Retrospectiva săptămânii la BVB - 19-23 August 2024 (11)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii. Detalii despre o surpriză mai spre final.
Ca de obicei, hai să vedem ce evenimente importante s-au mai întâmplat pe Bursa noastră Mioritică, ignorând rezultatele financiare care tot inundă fluxul de știri și care par că nu se mai termină! La final găsești articolele de săptămâna aceasta, dar și o surpriză legată de viitor, sper să îți iei 30 de secunde să mă ajuți cu un feedback!
Știu că este vară și că încă se simte relaxarea în aer, însă astăzi am compilat mai multe știri, nu neapărat extrem de importante, însă care acoperă o paletă mai largă de interese:
Fondurile de Pensii Pilon 2 ies la tablă cu profiturile. Ziarul Financiar a calculat ce profituri au făcut fondurile P2 în 2024, iar cifra este una uriașă: 10.7 miliarde de lei, cu aproximativ 2 miliarde doar în Iulie, luând în calcul comisioanele și taxele. Detalii aici.
Producătorii de energie electrică vând mai scump pentru la anul. După câteva vânzări anterioare la prețuri peste piață, Hidroelectrica a mai vândut niște electricitate pentru la anul, la un preț peste cel cerut de 600 de lei/MWh. Astfel, dacă Statul nu va interveni (ceea ce probabil că va face), 2025 poate va fi un an mult mai bun pentru sectorul energetic. Detalii aici.
Swiss anticipează un dividend de 7.7% pentru H2O. A venit o estimare de la casa de brokeraj Swiss Capital, aceasta anunțând 9.6 lei/acțiune ca dividend la anul, pornind de la un total de 4.55 miliarde de lei profit net, cu o rată de distribuție de 95%. Nu știu dacă cifrele sunt ușor de atins, însă vestea confirmă ceea ce știm deja despre Hidroelectrica: este o companie de dividend care trebuie avută în portofoliu, pentru stabilitate și predictibilitate. Detalii aici.
Centrala electrică pe gaze de la Iernut se amână…voalat. Romgaz nu reușește să pună în funcțiune centrala electrică de la Iernut nici după 4 ani de amânări, însă acum povestea este alta: se va intra în teste între 3 și 6 luni, iar pornirea ar putea fi în două etape, pentru a se asigura că totul merge corect. Nu știu dacă justificările stau în picioare, de la distanță miroase a inaugurare în an electoral și finalizare reală ulterior, cum am văzut că fac politicienii noștri (vezi podul de la Brăila pentru un monument de nesimțire). În fine, cert e că se face, asta e, costuri uriașe și pierderi de oportunități, dar măcar SNG o să aibă centrală electrică și un impact pozitiv din aceasta. Detalii aici.
Statul atrage împrumuturi record. Fidelis continuă să fie un succes, românii împrumutând Statul cu 3.2 miliarde de lei, cea mai mare sumă de până acum. Defalcat, au fost 1.7 miliarde în lei și 311 milioane în euro, cu dobânzi între 4% și 7%. Detalii aici. P.S: un investitor a cumpărat titluri de 342 de milioane de lei, sumă la care dobânda va fi de 24 de milioane pe an…un mizilic! Detalii aici. P.P.S: o fi Ana Birchall această persoană? :)
Nou broker pe BVB. Raiffeisen a depus actele pentru a redeveni intermediar pe Piața de Capital, pentru investitorii de retail - să sperăm că mai mult competiție vine cu comisioane mai mici și servicii mai bune. Detalii aici.
Consiliul Concurenței analizează achiziția Data Core de către Arctic Stream. Știrea cu preluarea a 23% din Data Core este deja mai veche, însă abia acum CC s-a luat să analizeze tranzacția, să sperăm că nu sunt probleme și că se va aproba. Detalii aici. Nota bene: aceasta nu are legătură cu investigația Consiliului la mai multe firme din ecosistemul Cisco, inclusiv AST!
ONE începe majorarea de capital cu aport de numerar. Dezvoltatorul imobiliar a demarat prima etapă a majorării, investitorii care dețin drepturi de preferință au timp o lună să subscrie, adică să vină cu bani de acasă pentru a-i oferi companiei pentru dezvoltare. Eu am lichidat ONE când am văzut că duplicitatea managementului se cumulează, nu știu dacă am greșit sau nu, dar măcar stau liniștit, oricum nu am câștigat nimic 2 ani de zile. Detalii despre operaține aici.
