Cum rămâne cu subscrierea la ultimul IPO de la noi, cel al Premier Energy (PE)
Vești despre cum merg subscrierile, noi informații despre companie și decizia mea cu privire la ofertă. Bonus: câteva sfaturi pentru cei mai începători pe Bursă.
Așa cum scriam acum două zile, avem un nou IPO la BVB, cel al companiei din Cehia Premier Energy, un distribuitor și furnizor de gaze naturale și energie electrică, cu activitate pe piețele din România și Republica Moldova. Din motive evidente, nu o să mai reiau informațiile deja prezentate, vă las link-ul către text să vă puneți la curent, dacă încă nu știți despre ce e vorba:
Tot în acest articol spuneam că, deși datele arată bine și că sunt multe elemente care îmi plac la felul în care e făcută oferta, totuși nu știu sigur dacă e înțelept să particip sau nu, urmând ca o decizie să fie luată până azi, ultima zi cu discount de 5% la subscriere. Așadar, conform promisiunii, acesta este momentul în care vă comunic ce am decis…și de ce.
De ce, în general, Ofertele Publice Inițiale (IPO) nu sunt pentru începători
Înainte însă de a risipi suspansul, mă simt obligat să fac o paranteză legată de IPO-uri în general, dat fiind că am prins câteva în piață. Nu vreau să mi-o luați în nume de rău sau să vedeți o anumită formă de elitism în abordarea mea, fiindcă îmi doresc să fie exact invers: să citiți cu spirit critic observațiile mele și, dacă le găsiți valide, să țineți cont de ele, pentru binele vostru.
Așadar, în primul rând, IPO-urile vin în piață cu foarte mult marketing (reclame plătite pe toate canalele media), fiind astfel foarte ușor ca evenimentul să ajungă și pe masa unor oameni care nu sunt foarte familiarizați cu investițiile. Nu am contorizat, dar în online am văzut zeci de comentarii și întrebări legate de Premier Energy, de la „cu ce se ocupă compania?” la „cum fac să particip și eu?” sau „am nevoie de broker să subscriu? (ce e un broker?)”, întrebări care nu sunt rele în sine, dar care denotă nivelul de educație bursieră al celor care întreabă. Companiile, prin reclama agresivă, urmăresc un singur scop: să vândă acțiunile oferite, la un preț cât mai mare, de aceea este numai normal ca prezentările lor să fie părtinitoare, adică să accentueze punctele forte, oportunitățile și cele mai optimiste scenarii, trecând sub tăcere sau minimizând părțile mai puțin plăcute. Într-adevăr, există un prospect de listare publicat, dar cine stă să citească 450 de pagini? Iar dacă acesta este citit, câți din investitorii începători au cunoștințele necesare să înțeleagă corect informația și să știe cum să o folosească în avantajul lor? Să clarific: e super bine pentru Bursă că există astfel de evenimente și că oamenii sunt familiarizați cu investițiile, însă e nevoie de o anumită moderație în acțiune.
În al doilea rând, nimeni nu știe cum va evolua cotația după listarea pe BVB, prețul acțiunilor din piață putând fi influențat de o mulțime de variabile: prețul de închidere din IPO, gradul de subscriere, participarea sau nu a fondurilor de pensii la ofertă, rezultatele financiare și așteptările pentru anii ce urmează, evenimente macroeconomice și geopolitice etc. Acum, deși unii începători poate înțeleg că nu se vor îmbogăți peste noapte cu Premier Energy, majoritatea vor cădea în capcana „vânzării jos” a acțiunilor - dacă viitorul va fi mai sumbru decât cel sperat, se vor panica și vor lichida deținerile. Nu pot să nu uit, legat de oferta Hidroelectrica, cum citeam pe Twitter un text al unui „influencer crypto”, care recomanda participarea la IPO, fiindcă „Hidroelectrica poate face 5x în câțiva ani”! Vă dați seama ce aberație? Cu ce mentalitate forma respectivul audiența sa? H2O neavând nicio treabă cu viziunea din crypto, fiind o companie matură, de dividend, fără mari planuri de expansiune și creștere…Așadar, e ușor să vii în piață cu așteptări nerealiste, iar apoi să fii dezamăgit rapid, să pierzi bani și să nu mai vrei să auzi de Bursă niciodată, dând astfel cu piciorul unei șanse reale de a-ți construi un venit pasiv!
