Retrospectiva săptămânii la BVB - 2-6 Iunie 2025 (22)
Sinteză a evenimentelor deosebite de la BVB. Apare săptămânal, în fiecare vineri. Dacă am ratat ceva important, aștept tras de urechi în comentarii.
Investimental lansează iarăși campania de recomandări, dacă vreți să schimbați broker-ul sau să vă mai deschideți un cont la altul, o puteți face prin butonul de mai jos, primiți comisioane bune, platformă dedicată și câte 50 de lei, 10 usd și 10 euro pentru taxele de tranzacționare. Important: trebuie să și alimentați contul cu ce sumă doriți, dar să îl alimentați!
Tot creștem, parcă nu mai vine deloc sfârșitul țării! Bine, eu nu „credeam” în scenariul apocaliptic, deși clar mă temeam de instabilitatea adusă de GS - însă nici acum nu mă entuziasmez atât de tare, mai ales că măsurile luate în calcul nu arată deloc bine, în ansamblu. Adică, cum o dăm, cum nu o dăm, tot la creșteri de taxe și impozite ajungem, ceea ce va scădea consumul și, implicit, economia. Dar hei! BVB-ul crește, cui îi pasă?
Să las însă realismul și să ne uităm la ce s-a întâmplat săptămâna aceasta pe piața de capital românească, deși, dincolo de creșteri și euforie, a fost cam liniște:
Noi titluri de stat Fidelis începând de astăzi. Timp de 10 zile puteți subscrie la noua emisiune, aveți dobânzi atractive, atât în euro, cât și în lei, cu tranșă specială pentru donatorii de sânge. Ca durată, a fost scoasă varianta de 1 an, acum investitorii pot opta pentru 2, 4 sau 6 ani. Detalii aici.
Millenium Broker cumpără un competitor. MIB a informat piața că a aprobat achiziționarea Vector Broker, o firmă mai mică din domeniul asigurărilor, în schimbul sumei de 900k de euro. Detalii aici.
Medlife cumpără întregul pachet de acțiuni al Medstar Cluj. M a anunțat că a mai făcut o achiziție, prin filiala Sfânta Maria, cumpărând 4 clinici, un laborator și 2 baze de recuperare aparținând Medstar, toate în Cluj-Napoca. Compania a avut afaceri de 32 de milioane de lei anul trecut, Medlife urmând să integreze această achiziție în perioada următoare. Detalii aici.
Sphera deschide un nou restaurant. SFG a mai deschis un restaurant, de data asta în Pitești, ajungând astfel la 176 de locații, în total: 110 de restaurante KFC in Romania, 3 in Moldova si 18 in Italia, precum si 28 de restaurante Pizza Hut, 16 restaurante Taco Bell si o subfranciza PHD. Din păcate, Sphera nu a început anul foarte bine, e foarte probabil ca activitatea să se plafoneze în viitoare luni. Detalii aici.
Life is Hard obține finanțare europeană. LIH a fost desemnată câștigătoare cu trei proiecte de educație financiară în trei regiuni din țară, valoarea cumulată fiind de 3 milioane de euro, cu o durată de implementare de 36 de luni. Dată fiind situația actuală a companiei, acești bani (95% din valoarea totală eligibilă) vin ca o gură de aer proaspăt, cu siguranță. Detalii aici.
Proiectul hidrocentralei Răstolița blocat în instanță. Problemele continuă pentru Hidroelectrica, deși proiectul din județul Mureș este finalizat în proporție de 90%, din cauza unor probleme de mediu, lucrările nu pot avansa. Sebastian Burduja, ministrul energiei, anunță că Tribunalul Cluj a suspendat acordul de mediu, urmând să fie nevoie de rejudecare, la o dată ulterioară. Dacă s-ar finaliza, această hidrocentrală ar fi prima construită după 1990, deși e impropriu să o considerăm astfel, dat fiind că toată treaba dificilă a fost deja făcută. Detalii aici.
Condmag Brașov a ieșit din insolvență. COMI iese din insolvență după mai mulți ani de stat pe bară, compania fiind unul din principalii constructori de rețele de gaze naturale din țară. Din păcate, deși pe BVB a apărut ceva efervescență, COMI e deținută de Dafora Mediaș, companie în faliment și retrasă de la tranzacționare anul trecut. Cine vrea să speculeze, să încerce, deși nu prea sunt vânzători…Detalii aici.
