Ce companii ar putea da dividende bune în 2024 și cum să îți construiești portofoliul
Au apărut rezultatele la T3 și ne putem face o idee aproximativă despre cum ar putea arăta divindele de la anul. E importantă poziționarea din timp pe acești emitenți, așa că haideți la calcule!
BVB-ul are o tradiție veche în a oferi randamente ridicate la dividende și, în ciuda măcelului fiscal pe care guvernul îl aplică, chiar și în primăvara lui 2024 ne putem aștepta ca sume importante din profit să fie distribuite micilor acționari. V-am mai scris despre dividende, e important de reținut că trebuie să dețineți acțiunile cu o zi înainte de “ex-date“ și că atunci prețul acțiunii se va corecta, de obicei cu valoarea dividendului (+/- în funcție de cerere și ofertă). Pentru cine nu e familiarizat, am un articol întreg, lung, pe subiect, cu un exemplu de acum câteva luni:
Acum, să trecem la treabă: care sunt companiile care ar putea da dividende solide peste câteva luni și cum e înțelept să îți pregătești portofoliul?
Bineînțeles, întrebarea de mai sus nu are un răspuns simplu sau singular, pentru că un portofoliu investițional este, într-o mare măsură, reflexia posesorului. Nu e deci nicio surpriză că nu există rețete de succes, ci diferite căi care te pot apropia sau distanța de obiectiv. În cazul nostru, consider că ținta este aceea de a construi un coș de acțiuni cu randament mare al dividendului, însă ținând cont de următoarele aspecte:
companiile trebuie să aibă o politică stabilă de împărțire a profitului;
selecția să acopere o varietate de domenii, pe cât posibil;
ponderea companiilor în portofoliu să fie făcută în funcție de lichiditate, probabilitatea unor randamente ridicate și recurența acestora în timp;
evitarea unei supra-diversificări, prin alegerea a doar 5-6 simboluri maxim.
Cum spuneam și în introducere, avem deja cam toate rezultatele la nivel de trimestru trei și, deși pentru certitudine trebuie să așteptăm finalul anului (să vedem dacă ne mai zăpăcesc guvernanții cu alte ordonanțe de urgență, dar și să vedem cum arată T4) ne putem deja face calculele preliminarii. Mie mi-au atras atenția următoarele companii de pe BVB:
Hidroelectrica (H2O) - fără doar și poate este compania #1 de dividend de la BVB, iar după acest 2023 cu profituri record, ne putem aștepta la dividende ridicate, cu certitudine. La 9 luni a anunțat cifre foarte bune, 6 miliarde profit, așa că dividendul va fi, cel mai probabil, de peste 10%. Nu aș ști să zic procentul exact fiindcă depinde și de rata de distribuție (dar și de prețul acțiunii din piață), însă eu consider că, pe termen lung, orice scădere a H2O pe BVB e de urmărit pentru suplimentat.
Romgaz (SNG) - compania de stat din domeniul gazelor naturale a avut un an mult mai bun decât se preconiza și, deși are niște investiții uriașe în Neptun Deep, cel mai probabil vor distribui aproximativ 50% din profit. Cu toate acestea, trimestrul trei a fost mai slab decât celelalte, din cauza impozitării sporite, dar randamentul dividendelor mă aștept să fie pe la 8%, plus/minus.
Petrom (SNP) - deși a avut un 2023 mai slab, împovărată atât de impozitele peste impozite, dar și dezavantajată de prețurile mai scăzute, totuși SNP a făcut un profit bunicel, din care știm că vor da un dividend comparabil cu cel de anul trecut, adică un radament de aproximativ 6-7%. Nu cred că vor mai da un dividend special, profiturile se vor tempera la SNP din cauza scăderii prețului petrolului, deci eu nu aș miza pe vreo surpriză din această parte.
Nuclearelectrica (SNN) - una din cele mai consecvente companii de dividend, în ultimii ani s-a rezumat la o rată de distribuție de aproximativ 50%, din cauza investițiilor viitoare în retehnologizare. Chiar și așa, profitabilitatea se află cam la același nivel ca în 2022, deci și randamentul va avea cam același valoare - la cotațiile actuale, ne putem aștepta la un 8% dividend.
Transilvania Broker de Asigurare (TBK) - este o vacă de muls la BVB, cu dividende recurente și o rată de distribuție de 90% din profit. Deși anul 2023 nu e cel mai bun an al lor din cauza plafonării prețurilor la a RCA și a felului în care guvernul a gestionat falimentul Euroins, are șanse să realizeze 7-8 milioane profit, iar managementul a spus deja în raportul pe T3/2023 că au bani destui să distribuie un dividend comparabil cu cel de anul trecut - nu cred că vor mai da 2 lei, dar 1.8 lei e foarte probabil, randament de 9% la prețurile actuale.
Purcari (WINE) - a avut un an foarte bun, peste așteptări și, deși este o companie de creștere, faptul că împarte aproximativ 40% din profit cu acționarii o face o investiție de dorit și din perspectiva dividendelor. Așadar, eu mă aștept la niveluri comparabile cu cele de anul trecut, deci un randament cam de 5% raportat la prețul de 14 lei.
Alocarea fondurilor pe aceste simboluri poate fi diferită, depinde de disponibilitățile bănești, de ce investiții ai deja și de preferințele personale. Eu am toate companiile de mai sus în portofoliu (nu le-aș fi recomandat altfel), în următoarea ordine: SNP, WINE, SNG, SNN, H2O, TBK, dar consider că H2O trebuie să fie mai sus în clasament, deci o să fiu atent ce pot face. Iar WINE este pe #2 doar pentru că o apreciez ca o companie de creștere, strict pentru dividende ponderea ei ar fi mai scăzută.
Spor la investiții înțelepte!
"nu as stii" se scrie "nu as sti", "stii" se scrie cu doi de i in alte situatii...de exemplu in situatia urmatoare "de-acuma ai sa stii ce nu stii"