În ultimul rând, istoric vorbind la BVB, după listare, prețul din piață a ajuns să fie cam la fel ca cel din IPO, din diverse motive: fie unii participanți s-au bucurat să marcheze un mic profit, fie rezultatele financiare au fost slabe, fie a existat un acționar minoritar care a pus presiune pe preț, fie orice altceva. De exemplu, la Hidroelectrica, o listare care a mers chiar bine consider eu, vedem o mică scădere relativ repede după admiterea la tranzacționare:
Și, dacă la H2O a fost așa, la o companie vândută foarte bine de Fondul Proprietatea, cu multă stabilitate și predictibilitate și perspective de dividend cu randament 10%, cum a fost în alte cazuri, la firme mai mici? Păi cam la fel, de la scăderi foarte abrupte și lungi la unele mai mici și mai scurte - am atins acest subiect și înainte de listarea Hidro, cine vrea mai multe exemple găsește raționamentul și în acel text (subliniez, nu se întâmplă mereu, ci în general).
O concluzie, până aici: deși dacă ești începător nu înseamnă că nu poți participa în IPO și că nu poți lua decizii bune, lipsa de experiență poate fi un factor major în succesul demersului, prin complexitatea prospectului și a datelor financiare prezentate, prin lipsa toleranței la risc și chiar printr-un management al banilor defectuos. De aceea, o abordare mai înțeleaptă ar putea fi următoarea: stai liniștit pe margine și urmărești evenimentele, învățând din tot acest proces - iar dacă ulterior rezultatele financiare confirmă ca Premier Energy are viitor, ai timp să cumperi direct din piață.
Ce am decis cu privire la oferta Premier Energy (PE)
Pentru că am divagat cam mult, o să fiu mai succint în această a doua parte, încercând să punctez elementele esențiale - cum ziceam și la început, aveți informațiile tehnice și aspectele principale ale IPO-ului în articolul precedent, citiți-l și pe acela dacă vreți să înțelegeți complet care îmi este raționamentul.
Ceea ce m-a ținut în expectativă a fost dorința de a lua pulsul pieței, să observ dacă există interes pentru companie sau nu. Ideea din spate e simplă: dacă ne înghesuim mulți la cumpărare, este puțin probabil ca prețul să se prăbușească după listare - da, poate că 4-5% ar scădea în câteva zile, însă o suprasubscriere solidă ar avea ca rezultat mai întâi o apreciere considerabilă… Așadar, fără alte adăugiri, eu am decis să particip la IPO, atât datorită evaluării atractive, cât și faptului că observ interes mare pe tranșa de retail, micii investitori cumpărând deja aproape toate acțiunile alocate lor!
În primul rând, am decis astfel fiindcă rata de subscriere îmi dă speranța că nu vom vedea o descărcare masivă de acțiuni în primele zile de după listare, mulți investitori găsind PE corect evaluată și cu perspective decente. În plus, discountul de 5% acordat celor care subscriu până azi inclusiv, constituie o bună marjă de siguranță, de aceea recomandarea mea e să intrați astăzi sau deloc.
În al doilea rând, îmi place că se adună bani prin emiterea de noi acțiuni, interesul PE fiind să se extindă și mai departe, prin achiziții, nu doar să își facă exit-ul vreun acționar majoritar. Politica de dividende (30%-70% din rezultatele consolidate) mi se pare una decentă, care ar urma să aducă și randamente recurente, dar permițâmn companiei să rămână pe o pantă ascendentă în continuare.
În al treilea rând, îmi place multiplul PER oferit, în jur de 7x pe profitul din 2023, fără a lua în considerare impactul achiziției CEZ Vânzare. Deși e ciudat demersul, Premier Energy a publicat în prospect și așa-zisele rezultate „pro forma”, niște cifre care să includă cum ar fi arătat compania dacă CEZ Vânzare ar fi fost în portofoliu pe tot parcursul anului trecut, iar imaginea e și mai bună! Astfel, Premier a realizat 394 de milioane de lei profit net în 2023 fără impactul CEZ și 497 de milioane cu CEZ, ceea ce ar duce PER-ul și mai jos, sporind atractivitatea companiei.