Antibiotice Iași a câștigat câteva licitații în Europa. ATB a anunțat că a câștigat un contract de 7 milioane de flacoane în UK, dar și altele mai mici în Italia - în plus, va debuta pe piața din Germania, acestea sunt planurile. Detalii aici.
Statul ar putea să vândă participații la companiile în care e majoritar? Vehiculată des această variantă, ea nu este în mod real pe masă, deși ar face mult bine economiei și, de ce nu, oamenilor de rând. Statul are dețineri importante la companii cu monopol, cum ar fi Hidroelectrica, Romgaz, Nucleareletrica, dar și la altele, mai mici: CEC, Aeroporturi București, Salrom etc, iar eventuale vânzări ar umple visteria cu multe miliarde de lei. Totul fără ca România să nu mai fie acționar majoritar, adică controlul ar rămâne în mâna statului, fără nicio emoție. În plus, marii cumpărători ar fi Fondurile de Pensii, ceea ce ar însemna că românii ar beneficia, în mod mult mai direct și mai eficient, de bogățiile și resursele țării. Dar hei, nu ne vindem țara, nu? O lăsăm să fie căpușată, pe degeaba!…Detalii aici.
Ce am mai scris săptămâna aceasta
În cazul în care, din diverse motive, nu ai parcurs articolele din această săptămână, o poți face acum, pentru o imagine de ansamblu:
luni am propus trei portofolii virtuale pe care să le urmărim în următoarea perioadă, în vederea unor idei de investiții.
Trei portofolii virtuale după care să te inspiri (actualizări lunare sau oricând va fi nevoie)
·În articolul de astăzi vă propun să începem o nouă călătorie, împreună: aceea de a construi și urmări, pe parcursul mai multor luni, niște portofolii investiționale pe BVB. Eu o să continui să vă spun, trimestrial, ce schimbări am făcut în deținerile mele reale pe Bursa de la București, însă prin acest demers vreau să vă dau idei și, de ce nu, să vă arăt cum consider eu că se poate începe în investiții. Ca avertizare, să știți că nu sunt genul care să calculez totul la virgulă și prefer, oricând se poate, să păstrez lucrurile simple - așadar, să nu vă așteptați la explicații complexe care să justifice includerea unor companii în desaga cu acțiuni, că nu le veți găsi (dar puteți să întrebați dacă aveți nelămuriri și discutăm).
miercuri am publicat sinteza rezultatelor financiare din acest prim trimestru din an.
Au venit rezultatele pe primul trimestru din 2025! Cum au raportat principalele companii de pe BVB în T1.
·S-au cam terminat raportările financiare pentru trimestrul întâi din anul curent și, așa cum v-am obișnuit, vă prezint o sinteză a acestora. Încadrarea este subiectivă, raportată atât la BVC-urile pr…
Lectura Săptămânii
După mai multe săptămâni în care am tras de mine cu cărți începute, am reușit să termin Haihui pe Wall Street, o lectură clasică a investitorului de pe piețele financiare. Nu am avut așteptări de la carte, am cumpărat-o la reducere acum câteva luni fiindcă am tot auzit vorbe bune despre ea - de aceea poate că nu am fost nici dezamăgit, dar nici surprins peste măsură. În linii mari, e o lectură plăcută, educativă: autorul ne poartă prin mai multe evenimente marcante ale burselor globale (în special USA), încercând să arate ce funcționează și ce nu. Concluzia? Investește în fonduri tip index sau ETF-uri, pe o perioadă lungă de timp, mix de acțiuni și obligațiunii și vei fi liniștit.
Week-end plăcut îți doresc și spor la citit!
P.S: de luni am început să „investesc” în trei portofolii diferite, virtuale, 100k de lei la început, o rubrică pe care o voi actualiza prin articole aproximativ lunar. Pentru cine dorește, poate vedea ce am pus în aceste coșuri, în ce ponderi și de ce în articolul dedicat de atunci. Până una alta, am nimerit un moment bun de intrare, situația stă după cum urmează:
Încet, încet, ma convingi sa incerc pe bursa:)!