate și dacă nu ar fi bine să încerce și ei să prindă o bucată…Raționament cumva normal, mai ales dacă nu ai experiență pe bursă și/sau îți place să joci la pariuri! Pentru că astfel de mișcări, deși sunt impresionante prin amploare, pot fi devastatoare, dacă nu știi ce faci și/sau dacă nu ai suficient noroc să te ferești la timp…
Nu am studiat în detaliu situația la UCM, însă din ce se vehiculează în presă, toată șmecheria anunțată are următoarea rețetă: H2O cumpără pentru vreo 70 de milioane tot ce mai e bun în companie, banii se duc la creditorii vechiului UCM care, pentru că e mult mai îndatorată, nu mai are altă scăpare decât falimentul. Pe BVB, ghiciți ce va mai ascunde simbolul care azi urcă către stratosferă? Corect, nimic, doar un munte de datorii! Și ce se va întâmpla cu acționarii lacomi care tot țin prețul pe maxime și se vor înghesui să iasă, la un moment dat? Corect din nou, vor rămâne cu acțiunile în brațe, cine știe câtă vreme…Și vor vinde, dacă vor apuca, dar cine știe la ce preț…
A mai fost un astfel de caz, mai recent, în 2022, cu Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște, pe scurt: COS. Datorii uriașe în toate părțile, insolvență care urma să ducă la faliment, interese politice și corupție mare la mijloc, până când se găsește un cumpărător italian care e dispus să preia activele companiei. Cu banii plătiți (vreo 38 de milioane de euro), se achită cât se poate din datoriile combinatului și, inevitabil, fosta firmă este delistată de pe BVB, dar nu înainte ca acțiunile să se aprecieze considerabil, de aproape 10 ori, pe maxime în fiecare zi (cam ca la UCM):
Ce vreau să spun cu aceste paralele și povești? Nu că nu se pot face bani, speculând actuala situație la UCM, ci că riscurile sunt foarte mari și că pericolul de ardere e aproape garantat. Subliniez că nu știu dacă investitorii au mai primit ceva la delistările acestor companii (OLT și COS), e posibil să nu fi fost lăsați chiar de fraieri, deși, dacă o companie intră în faliment, ca acționar nu mai apuci mare lucru. Deci, sfatul meu este să aveți mare grijă dacă vă fac cu ochiul astfel de evenimente, mai ales dacă sunteți începători - mișcările de genul nu sunt decât pariuri bursiere, contra analizelei fundamentale, iar pariurile uneori ies, alteori nu (iar când merg prost, în general e mai grav în cifre absolute decât atunci când merg bine).
În încheiere, mai adaug doar că eu aleg să ignor astfel de evenimente, iar dacă nu aș fi văzut discuții aprinse în online printre investitori pe această temă și articole în presă care să creeze FOMO, nici nu aș fi băgat UCM în seamă! E adevărat, am câteva companii mai riscante și mai slab lichide în portofoliu, dar am poziții mici și am motive fundamentale destul de solide pentru care am intrat, deci nu m-am înghesuit doar fiindcă e spectacol undeva, da? Aveți grijă de banii voștri deci și fiți înțelepți, nu lacomi…
Spor la investit, în mod profitabil!