Așadar, una peste alta, IPO-ul Premier Energy mi se pare unul onest și, deși nu avem de unde să știm cum vor evolua în viitor, deocamdată prețul cerut și condițiile par unele decente, de aici și interesul strânit în piață.
Ce voi face cu acțiunile Premier Energy (PE) după listare
Un ultim aspect pe care vreau să îl discut este ce voi face cu acțiunile cumpărate după listare, mai ales că cine e mai vechi pe blog știe că sunt investitor, nu trader sau speculator. Cu toate acestea, acum o să vă dezamăgesc pe unii dintre voi: planul meu este să vând acțiunile PE dacă voi constata o apreciere rapidă a cotației, nesustenabilă! Cu alte cuvinte, dacă la deschidere, prețul Premier Energy va fi cu 10-15% peste cel final din ofertă, eu o să îmi iau profitul și o să aștept primele rezultate financiare ale companiei și eventual știri despre distribuirea de dividende sau alte achiziții. Raționamentul este simplu: nu știu cât profit poate face PE pe 2024, ba chiar am indicii că acesta va fi în scădere față de 2023, cu tot cu integrarea CEZ Vânzare, deci trebuie să fiu precaut.
Am fost curios să fac o aproximare, iar pentru aceasta m-am uitat la Electrica și Romgaz, chiar dacă activitățile nu sunt cu adevărat comparabile, e totuși cam aceeași mâncare de pește. Pentru 2024, Electrica și-a bugetat un profit în scădere cu 23%, iar Romgaz o scădere mai mică, de doar 9%, dar tot scădere se numește. Dacă aplicăm o medie cu o marjă largă, să zicem că cifrele PE ar putea scădea cu 20% în 2024, deși calculul e grosolan, dat fiind că diferă ponderile celor două direcții de business, plus că Premier are și o divizie de energie regenerabilă, care cuantifică cam 20% din activitate. Ajungem deci la 315 milioane de lei profit fără impactul CEZ, iar cu CEZ putem adăuga până în jurul cifrei de 400 de milioane de lei, o relativă stagnare comparat cu 2023, deci potențialul fundamental pe termen scurt nu pare foarte mare.
Concluzii, că am scris destul
Nu mă gândeam că mă voi lungi atât de mult cu acest text, însă îmi doresc să ofer toate informațiile necesare, astfel încât decizia pe care o veți lua să fie una care să răspundă cât mai bine scopului personal. După cum sper că e clar, eu o să subscriu câteva sute de acțiuni, dar cu un orizont de timp scurt în minte, preferând să fiu precaut, decât extrem de optimist. Îmi doresc ca IPO-ul să aibă succes, fiindcă BVB-ul are nevoie de marfă proaspătă și de câștigarea încrederii investitorilor, așadar să sperăm la ce e mai bun pentru Premier Energy și pentru noi!
Spor la investiții înțelepte tuturor!
Ai mare dreptate cu "formatorii de opinie" si cu nivelul de educatie financiara. Din punctul meu de vedere, cred ca peste 50% din cei care baga banii pe undeva (burse, a noastra sau a altora, fonduri de investitii) nu inteleg cu adevarat in ce se baga, oprindu-se la ideea simplista ca dai bani "la niste unii" ca ei sa-ti dea bani mai multi inapoi. Concepte precum risc, orizont de timp, profil investitional sunt/raman necunoscute... Asa apar bulele, asa se sparg bulele, asa apare panica etc.
.
Foarte pertinent articol. Mi-a placut ca ai recunoscut (nu cu cuvintele astea, desigur), ca in cazul PE vei comuta pe modul si mindset-ul de investitor dupa un scurt episod oportunist. :)))
.
Probabil si eu as face la fel.
Deocamdata, planul pe azi e sa mai consolidez pozitia pe Nike, ca sa ajung la portofoliul de 3x3 (3 actiuni de caciula pentru Apple, Tesla si Nike). Apoi vad cum ma orientez pentru 4x3 :)))
Foarte informativ articolul.
Ești sigur însă că "394 de milioane de euro profit net în 2023"? Aș crede ca suma este in RON.