Ciolacu s-a dus la Bruxelles cu ploconul. Din nou, prim-ministrul României merge la UE să ceară îngăduință, cel puțin pentru moment, că mai târziu nu îl interesează. Oricum, ce se întâmplă în țară e grav: politicienii refuză să taie cheltuielile reale și importante, ciupind de unde nu trebuie (sau de unde impactul e minor). Mai mult, dând vina pe Uniune, ei vor mări taxele și impozitele, „uitând” să direcționeze banii către investiții, așa cum ar trebui. Detalii aici.
Life is Hard oferă acțiuni pentru obligațiunile LIH25. Cine a împrumutat Life is Hard cu bani prin obligațiuni să fie atent la ce are de făcut ca să devină acționar, dacă își dorește. Nu am studiat atent, dar înțeleg că se vor emite maxim 15% acțiuni LIH noi, astfel încât să se facă conversia - pentru restul, se vor oferi banii pe obligațiuni înapoi. Operațiunea are rolul de a nu pune presiune pe companie, deci nu e chiar bine cu banii la Cluj, se pare. Detalii aici.
Purcari continuă cu modificare echipei de management. În ultima vreme au tot apărut vești cum că WINE aduce oameni noi în companie, recent numind alți doi directori, la Strategie de Transformare și Marketing. Puteți citi despre ei aici, pare imposibil că tot know-how-ul nou adus să nu producă rezultate în viitor.
Ți-am zis la început că am o surpriză în articolul de azi, a venit momentul să o prezint: sunt, deci, entuziasmat să îți arăt progresul făcut în scrierea PDF-ului despre investiții/bani/economisire/finanțe/etc! Produsul nu mai are mult și o să fie gata, am deja coperta pe care o poți vedea mai jos - ținta a fost să ofer un material ușor de citit, accesibil oricui și plăcut de răsfoit:
Pe scurt, materialul o să aibă 50 de pagini și o să fie o îmbinare de poveste personală și informații despre finanțe, nimic complicat și nimic neștiut deja - doar că am adunat elementele pe care eu le consider de bază pentru o viață independentă financiar, într-o formă plăcută. Nu știu dacă o să aducă informații utile tuturor, dar cred că măcar unele persoane au de învățat, dat fiind că nu se poate fura startul, când vine vorba de propria educație.
În viitorul apropiat o să scriu un text despre acest mic proiect, prezentând materialul mai în detaliu, astfel încăt să știi dacă e pentru tine sau nu. Până atunci, am nevoie de un sfat - cum să îl distribui, astfel încât să fie bine? Eu m-am gândit în următorul fel: îl includ într-un text plătit, astfel încât abonații plătitori îl pot descărca deja - iar dacă nu ești abonat plătitor poți, foarte ușor, să te înscrii pentru o lună și să primești materialul, prin simpla accesare a unui buton! Astfel, poți beneficia de cele 50 de pagini de informații, dar și de toate articolele de pe blog, care sunt cam 10 pe lună și vreo 200+ în total. Evident, eu nu o să pot controla că voi nu îl dați și prietenilor care nu îl cumpără, asta e, mă bazez pe integritatea și susținerea voastră. Iar dacă, cumva, îți dorești PDF-ul dar chiar nu ai bani disponibili, dă-mi un semn și ți-l trimit GRATUIT, dacă văd că ești interesat și ai nevoie!
Te rog să îmi dai un feedback prin sondajul de mai jos sau, dacă ai idei mai bune, te aștept pe email sau în comentarii.
Mersi frumos, revin săptămâna viitoare cu mai multe detalii!
Dacă ai ratat textele scrise pe blog recent, le ai aici pe cele de săptămâna aceasta, așa cum te-am obișnuit deja:
o trecere în revistă a rezultatelor producătorilor de energie de pe BVB:
o analiză mai detaliată a rezultatelor DIGI, care au fost foarte bune, zic eu:
Week-end plăcut îți doresc! Spor la investiții înțelepte și la educarea proprie!
Salut, cu riscul de a parea un hater chitibusar, nu ai scris un PDF, ai creat un ghid, un manual, un set de sfaturi, o ceva, un ceva. PDF este doar un tip de fisier, puteai bine sa spui ca ai scris un Word :))
Si cu acestea, ma retrag, nu inainte de a-ti multumi pentru retrospectivele pe care le faci, sunt un incepator in bursa iar lucrurile astea ma ajuta. Am pornit cam tarziu pentru varsta mea, dar aia e, din greseli se invata.