Corecție pe BVB! De ce uneori fundamentale nu mai contează?!?
Gânduri despre corecțiile recente pe BVB. Instabilitate politică și temeri pentru viitor. Emoții în tranzacționare. Îndemn la calm și gândire „la rece”.
Ieri am traversat una din cele mai „roșii” zile de la BVB din 2024, cu scăderi pe majoritatea companiilor, chiar și pe cele mai mari și mai solide. Astfel, după o creștere pe indicele BET de 24% până în August, iată că abia mai stăm pe linia de plutire, după corecția ce a urmat, de peste 14% față de maxime. Și, dacă ne uităm pe grafic, vedem că vânzările au explodat în ultima săptămână, adică după „surpriza” numită Călin Georgescu la prezidențiale…
Nu voiam să public acest articol astăzi, aveam altceva programat și am mai și scris pe această temă și săptămâna trecută, însă la ce panică am văzut ieri pe BVB, mi-am zis că nu am cum să ignor emoțiile din piață. Adică nu știu voi, dar eu când văd corecții de 3-5%/zi mă activez, pentru a CUMPĂRA, însă știu că majoritatea fac exact invers, vând fără să îi mai intereseze nimic…
Și despre acest aspect voiam să vă spun câteva lucruri: vânzările emoționale și cum, în aceste perioade, fundamentele unei companii nu mai contează, toată lumea intrând în mentalitatea „scapă cine poate”.
De ce nu se mai uită nimeni la fundamente pe BVB
Am exagerat mai sus când am spus că toată lumea vinde, dacă mă uit pe volume văd că există și susținere la cumpărare, însă scăderile agresive din ultimele zile ne dovedesc, clar, că se vinde și se tot vinde. De ce e așa? Pentru că oamenilor le e teamă, ar fi răspunsul scurt. Sau pe larg: fiindcă am avut alegeri și există instabilitate politică, iar eventuala alegere a lui Călin Georgescu ca președinte ar îngropa România și ar distruge orice urmă de economie și de libertate! M-ați prins - exagerez iarăși! - însă panica pe filieră politică vine, investitorii preferând să își protejeze banii, chiar dacă vând în pierdere, grăbit.
Într-adevăr, situația de la noi nu e roz, asta e cert. Avem un Parlament ales extrem de fragmentat, iar majoritatea nu e încă clară, existând mai multe posibile variante. Președintele urmează a fi ales, iar perspectiva unei persoane văzute de nicăieri, care vorbește doar platitudini abstracte care par înțelepte în urechile sensibile și care nu ne spune CUM va face lucrurile, e terifiantă. În plus, economic avem de luat niște măsuri aspre în 2025, iar dacă Planeta se împiedică mai tare, ne-am rupe și noi gâtul, fără probleme. Și să nu uit de războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu și altele…
Așadar, la o simplă privire, prezentul e gri, iar viitorul pare chiar negru.
Iar în astfel de perioade rațiunea pleacă în concediu, lăsând emoțiile să se descurce. Investitorii, din păcate, nu sunt nici ei lipsiți de acest inconvenient: dacă toți vând, eu de ce să țin acțiunile pe mai departe? Și nu e greu de înțeles, mai bine o sumă mai mică de bani, sigură, decât acțiuni a căror valoare se împuținează cu rapiditate…
Însă tocmai această „gândire” păguboasă este cea care acționează ca o piedică în calea unor investiții profitabile. Zicea un mare gând (de la Buffet cred), pe bursă trebuie să cumperi când sunt reduceri, nu să te înghesui când prețurile tot cresc, cu toată lumea! Și, deși în practica cotidiană de la cumpărături putem aplica corect pașii, în investiții eșuăm lamentabil, din nefericire…
Ce trebuie să faci ca să fie bine
Așa cum spuneam și în textul de săptămâna trecută, prima regulă ar fi aceea de A NU VINDE, ORICE AR FI. Da, nu contează că ai profit uriaș pe un simbol sau pierdere mare, dacă nu ai marcat acum 2 săptămâni, de ce ai face-o acum? Și dacă scade mai tare, dacă nu ești speculator (și nu cred că ești, că altfel nu avea voie să te prindă volatilitatea investit), cel mai eficient este să aștepți sentimente mai bune, nu să vinzi cu toată lumea.
Al doilea pas ar fi, dacă ai cu ce bani, SĂ CUMPERI. Nu zic să te arunci pe cele mai volatile companii, ci să urmărești numele care, în ciuda unor rezultate bune la nouă luni și a unor perspective decente pentru 2025, au ajuns la prețuri atractive. Astfel, dacă adaugi la poziții, îți poți scădea prețul mediu, profitând mai repede de o eventuală revenire. Iar dacă intri în poziții total noi, și mai bine: ai reducere față de prețurile mult mai mari, relativ recente.
Istoric, corecțiile au reprezentat cele mai bune momente de investit, în ciuda temerilor acute cu care ele au venit în scenă. Nu de mult, am avut câteva care merită amintite:
Covid 19 și lock-down-ul din Martie 2020
începerea războiului din Ucraina și modificarea dobânzilor în SUA în 2022
ordonanțele de urgență ale Guvernului de pe final de an 2022
și altele mai vechi: măsuri fiscale în România (naționalizare Pilon 2, taxe extra pe companiile mari etc), creșterea dobânzilor în 2018, invazia Crimeei și tot așa.
Ce s-a întâmplat după toate evenimentele de mai sus, când apele s-au liniștit? Bursele și-au continuat drumul lor către noi maxime, doar viteza a fost diferită, destinația rămânând mereu aceeași. Uneori temerile inițiale s-au dovedit neîntemeiate, alteori companiile s-au repliat și au depășit momentele grele dar, de cele mai multe ori, investitorii s-au obișnuit cu noua realitate și, după ce au realizat că nu pot sta la nesfârșit pe margine, au intrat la cumpărare.
Cu toate acestea, dacă însă nu poți să cumperi și reușești să nu vinzi, ar fi bine să nu mai deschizi platformele de tranzacționare, ca să nu îți faci sânge rău. Îți amintești tu mai încolo că aveai acțiuni și verifici, s-ar putea să fie mai frumos astfel.
Cum acționeaz eu mai departe și care sunt companiile pe care le văd super atractive
Eu am mai spus și cu alte ocazii, nu investesc pentru un profit mic pe termen scurt, ci pentru profituri mari, peste ani. Am majoritatea banilor băgați în companii plătitoare de dividende, pe care îi tratez ca investițiile în imobiliare: nu mă interesează valoarea deținerii, că nu am de gând să vând la fiecare undă de șoc.
Și, în ciuda unui anume disconfort care apare când mă uit la valoarea portofoliului, nu fac nimic sub imperiul emoțiilor.
Ba chiar cumpăr, dacă am bani. Momentan, sunt 100% investit, ba am mai adus niște bani extra de acasă, mult peste planul lunar al familiei, tocmai pentru că am încredere că va fi bine, mai devreme sau mai târziu. Din păcate, nu am cash cât mi-aș dori (am făcut niște cheltuieli recent și în alte direcții), căci lista cu nume atractive e luuuuuuungă! Pentru mai multe explicații, vă invit să citiți articolele recente pe această temă, însă iată și câteva companii pe care le văd „de cumpărat” la aceste prețuri:
Piața Principală: TLV, SNP, SNN, SNG, H2O, DIGI, WINE, BRD, TBK, ALR, FP, SAFE, SMTL, unele din ele au perspective de dividende mari, altele merg foarte bine operațional, altele pur și simplu au corectat până la niște multipli extrem de mici - deși motivele diferă, toate mi se par subevaluate momentan, iar dacă prețurile merg și mai jos, cu atât mai bine.
Piata Aero: AST, BENTO, CC, DN, IPRU, FOJE, MACO care, chiar dacă nu au lichiditate mare, pot aduce randamente bune celor care au răbdare și care rezistă la volatilitate.
Așadar, înțeleg temerile, însă istoria ne arată că lucrurile se așează, în majoritatea cazurilor. Nu e exclus, poate o să trăim noi acum excepția și chiar o să vină sfârșitul lumii pentru România, însă dacă vin vești bune, credeți că mai prindeți cotațiile la nivelul acesta? Nu știu, poate iese Lasconi președinte, poate ajunge Bolojan premier, poate PSD se dă deoparte de la guvernare și lasă partidele mai de dreapta să intervină, cine știe? Poate se oprește războiul cu Trump la butoane în SUA (nu cred, dar să zicem), poate Europa redevine mai unită și altele, scenarii există…
De aceea, eu cred că e bine să cumpărăm, atât cât putem, când e panică și haos. Nu de toți banii odată, nu fără un bun management al riscului și nu emoțional, însă cumpărarea e soluția, oricât de paradoxal ar părea.
Și nu, nu cred într-o revenire bruscă, cel puțin nu la maximele din August, însă cred că da, după ce trec temerile, vom avea și zile de creștere. Probabil că săptămâna aceasta s-a descărcat ce era de descărcat, însă rezultatele de duminică mai pot aduce un val de panică, poate încă 10% mai jos, pe termen scurt? Nu știu, vom vedea, am cumpărat și mai cumpăr, însă numai dacă scădem și mai tare, din stația unde suntem am încărcat destul momentan!
Cam atât deocamdată, spor la investiții înțelepte îți doresc și decizii lipsite de emoții, chiar și după cele mai crunte furtuni, soarele apare!
Ia stocku', neamule! Ia reducerea!... Cand printul reptilienilor se va inscauna peste țara ursilor, n-o mai valoreze nik niciunele!...
.
Lasand gluma la o parte, e foarte interesant cum discursul politic al ultimelor zile e centrat aproape exclusiv pe frica. Suntem prizonieri, cu haine alb-negre ca-n desenele animate cu Bugs Bunny, intr-o tara in care parca nu mai exista decat alb si negru (ramane la latitudinea fiecaruia sa asocieze culorile cu personajele politice).
.
Frica e un driver excelent. Te impinge la niste decizii proaste extrem de usor. Iar pe burse, in momentele de fight or flight, cei mai multi aleg sa fuga. Si sa vanda no matter what... E un moment in care se face diferenta intre investitorii cu un obiectiv si cei care asteapta doar sa pice niste bani din cer.
Dupa parerea d-vs, va mai fi bursa daca ajunge Georgescu presedinte? Dupa planul lui de tara nu va avea voie nici o companie externa sa faca afaceri in Ro, daca nu ofera statului roman 51% din afacere. Ce efect va avea nationalizarea pe SNP? Spun unii ca e imposibil. Cu un guvern si parlament supus totul e posibil.
In alta ordine de idei, ziua si declaratia: Luni-nationalizare-marti scaderi mari pe BVB/ Marti- scutul de la Deveselu este pus sub semnul intrebarii. Companiile straine vor trebui sa aiba o participatie de 51% a statului roman- astazi va fi sange pe bursa/ Daca astazi va face vreo declaratie referitoare la Bursa, va scadea BVB cu 50%- doar o parere personala si nedorita deoarece si eu am investitii pe bursa si nu am vandut deoarece sunt pe minus cu mult, investind doar din iunie anul acesta. Adevarul este ca toti investitorii suntem panicati si fara optiuni, din pacate.